Hynek končí, Tamajka hľadá nového zástupcu

  • Spravodajstvo
  • 3. apríla 2017, 20:45
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Minulotýždňovým piešťanským mestským zastupiteľstvom otriasla vskutku šokujúca správa. Michal Hynek, doterajšia pravá ruka primátora Miloša Tamajku, sa vzdal postu viceprimátora. Správa je to o to prekvapivejšia, že táto zdanlivo nerozdeliteľná dvojica svoje kroky koordinovala a úzko spolupracovala už v predchádzajúcom volebnom období i počas kandidatúry pred komunálnymi voľbami v roku 2014 sa navzájom podporovali.

V predchádzajúcom volebnom období, teda v rokoch, keď Hynek aj Tamajka zastávali pozície radových poslancov, mali už vtedy k sebe veľmi blízko. V tom čase ich však spájala i spoločná stranícka príslušnosť v strane Smer – sociálna demokracia. Tesne pred komunálnymi voľbami v roku 2014 zo Smer-u obaja vystúpili a kandidovali ako nezávislí. Avšak kým Tamajka si takúto pozíciu i naďalej udržuje, Hynek sa pred voľbami do národnej rady v roku 2016 zaradil do strany Borisa Kollára s názvom Sme rodina, vďaka čomu získal miesto na kandidátke. Poslanecký „flek“ mu však len tesne unikol a z jedenástich poslancov, čo zasadli do poslaneckých lavíc celoštátneho parlamentu za stranu Sme rodina, sa Hynek umiestil na dvanástom „nepostupovom“ mieste.

Táto vedúca dvojica piešťanskej radnice však stále pôsobila nerozlučne. O to viac informácia, že sa Hynek vzdáva svojej platenej funkcie viceprimátora, všetkých prekvapila, nakoľko pôsobenie ako radový poslanec významný objem peňazí neprináša. Poslanci mestského zastupiteľstva v kúpeľnom meste sú totiž honorovaní len za účasť na ich oficiálnych rokovaniach, a to sumou 50 eur za jedno. To pri priemernom počte dvanásť zastupiteľstiev je dohromady za kalendárny rok 600 eur. Ako viceprimátor však zarábal podstatne viac, a to každý mesiac.

Hynek oznámil, že z vedúceho postu na radnici odchádza z dôvodu svojho návratu do podnikateľskej sféry a sústredenia sa na prácu v straníckych štruktúrach pred voľbami do vyšších územných celkov. Tie sa odohrajú na jeseň tohto roka, a tak sa dá predpokladať, že sa Hynek plánuje dostať o stupeň vyššie v hierarchii komunálnej politiky. Preto sme mu položili otázku, na aký post sa chystá kandidovať – či za predsedu Trnavského samosprávneho kraja alebo len za poslanca. „V tejto chvíli je predčasné o tom hovoriť. V najbližšom období nás čaká celoslovenský kongres strany Sme rodina, kde sa rozhodne o kandidátoch na jednotlivé posty,“ informoval nás M. Hynek.

Vo funkcii viceprimátora zotrvá len do konca apríla, a tak nás tiež zaujímalo, či svoj nečakaný odchod uprostred volebného obdobia nepovažuje za útek od rozrobenej práce, prípadne za podraz primátora. „S primátorom mám korektný vzťah a nepovažujem to za podraz,“ dodal Hynek.

A tak sa v Piešťanoch črtá pomerne raritná situácia. V minulosti počas jedného volebného obdobia spolu s primátorom radnicu vždy viedol len jeden viceprimátor, no teraz to za niečo viac ako dva roky stihnú už traja. Hynek bol ním od úplného začiatku, po čase k nemu pribudol druhý viceprimátor Tomáš Hudcovič. Ten však v tejto pozícii vydržal len deväť mesiacov a znovu sa vrátil späť do poslaneckých lavíc.

Opýtali sme sa primátora, kto sa stane od 1. mája viceprimátorom. „Zatiaľ sa len uskutočňujú rokovania a je predčasné hovoriť meno,“ povedal nám po minulotýždňovom zastupiteľstve. V jeho kuloároch sa však pošuškávalo meno Martin Valo, ktorý v súčasnej dobe okrem toho, že je mestský poslanec, pracuje ako vedúci Galérie Fontána. M. Valo, keď sme sa ho opýtali, či je táto zatiaľ neoficiálna informácia pravdivá, nám to ani nepotvrdil, ani nevyvrátil.

Hynekovo pôsobenie na pozícii druhého muža kúpeľného mesta verejnosť príliš pozitívne nezaujalo. Už v úvode roka 2015 prepukol škandál o podivnom víkendovom „šmátraní“ v počítačoch zamestnancov radnice. Prevalilo sa tiež, že zrejme došlo i k neoprávnenému manipulovaniu s elektronickými databázami a ich nahrávaniu na externé neevidované harddisky. Stáť za tým mal v prvom rade Hynek spolu so svojím kamarátom z oblasti podnikania a firemným spoločníkom, ktorý na dohodu v tom čase aj rozšíril rady zamestnancov.

Takzvaný bezpečnostný audit, ako ho Tamajka s Hynekom nazvali, však najprv označovali ako tajný. Keď s týmto argumentom nepochodili, nakoľko žiadny politik na úrovni komunálnej politiky nemá zákonné právo čokoľvek za tajné označovať, začali poslancom zastupiteľstva obaja tvrdiť, že ich s výsledkom čoskoro oboznámia. To sa však nikdy nestalo. Dokonca za sebou aj dôkladne zmazali stopy, a to tým, že záznamy z bezpečnostných kamier radnice nechal Tamajka napriek poslaneckému uzneseniu svojou nečinnosťou zmazať. V súvislosti i s týmto takzvaným bezpečnostným auditom došlo na mestskom úrade aj k falšovaniam oficiálnych správ inšpektorátu práce.

Hynek sa však zviditeľnil i služobnou cestou do Luhačovíc, kam si so sebou zobral zamestnankyňu Tamajkovho sekretariátu Lenku Slimákovú, ale aj vtedajšiu prednostku mestského úradu Dášu Rehákovú. Pri vyúčtovaní služobnej cesty sa vynorili skutočnosti, ktoré svedčili, že zrejme došlo k manipulovaniu s cestovným výkazom za účelom upraviť si ho nad rámec zákonných nárokov cestovných náhrad.

Neskôr sa prevalili podivné platby mestskou bankomatovou kartou v stovkách eur po hotelových a reštauračných zariadeniach, ale aj platba za krevetový kokteil v zariadení rýchleho občerstvenia v bratislavskej Eurovei, za ktorými mal stáť práve Hynek. Radnica tieto platby zdôvodňovala, že išlo o reprezentačné účely.

Počas jeho pôsobenia vo vedení radnice sa tiež ukázalo, že v minulosti so svojím spoločníkom, ktorého aj na čas na radnici zamestnal na dohodu, podnikali v oblasti výroby falšovaných diplomových a bakalárskych prác.

Zdá sa tak, že ani tieto skutočnosti, ani neplnenie predvolebných sľubov, ktoré s Tamajkom po Piešťanoch v roku 2014 rozdávali, Hynekovi nebráni v jeho politických ambíciách a post druhého muža radnice ho evidentne nenaplnil.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 13, ktoré je v predaji od 4. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav