Keď sú peniaze podstatnejšie…

  • Spravodajstvo
  • 27. júla 2017, 10:48
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Zákony a nariadenia sú na to, aby sa dodržiavali. Niekedy však nastane situácia, keď by sa dalo nad nimi zažmúriť oko a vyjsť v ústrety občanovi. Stačilo by málo. Napríklad zdvihnúť zadok z úradníckej stoličky alebo aspoň zvesiť slúchadlo telefónu a zavolať nadriadenému, hoci aj primátorovi, a nechať si odobriť výnimku.

„Staráme sa o chodník, ktorý bezprostredne lemuje náš dom? Udržiavame ho v čistote, odpratávame sneh a rozbíjame ľad, aby si náhodou nik na ňom nespôsobil úraz a nemali sme ťahanice s poisťovňou. Všetko to robíme zadarmo, lebo to od nás vyžaduje mesto cez príslušné všeobecne záväzné nariadenie. Ak však chceme tento úsek chodníka dočasne využiť napríklad na výstavbu lešenia pri oprave omietky rodinného domu, bezplatne sa to vraj nedá. Mesto od nás žiada nielen poplatok za dočasný prenájom chodníka, ale dokonca ešte takmer rovnakú sumu si vypýta za to, že vám mestský úradník takéto povolenie vôbec vydá. Nevymyká sa to zdravému rozumu?“ S takouto ponosou sa na našu redakciu obrátil čitateľ Michal Danác z Partizánskej ulice v Piešťanoch.

V máji tohto roka sa jeho rodina zhodla na tom, že rodinný dom potrebuje novú fasádu a aj vymaľovať. Keďže potrebovali na istú dobu použiť lešenie a nechceli nič robiť načierno, poctivo svoj zámer ohlásili na mestský úrad a požiadali o umiestnenie lešenia na jeden mesiac. Nestačili sa však čudovať, čo nasledovalo potom.

„Na radnici nám najprv vyúčtovali správny poplatok za to, že vôbec o povolenie žiadame, v sume 49,50 eur. Následne nám poštou prišlo rozhodnutie od rovnakého úradníka, ktorý nám vyrubil daň za užívanie verejného priestoru na 30 dní v sume 52,65 eur,“
uviedol M. Danác.

A tak sme na radnicu poslali otázky, či mesto považuje za správne žiadať za jednu a tú istú záležitosť na základe ich rozhodnutia dva rôzne poplatky, ale zároveň i otázku, či radnica vyberanie týchto poplatkov považuje za správne, keďže sa žiadateľ o túto časť chodníka v zmysle všeobecne záväzného nariadenia mesta už roky poctivo a hlavne zadarmo stará.

Odpoveď však prišla strohá. „Jedna vec je správny poplatok za vydanie rozhodnutia, druhá vec je samotná daň. Daň je vyrubovaná v súlade so všeobecne záväzným nariadením mesta Piešťany,“ informovala nás hovorkyňa mesta Eva Bereczová.

Nespochybňujeme toto právo samosprávy, skôr nám chýba odpoveď na druhú časť otázky, prečo sa mesto k svojim občanom nespráva ústretovejšie. Jedna vec je skasírovať podnikateľa za záber mestského pozemku, keď na tom ešte aj zarába. Iné je, ak občan okrem toho, že sa dlhoročne stará o mestský majetok, sa rozhodne raz na život nielen zveľadiť svoj majetok, ale ešte aj prispieť k zvýšenej kultúrnosti prostredia, čo oprava fasády je. Veď nielen turista či náhodný chodec sa radšej pozrie na pekne upravený domček než na nejakú ošarpanú budovu či zrúcaninu. A takých je v Piešťanoch habadej.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 29, ktoré je v predaji od 25. júla.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila