HASIČI TRÉNOVALI ZÁSAH V NEPRÍSTUPNOM TERÉNE

  • Spravodajstvo
  • 7. júla 2016, 11:45
  • Autor:am

Horúce letné počasie praje nielen kúpaliskám, no nanešťastie aj zvýšenému riziku vzniku požiarov. O záchranu majetku a životov sa v našom regióne starajú piešťanskí príslušníci hasičského a záchranného zboru, no i tí si zásahy musia dobre precvičiť. Tak urobili i v piatok 24. júna, kedy spoločne s členmi Dobrovoľného hasičského zboru v Moravanoch nad Váhom trénovali hasenie v neprístupnom teréne na Výtokoch.

Taktické cvičenie sa uskutočnilo formou bežného výjazdu. Inštrukcie zneli jasne – požiar vznikol od ohniska pri turistickom posede, ktoré sa nachádza približne desať metrov od asfaltovej lesnej cesty, fúka juhovýchodný vietor. „Z Trnavy nám ohlásili požiar v danej lokalite. S technikou, ktorú sme si mysleli, že potrebujeme, sme vyrazili. Išli sme so zapnutými majákmi, akoby na normálny výjazd. Premiestnili sme sa

na miesto udalosti a začali sme riešiť rozvinutie prostriedkov, aby sme boli bojaschopní,“ povedal Erik Noskovič, veliteľ piatkového cvičenia. To mal pod palcom spoločne s kolegom Rastislavom Filipom.

„Precvičili sme schopností našich príslušníkov a techniky so zameraním na dopravu vody do veľkých výšok a veľkej vzdialenosti. Išlo o to, či dokážeme dotlačiť vodu, aj keď je veľké prevýšenie,“ uviedol E. Noskovič. „Použili sme štvorkolku, ktorí rozvážala hadice, aby ich muži nemuseli nosiť ručne. Tiež sme využili benzínové čerpadlá, ktoré sa dajú kamkoľvek premiestniť, a fungujú,“ prezradil E. Noskovič. Pri cvičení použili tiež veľké čerpadlo na vozíku, agregát, ktorý pripojili dole pod kopcom a pomocou neho privádzali vodu.

Cvičenia sa okrem siedmich hasičov z Piešťan zúčastnili aj piati členovia Dobrovoľného hasičského zboru Moravany nad Váhom. „Spolupracovalo sa nám veľmi dobre, sú to šikovní chalani,“ pochválil kolegov piešťanský veliteľ.

Dopoludnie na Výtokoch napokon veliteľ zhodnotil pozitívne. „Muži si vyskúšali novú techniku a veci, ktoré sa bežne nerobia. Našťastie, takéto situácie sú skôr výnimočné, ale kedykoľvek sa to môže zmeniť a všetko, čo sme trénovali, môžeme pri požiari reálne potrebovať. Dnes môže ktokoľvek zapáliť čokoľvek a v neprístupných terénoch sa to dá riešiť jedine spôsobom, ktorý sme skúšali. No a keďže sme cvičenie robili my, bolo veľmi dobré,“ dodal s úsmevom E. Noskovič.

Jeho názor zdieľal i veliteľ moravianskych hasičov Erik Moravanský: „Taktické cvičenie, ktorého sme sa zúčastnili, nám dalo veľmi veľa. Bol to pre nás veľký prínos pre ďalšiu činnosť dobrovoľných hasičov, mali sme možnosť vyskúšať novú techniku, rozvíjať spoluprácu s profesionálnymi hasičmi a zdieľať s nimi ich znalosti so zásahom v sťaženom lesnom teréne. Spolupracovalo sa nám s nimi výborne, všetky modelové situácie riešili a plnili s nami.“

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav