Fotí motýle aj šport, no najvyššie ocenenie získal za vážku z Inovca

  • Spravodajstvo
  • 16. marca 2017, 13:38
  • Autor:vd

Hovorí sa, že šťastena praje pripraveným. Ak by už viac ako štvrťstoročie nenasnímal tisícky motýľov, gólových situácií, tvárí, detailov a všeličoho iného, sotva by získal cenu v prestížnej fotografickej súťaži Slovak Press Photo 2016. Reč je o Piešťancovi Romanovi Tibenskom.

Chodí po meste a dva najznámejšie piešťanské mosty – Krajinský a Kolonádový – fotí najmä vtedy, keď je hmla. Nájde si správny uhol a vyčká, kým hmla vygumuje všetko, čo by snímku pokazilo. Potom zaostrí na most a stisne spúšť. Fotí mosty, labute, no najmä motýle. Vyštudovaný drevár, so silným vzťahom k entomológii i prírode nafotil v jednej z dolín strednej časti Považského Inovca vážku – Pásikavca Cordulegastera herosa. Hmyz so smaragdovými očami, štíhlym telom sfarbeným podobne ako osa. Na fotke zaujme i detailná kresba blankytných krídel pretkaných bohatým žilkovaním. Vážka pristála na vrcholku zlomenej suchej byle a chvíľu odpočívala. Takto ju mohla obdivovať piešťanská verejnosť, ktorá ju uvidela hneď prvá po Bratislavčanoch, ešte začiatkom februára tohto roka na výstave v mestskej knižnici.

R. Tibenský obsadil v súťaži Slovak Press Photo 2016 tretie miesto v kategórii Príroda za sériu fotografií Pásikavec Cordulegaster heros z cyklu Potulky slovenskou prírodou. Do piateho ročníka uvedenej súťaže sa prihlásilo takmer 200 fotografov. Ich práce hodnotili dve samostatné poroty – medzinárodná pre fotografické práce a trojčlenná medzinárodná porota pre video. Predsedom poroty bol svetoznámy americký fotograf Stanley Greene. Snímky mapovali aktuálne udalosti na Slovensku a vo svete v súvislosti s utečeneckou krízou, vojnovými konfliktmi, rôzne sociálne témy, environmentálne problémy, sociálne a politické protesty či aktuálne športové i kultúrne udalosti. Keďže R. Tibenský bol jediný z nášho regiónu, poskytol Piešťanskému týždňu krátky rozhovor.

„Som rodák z Detvy. Do Piešťan som sa priženil v roku 1989, v tom istom roku som si kúpil prvý fotoaparát Pentacon Six 6×6. Už vtedy som sa amatérsky venoval entomológii, zbieral som motýle. Chcel som si ich aj nafotiť,“ skonštatoval R. Tibenský, ktorý už dlhší čas externe spolupracuje so Štátnou ochranou prírody Slovenskej republiky. Je tiež členom Slovenskej entomologickej spoločnosti pri Slovenskej akadémii vied v Bratislave.

„Vážkami sa nezaoberám, venujem sa najmä fotografovaniu motýľov. Keď chodím po rôznych miestach za motýľmi, vidím aj ostatné živočíchy. Povedal som si, čo sa mi dá nafotiť, nafotím. I uvedená vážka je ten prípad. Vedel som o jej existencii už minulý rok. Ide o vzácny lokálny druh, konzultoval som to s jedným kolegom, ktorý mapuje tento druh hmyzu. Povedal mi, aby som sa venoval aj vážkam, tak som ich fotil. Išiel som tam cielene. Ich fotenie mi vtedy trvalo asi trištvrte hodinu,“ skonštatoval Piešťanec.

R. Tibenský okrem motýľov fotil posledné štyri roky aj hokej – Tipsport extraligu: „Zachytával som gólové situácie, detaily i tváre hráčov. Predtým som fotil aj do Piešťanského týždňa nohejbal, moje fotografie sú tiež vo štvrťročníku Revue Piešťany. Hlavne som sa venoval foteniu živočíchov Piešťan i okolia. Okrem uvedených motýľov mám aj snímky labutí.“

Na otázku, čo pre neho fotenie znamená, odpovedal: „Je to záľuba, relax a hlavne, keď sa mi nejaká fotka podarí, je to také uspokojenie. Rád si aj niečo zdokumentujem. Niekedy sa snažím i o umeleckú fotografiu Piešťan. Rád fotím mosty v hmle. Tie dva najznámejšie piešťanské sú fotogenické, treba si však nájsť ten správny uhol, hmlu, aby vygumovala to, čo na fotku nepatrí.“

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 10, ktoré je v predaji od 14. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav