Dobré ráno, Piešťany!

  • Spravodajstvo
  • 30. októbra 2017, 06:20
  • Autor:red

Dnes je pondelok 30. októbra. Tento deň je Výročím deklarácie slovenského národa. Meniny má Šimon, Simona, Arzen, Asen, Simon, Asena, Simoneta, Šimona.

Šimonovia aj Simony, ktorí majú spolu meniny 30. októbra, sú nenápadní, inteligentní ľudia, ktorí dokážu meniť názory ľudí a vedia ako a koho majú na svoje danosti upozorniť. Uplatniť sa môžu dobre v politike alebo v oblasti obchodu. V súkromí sú pomerne uzavretí. Napriek nie vždy vhodnej životospráve majú pevné zdravie, je ale podmienené dostatkom spánku.
Šimonkov a Simonky ovplyvňujú planéty Venuša a Slnko. Ich obľúbené farby sú zelená, biela, hnedá a oranžová. Ochranné rastliny ľubovník, mak a nechtík, ochranné kamene smaragd, jantár a granát.
Medzinárodné variácie: Simon, Simona, Simone, Simonne, Jimena, Ximena.
Známe osobnosti s menom Simona: Simona Vachálková – kostýmová výtvarníčka, Simona  Krainová – česká modelka a herečka, Simona Stašová – česká herečka, dcéra Jiřiny Bohdalovej.
V psom kalendári oslavuje meniny Pipo.

Hudobný kalendár


1939 – narodil sa Eddie Holland (Detroit, Michigan, USA), skladateľ a producent. Keď vznikla v Detroite nahrávacia spoločnosť Motown Records, ktorá združovala iba umelcov tmavej pleti, stal sa jej producentom. Zároveň bol v tejto firme členom autorskej trojice Brian Holland, Lamont Dozier a Eddie Holland. Zložili prakticky všetky hity dámskej skupiny Supremes v 60. rokoch, rovnako aj vokálnej skupiny Four Tops ako aj pre ďalších interpretov, medzi nimi Marvina Gaya či skupinu Martha & Vandellas. Ako autori sa pri piesňach uvádzali Holland-Dozier-Holland.
1939 – narodila sa Grace Slick (vlastným menom Grace Barnett Wing, Evanston, Illinois, USA), speváčka skupiny Jefferson Airplane. Úspech im priniesla LP platňa Surrealistic Pillow, ktorá vyšla vo februári 1967 a dostala sa v rebríčku na tretie miesto. Rozišli sa v roku 1973, na základoch tejto skupiny vznikla potom v marci 1974 nová formácia  s názvom Jefferson Starship. V roku 1996 uviedli skupinu Jefferson Airplane do Rock and rollovej siene slávy.


1941 – narodil sa Otis Williams (vlastným menom Otis Miles, Texarkana, Texas, USA), barytonista, člen skupiny Temptations.
1947 – narodil sa Timothy Schmit (Oakland, California, USA), basový gitarista, od roku 1970 v country rockovej skupine Poco, od roku 1977 v skupine Eagles.
https://www.youtube.com/watch?v=lHje9w7Ev4U
1949 – narodil sa David Green (Melbourne, Austrália), basový gitarista skupiny Air Supply.

Domáce správy:


Viac ako 700 profesionálnych a dobrovoľných hasičov sa v nedeľu zapojilo do odstraňovania následkov veternej smršte, ktorá sa prehnala Slovenskom. Najviac výjazdov mali v Trenčianskom kraji (60), v Trnavskom kraji zasahovali hasiči 40-krát. Najčastejšie odstraňovali popadané stromy, ktoré blokovali cesty. Na niektorých miestach spôsobili stromy spadnuté na elektrické vedenie niekoľkohodinový výpadok energie. Počasie spôsobovalo problémy aj na železničných tratiach. Viaceré vlakové spoje na Záhorí mali meškanie.
„Joženko… vačšá sláva nebude!“ Tak znie citát na pomníku režiséra Jozefa Bednárika v rodnom Zelenči, ktorý v nedeľu slávnostne odhalili pred budovou základnej školy v prítomnosti rodiny, priateľov, mnohých umelcov a obdivovateľov jeho bratia Vít a Ján Bednárikovci. Busta na podstavci od sochára Jána Ťapáka stojí neďaleko Bednárikovho rodného domu. Citát na podstavci sú slová režisérovho otca po mimoriadne úspešnej pražskej premiére muzikálu Drakula, ktorými vysvetľoval, prečo na jeho ďalšie predstavenia už nepôjde. Zelenčania si na Bednárika stále spomínajú predovšetkým ako na dobrého a úctivého človeka, ktorému nestúpla sláva do hlavy. Práve on stál za najväčšími úspechmi ochotníckeho Z-divadla, ktoré od roku 1975 režíroval. Jozef Bednárik zomrel 22. augusta 2012 vo veku 65 rokov.
Vo Veselom – rodisku Štefana Moysesa, si v nedeľu pripomenuli 220. výročie narodenia biskupa, vzdelanca a prvého predsedu Matice slovenskej. Štefan Moyses sa narodil 24. októbra 1797, za klerika ostrihomského arcibiskupstva ho prijali v roku 1813 a po dovŕšení 24 rokov ho vysvätili za kňaza. V roku 1847 ho vymenovali za kanonika záhrebskej kapituly a zvolili za poslanca na uhorský snem. Moyses bol podporovateľom návrhov Ľudovíta Štúra, ktoré predložil na uhorskom sneme roku 1848 na opätovné zavedenie materinského jazyka na základných školách a pri bohoslužbách. Panovník ho 30. augusta 1850 menoval za banskobystrického biskupa. Spolu s ďalšími slovenskými vlastencami budoval slovenské gymnáziá. Na čele slovenských vyslancov predstúpil 12. decembra 1861 pred cisára Františka Jozefa I., aby mu predložil prosbopis Slovákov a Memorandum slovenského národa. Predsedom Matice slovenskej sa stal 3. augusta 1863. Štefan Moyses zomrel 5. júla 1869.

Zahraničné správy:


Silný vietor netrápil len Slovensko, ale celú strednú Európu. Orkán Herwart si pripísal najmenej šesť obetí na životoch. V Nemecku prevrátil na mori čln s trojčlennou posádkou, ktorú sa podarilo zachrániť, no žena z posádky pri prevoze do nemocnice zomrela. Na severe Nemecka sa tiež utopil 63-ročný kempista. V Česku zahynula žena a muž, na ktorých padli stromy. V Moste sa zrútil pravoslávny drevený chrám sv. Valentína, v Prahe víchor odvial plechovú časť strechy kostola sv. Václava na Čechovom námestí, pre padajúce predmety zo striech, ktoré ohrozovali návštevníkov, uzatvorili Pražský hrad. Zatvorené boli aj viaceré ZOO v krajine a cintoríny.
Inú silnú vlnu v Európe vyvolal škandál okolo známeho hollywoodskeho producenta Harveyho Weinsteina, ktorého mnohé ženy obvinili zo sexuálneho obťažovania. Do ulíc jedenástich francúzskych miest vyšli v nedeľu stovky žien, aby protestovali proti sexuálnemu zneužívaniu a obťažovaniu. Anglická premiérka Theresa Mayová zas nariadila vyšetrovanie podozrení, že jeden z členov exekutívy Mark Garnier sexuálne obťažoval svoju sekretárku tým, že ju žiadal o nákup vibrátorov a mal nemiestne narážky na jej poprsie. Vraj to nie je jediný prípad, aké sa dejú v britskom parlamente. Vlna odhaľovania sexuálneho zneužívania neobišla ani Nemecko, kde na základe prieskumu zistili, že sa „nemiestne“ správa 18 percent Nemcov a 6 percent žien. Obeťami sexuálneho obťažovania sa stalo až 43 percent žien a 12 percent mužov.
Poriadok so sexuálnym obťažovaním sa rozhodol minulý týždeň urobiť aj Európsky parlament. Podľa slovenského europoslanca Ivana Štefanca by si však mala Európska únia, ak má byť hlasom morálneho apelu proti prípadom sexuálneho obťažovania a násilia vo svete, najskôr urobiť poriadok na svojom území i v inštitúciách. Poslanci Európskeho parlamentu (EP) rozhodli, že samotný EP musí urýchlene a dôkladne preskúmať nedávne obvinenia súvisiace so sexuálnym obťažovaním a zneužívaním na svojej pôde. Vyzvali tiež členské štáty, aby preskúmali situáciu v oblasti sexuálneho obťažovania a zneužívania vo svojich národných parlamentoch a prijali náležité opatrenia. Podľa správy Agentúry EÚ pre základné práva (FRA) z roku 2014 o násilí páchanom na ženách zažila každá tretia žena v dospelosti fyzické alebo sexuálne násilie. Až 55 percent žien v EÚ bolo sexuálne obťažovaných a 32 percent všetkých obetí v EÚ uviedlo, že tohto obťažovania sa dopustil ich nadriadený, kolega alebo zákazník.

Lekárenská pohotovosť


Lekáreň Dr. Max, Winterova 1745/41, 92101 Piešťany
Otváracie hodiny: 18.00 – 22.00 h

Lekárska služba prvej pomoci pre dospelých


Služba: MUDr. Dagmar Čunčíková
Náhradný: MUDr. Zora Fidlerová
Dostupné v čase od 16.00 do 7.00 h na prízemí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Lekárska služba prvej pomoci pre deti a dorast


Služba: MUDr. Alena Schuchmannová
Náhradný: MUDr. Mária Klampárová
Dostupné v čase od 16.00 do 22.00 h na 3. poschodí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Podujatia, akcie:


KINO FONTÁNA
o 20.00 h
Filmový klub
Happy End
Réžia: Michael Haneke. Príbeh buržoáznej francúzskej rodiny, odohrávajúci sa na pozadí utečeneckej krízy. Najnovší snímka režiséra reaguje na aktuálnu tému, keď nehovorí len o kríze medziľudských vzťahov v rodine, ale aj o kríze spoločnosti ako takej. A hovorí aj o tom, že už nevnímame jeden druhého a stávame sa voči sebe slepými.
Franc./Nem./Rak.-2017, MP 15, české titulky, 107 min. Vstupné: 3 € (FK 2 €)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav