Dobré ráno, Piešťany!

  • Spravodajstvo
  • 1. novembra 2017, 07:18
  • Autor:red

Dnes je streda 1. novembra. Tento deň je Sviatkom všetkých svätých a Svetovým dňom vegánov. Meniny má dnes Denis, Denisa.

Meno Denis vzniklo vo Francúzsku odvodením od starogréckeho mena Dionysios (u nás Dionýz). Dionýz bol gréckym bohom vína, osláv, plodnosti a tanci. Toto meno vzniklo spojením slov "dios"-"boh" a "Nysa", čo bolo označením legendárnej gréckej hory.
Denis bol galský misionár, ktorý bol v treťom storočí popravený v Paríži. Pripisuje sa mu šírenie kresťanstva medzi Galmi. Denis patrí medzi relatívne často používané a populárne mená na Slovensku.
Denisa aj Denis sú váhaví a zdržanliví v názoroch i konaní. Sú z nich väčšinou disciplinovaní študenti, schopní študovať aj dlho do noci.
Prispôsobujú sa síce pomaly, majú však značnú pracovnú zdatnosť. Realizujú sa prevažne ako výskumníci alebo technici. V súkromí uprednostňujú menšiu skupinku priateľov.
Denisa, rovnako ako Denis, je opatrná a vie šetriť svoje sily. Zdravie týchto žien a mužov je priemerné. Keď sú v strese, môžu mať problémy so žalúdkom.
Ovplyvňuje ich planéta Merkúr. Šťastné farby Denisa, Denisy sú oranžová, modrá a biela. Ochranné rastliny čakanka, fenikel a saturejka, ochranné kamene jaspis, nefrit a citrín.
Medzinárodné variácie: Dennis, Denny, Den, Deon, Dion, Dénes.
Známe osobnosti s menom Denis: Denis Diderot – francúzsky osvietenecký spisovateľ, filozof a kritik.
V psom kalendári oslavuje meniny Xeron.

Hudobný kalendár


1942 – narodila sa Marta Kubišová (České Budějovice), česká speváčka. Jej prvý hit Loudá se půlměsíc je z januára 1965. Úspech mala formácia Golden Kids. Vznikla 1. novembra 1968, tvorili ju Marta Kubišová, Helena Vondráčková a Václav Neckář. Doma a hlavne v zahraničí účinkovali do 3. februára 1970. Pár dní nato dostala od štátnych cenzorov zákaz vystupovania. Skoro 20 rokov prežila v izolácii. Núkala sa emigrácia, ona však ostala. Pesničku Modlitba pro Martu nahrala 23. augusta 1968.
1943 – narodil sa Salvatore Adamo (Comiso, Sicília), spevák a skladateľ. Ako sedemnásťročný získal cenu v súťaži Rádia Luxembourg. V roku 1963 mal prvý hit, skladbu Sans toi, ma mie, ktorá vyšla aj na debutovej LP platni. V roku 1965 mal prvý vlastný recitál v parížskej Olympii. Najväčšiu popularitu si okrem domáceho Belgicka získal hlavne vo Francúzsku, ale známy bol v celej západnej Európe.
1946 – narodil sa Rick Grech (Bordeaux, Francúzsko), basový gitarista. V roku 1967 začínal svoju muzikantskú dráhu v rockovej skupine Family, jej spevákom bol Roger Chapman, známy skladbami Shadow Of The Wall, ktoré nahral ako hosť na platne Mike Oldfielda. Od polovice roka 1968 hral Grech v superskupine Blind Faith, ktorú založil Eric Clapton. Táto formácia sa však po vydaní prvého albumu rozišla. Rick potom hral v skupine Ginger Baker’s Air Force a Traffic. Zomrel 17. marca 1990 vo veku 43 rokov na zlyhanie ob
1951 – narodil sa Ronald Bell (Youngstown, Ohio, USA), spevák, skladateľ a saxofonista skupiny Kool & The Gang, mladší brat zakladateľa kapely Roberta Bella. Disko-funková formácia pod týmto názvom vznikla v roku 1968 v Jersey City. Presadili sa v roku 1973, potom ďalších 15 rokov patrili k špičke americkej hudobnej scény. Vydali viac ako tridsať albumov a kompilácií. Najúspešnejším z nich bol Celebrate! zo septembra 1980, ktorý sa dostal do prvej desiatky.


1953 – narodil sa Radim Pařízek (Český Tešín), spevák a hráč na bicích nástrojoch skupiny Citron. Začiatky skupiny siahajú do roku 1976, v roku 1981 sa sformovala zostava, ktorá produkovala skladby v hardrockovom štýle. Z tohto roku je aj ich prvý album Obratník raka. V roku 1984 vydali druhý album Plni energie. V tomto roku sa zároveň Citron stal najznámejšou českou hardrockovou kapelou, ktorá vypredávala športové haly. V roku 1987 vydali úspešný album Radegast. V roku 1987 došlo k zmene na poste speváka, Stanislava Hranického nahradil spevák zo skupiny Vitacit Ladislav Křížek. Za rok 1988 získal Citrón Zlatého slávika v kategórii skupín.


1962 – narodil sa Magne Furuholmen (Oslo, Nórsko), spevák, gitarista a hráč na klávesových nástrojoch skupiny a-ha. V októbri 1985 mali v anglickom rebríčku prvý hit, pieseň Take On Me. Mesiac nato vychádza v Anglicku debutový album Hunting High and Low. V singlovej hitparáde mali pätnásť skladieb, najúspešnejšou z nich bola The Sun Always Shines On T.V., ktorá sa vo februári 1986 dostala na prvé miesto.


1962 – narodil sa Anthony Kiedis (Grand Rapids, Michigan, USA), spevák skupiny Red Hot Chili Peppers, do ktorej prišiel v roku 1989. Táto alternatívna rocková formácia vznikla v Los Angeles v roku 1983. Skupina má na svojom konte sedem cien Grammy, v roku 2012 ich uviedli do Rock and rollovej siene slávy.
1963 – narodil sa Rick Allen (Dronfield, Derbyshire, UK), hráč na bicích nástrojoch skupiny Def Leppard. Táto hard-rocková formácia vznikla v roku 1977 v anglickom Sheffielde. V marci 1980 vydali prvý album On Through The Night. Úspech im priniesli albumy  Pyromania v roku 1983 a hlavne Hysteria v roku 1987. Rick Allen mal 31. decembra 1984 vážnu dopravnú nehodu, po ktorej mu museli amputovať ľavú ruku. Ostatní členovia tejto päťčlennej formácie mu však pomohli k návratu do skupiny na pôvodné miesto. Allan hrá na špeciálne pre neho vyrobenej bicej súprave značky Simmons.
1967 – narodila sa Sophie B. Hawkins (Manhattan, New York City), americká speváčka, skladateľka a maliarka.
1987 – narodil sa Adam Ďurica, Nitra, spevák, skladateľ a hudobník.

Domáce správy:


Kandidát na predsedu Trnavského samosprávneho kraja Jaroslav Cehlárik (NEKA) odstupuje z volieb a svojim priaznivcom odporúča voliť Jozefa Viskupiča. Oznámenie o tom, že sa vzdáva kandidatúry, doručil v utorok do podateľne úradu Trnavského samosprávneho kraja. Historicky prvý nepočujúci kandidát na post predsedu vyššieho územného celku Cehlárik skonštatoval, že treba zodpovedne rozmýšľať, ako ďalej nasmerovať Trnavský samosprávny kraj, pričom nie je dobré trieštiť sily. O post predsedu Trnavského samosprávneho kraja sa bude vo voľbách 4. novembra uchádzať József Berényi (SMK – MKP), Tibor Mikuš (NEKA), Márius Novák (Nový parlament), Konrád Rigó (Most – Híd) a Jozef Viskupič (OĽaNO, SaS, KDH, OKS, Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska).
Vo Fakultnej nemocnici v Trnave v utorok za účasti ministra zdravotníctva Tomáša Druckera otvorili vynovenú neurologickú intenzívnu jednotku s desiatimi lôžkami. Tie budú k dispozícii nielen pre pacientov z Trnavského kraja, ale čiastočne aj pre pacientov z Trenčianskeho a Nitrianskeho kraja. Zároveň na pracovisku intervenčnej rádiológie rádiologickej kliniky odovzdali do užívania nový angiografický prístroj. Minister Drucker hovoril s generálnym riaditeľom nemocnice Danielom Žitňanom aj o možnosti výstavby úplne novej nemocnice v Trnave. Priestory intenzívnej jednotky neurologickej kliniky sú po rekonštrukcii väčšie a modernejšie, pacienti v nich majú viac komfortu i súkromia.
Ministerstvo vnútra (MV) SR vydáva od utorka nové, bezpečnejšie zaručené elektronické podpisy pre držiteľov elektronických občianskych preukazov. Na Slovensku sa doposiaľ vydalo 300-tisíc zaručených elektronických podpisov.
Slávnostnými službami Božími v evanjelickom kostole Svätej Trojice v Bratislave-Petržalke v utorok vyvrcholili slovenské oslavy 500. výročia reformácie. Generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku Miloš Klátik v kázni povedal, že pre dnešného človeka má význam nájsť povzbudenie v zápase o duchovné veci vo svete. „Chceme sa poučiť z Lutherových skúseností. Správne pochopenie evanjelia zmenilo jeho život a mení aj tento svet,“ uviedol biskup s tým, že Martin Luther a reformácia nie je len záležitosťou dávnej histórie, ale vždy nanovo oslovuje ďalšie generácie. Teológ Martin Luther dal vyvesiť v roku 1517 na dvere zámockého kostola v nemeckom meste Wittenberg 95 téz otvorene vystupujúcich proti pápežskému učeniu o odpustkoch.

Zahraničné správy:


Hoci bol slávny, bohatstva sa nikdy nedožil a skončil pochovaný v masovom hrobe. Za to všetko, čo sa spája s jeho menom, sa dá veľmi dobre speňažiť. Striebornú pracku z topánky Wolfganga Amadea Mozarta vydražili vo Viedni za 12 500 eur. Tá bola „rodinným pokladom“ ďalších generácií dvorného obuvníka hudobného génia Matthiasa Knollera. Traduje sa, že na jar 1789 mal skladateľ koncert v Drážďanoch a počas neho dupol nohou tak silno, že zlomil pracku na topánke. Keď si dal topánku vo Viedni neskôr opraviť, pracke sa dostalo nevšednej pozornosti a uchovávali ju v drevenom relikviári.
Maďarskí kominári sú smutní, hrozia im nižšie zárobky. Parlament totiž prelomil veto prezidenta, a tak u našich južných susedov nebude čistenie komínov povinné. Nepomohla ani demonštrácia skupiny kominárov pred parlamentom, ktorí varovali, že nová právna norma ohrozí životy státisícov ľudí a ohrozí výkon kominárskeho povolania. V zmysle novej úpravy budú kominári od januára 2018 kontrolovať a čistiť komíny už iba na žiadosť majiteľa. Samotná služba zostáva naďalej bezplatná, zabezpečuje ju Úrad ochrany pred katastrofami a v niektorých obciach miestna samospráva.
Zaslúžia si teroristi, ktorí bez váhania zabíjajú nevinných ľudí ľudské zaobchádzanie? Európsky humanizmus to za posledných sto rokov dotiahol do takého stavu, že medzinárodné ľudskoprávne organizácie Amnesty International a Open Society Justice Initiative kritizujú Holandsko za neľudské podmienky vo väzniciach, kde sú títo „nádejní“ i skutoční masoví vrahovia internovaní. Obe organizácie vo svojej 60-stranovej správe dokumentujú, že väzňov bežne zadržiavajú v strážených samostatných celách 19 až 22 hodín, čo považujú za zbytočnú izoláciu a ponižovanie.

Lekárenská pohotovosť


Lekáreň Pod Kolonádou, Winterova 14, Piešťany od 8:00 do 22:00

Lekárska služba prvej pomoci pre dospelých


Služba 7.30 – 19.30 h: MUDr. Beáta Doležalová
Náhradný: MUDr. Mojmír Macek
Služba 19.30 – 7.30 h: MUDr. Zuzana Nedelková
Náhradný: MUDr. Michal Švaro
Dostupné v čase od 7:30-19:30  ||  19:30-7:30 h na prízemí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Lekárska služba prvej pomoci pre deti a dorast


Služba: MUDr. Ivan Sviežený
Náhradný: MUDr. Iveta Chudá
Dostupné v čase od 8.00 do 22.00 h na 3. poschodí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila