Komentár: Zmätky a hádky v TAVOS-e nemajú konca

  • Spravodajstvo
  • 3. júla 2016, 09:27
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Boj o moc v Trnavskej vodárenskej spoločnosti (TAVOS) sa stále neskončil.
Preukázali to aj skutočnosti, ktoré sa udiali na riadnom valnom zhromaždení vodární v utorok 28. júna v Maduniciach. Kým na májovom mimoriadnom valnom
zhromaždení TAVOS-u nadpolovičnou väčšinou hlasov akcionári odvolali z dozornej rady piešťanského primátora Miloša Tamajku a spolu s ním aj primátorku Vrbového
Emu Maggiovú, na minulotýždňovom stretnutí starostov z deväťdesiatich
ôsmich obci im Tamajka na oplátku oznámil, že Okresný súd v Piešťanoch svojím predbežným opatrením platnosť ich uznesenia z predchádzajúceho valného zhromaždenia pozastavil.

Ale pripomeňme si udalosti v TAVOS-e od úplného začiatku. V marci minulého roku sa medzi novinárov, ale i poslancov Mestského zastupiteľstva v Piešťanoch dostal nepodpísaný list, ktorý tvrdil, že vtedajšie vedenie spoločnosti pripravuje TAVOS na skrytú privatizáciu. Má k nej vraj dôjsť tak, že sa rozdelí na ziskovú a neziskovú časť, pričom nezisková by ostala na krku obciam a zisková by sa stala privátna.

Takéto delenie by však muselo najprv schváliť valné zhromaždenie deväťdesiatich ôsmich akcionárov, čiže primátorov a starostov dotknutých obcí. Na dôvažok zástupcov najväčších akcionárov, Trnavy a Piešťan,ešte v minulosti ich mestské zastupiteľstvá zaviazali uzneseniami, že v prípade rozhodovania o rozdelení

majú zahlasovať proti. Napriek tomu Tamajkovi anonymný list ako argument postačoval a v marci minulého roku zvolal mimoriadne valné zhromaždenie a inicioval odvolanie vtedajšieho vedenia spoločnosti.

Pokoj zbraní nenastal

Zdanlivé upokojenie situácie vo vodárňach ale rozčerili konflikty medzi trnavským primátorom Petrom Bročkom a piešťanským šéfom radnice Tamajkom. Nevedeli sa totiž zhodnúť na osobe, ktorá sa má posadiť na stoličku generálneho riaditeľa. A tak si v úvode volebných období pôvodne nerozdeliteľná dvojka začala cez médiá posielať hanlivé odkazy o „eštebáckych“ listoch a „eštebáckych“ praktikách.

Vyústením tohto konfliktu bolo májové mimoriadne valné zhromaždenie, kde Bročka inicioval obdobným spôsobom ako Tamajka pred rokom zmenu v riadiacich orgánoch

vodární. A čo trnavský primátor navrhol, nadpolovičná väčšina zástupcov 98 miest a obcí aj odsúhlasila. A tak Tamajku s Maggiovou v dozornej rade nahradili starostovia obcí Bučany a Veľké Kostoľany, Šebestian Lančarič a Gilbert Liška.

To sa však Tamajkovi nepozdávalo, nakoľko odvolaním z funkcie predsedu dozornej rady stratil dosah na personálne zmeny na poste generálneho riaditeľa. Spolu s ním sa s kritikou udalostí mimoriadneho valného zhromaždenia nechala počuť starostka Maduníc Alena Jelušová, ale aj Ema Maggiová. Padli tiež vyhrážky, že výsledky hlasovania skončia na súde. A čo sľubovali, aj splnili. Uznesenie o zmenách v riadiacich orgánoch napadli žalobou. Súd už dokonca vydal predbežné opatrenie, ktorým platnosť uznesenia mimoriadneho valného zhromaždenia z mája tohto roku pozastavil.

Čo bolo dobré pred rokom, teraz je zlé 

Pred rokom bol Tamajkov návrh v poriadku, no tohtoročný navlas rovnaký Bročkov postup je podľa troch nespokojencov porušenie stanov a Obchodného zákonníka.

Mohli by za tým byť aj iné dôvody? Tamajkov personálny rozpor s Bročkom je jasne preukázateľný, nakoľko jeho nominanti Foltín a Kučera vo vedení TAVOS-u už nefigurujú. V prípade čelných predstaviteliek Maduníc a Vrbového by to snáď mohla byť aj obava o plánované vodárenské investície. Podľa výročnej správy spoločnosti ide totiž o 397-tisíc eur na vybudovanie kanalizácie v Maduniciach a 400-tisíc na rekonštrukciu kanalizačného potrubia vo Vrbovom.

Vodárenská spoločnosť je zdanlivo bohatá, ale na množstvo obcí, ktoré vodou a kanalizáciou zabezpečuje, disponuje až príliš malým koláčom na delenie. A tak byť v správnej či dozornej rade má zásadný vplyv na plánované investície v TAVOS-e. A novým vedením prepracovaný investičný plán na rok 2016 by spomenuté obce už nemusel obsahovať.

Strata vplyvu na chod spoločnosti

Stratu vplyvu Tamajku, ale i Maggiovej na dianie v TAVOS-e naznačili aj posledné udalosti z valného zhromaždenia. Ešte za ich účasti vo vedení bola spracovaná výročná správa, podľa ktorej zisk TAVOS-u dosiahol v roku 2015 sumu 299 160 eur. A z tohto balíku peňazí si mali 40-tisíc rozdeliť ľudia vo vedení spoločnosti a 100-tisíc eur malo ísť na dividendy akcionárov. Na minulotýždňovom valnom zhromaždení však nový člen predstavenstva, starosta Ružindola Vladimír Púčik, navrhol 40-tisíc pre vedenie vyčiarknuť a dividendy nevyplácať s odôvodnením, že najväčší akcionári Trnava a Piešťany by si rozdelili zhruba polovicu a so zvyšnými 50-tisícami by sa museli uspokojiť ostatní akcionári, čo pri ich počte 96 by pre každú obec predstavovalo bezvýznamnú sumu.

Starostovia tento návrh aj schválili, a tak spoločnosť v celkovej hodnote viac ako 51 miliónov eur získala na svoj rozvoj ďalších 140-tisíc eur. To je tá lepšia správa. Horšia je, že vďaka žalobe a predbežným opatreniam, ktoré súd vydal, boj o ovládnutie TAVOS- u ani po roku neskončil a v najbližšom období namiesto odborníkov na distribúciu vody a odvod splaškov budú mať nad jeho ďalším smerovaním hlavné slovo právnici rozhádaných akcionárov.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 27, ktoré je v predaji od 4. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila