Dobré ráno, Piešťany!

  • Spravodajstvo
  • 28. októbra 2017, 07:27
  • Autor:red

Dnes je sobota 28. októbra. Tento deň je Dňom vzniku prvej Československej republiky a Svetovým dňom Džuda. Meniny má Dobromila, Júda.

Ženské meno Dobromila má slovanský pôvod a význam mena je „milujúca dobro“. Je veľmi aktívna a rýchlo sa vie zorientovať v akomkoľvek probléme. Dokáže sa obrátiť v správnom čase na správneho človeka.
Využíva svoj vrodený šarm a nadanie ovládať iných. Málokedy sa snaží podeliť so svojím úspechom, či peniazmi. Iba ak s tými, ktorí sú jej pokrvne blízko, tým vie pomôcť a podržať ich, ale z povinnosti.
 Celkovo viac premýšľa a menej sa dá ovplyvniť citmi. Viac menej je osamelá, pretože si nevie nájsť dostatok času na vybudovanie trvalého a hodnotného vzťahu. Na prvom mieste je u nej úspech v práci, až potom sa dokáže venovať svojim citom a túžbam.
Ovplyvňujú ju planéty Mars a Pluto. Jej ochranné kamene sú rubín a diamant.
Známe osobnosti s menom Dobromila: Magdaléna Dobromila Rettigová – česká spisovateľka a národná buditeľka.
V psom kalendári oslavuje meniny Adonis.

Hudobný kalendár


1941 – narodil sa Hank Marvin (vlastným menom Brian Robson Rankin, Newcastle, UK), sólový gitarista a líder skupiny Shadows. Úspechy získali spolu so spevákom Cliffom Richardom ako sprievodná skupina aj ako samostatná inštrumentálna formácia. V auguste 1960 viedli prvýkrát anglickú hitparádu s orchestrálkou Apache. Ich debutová LP platňa The Shadows viedla v októbri 1961 britský rebríček. Šesťdesiate roky boli pre Shadows veľmi úspešné, v anglickej singlovej TOP 40 hitparáde mali od júla 1960 do apríla 1967 celkom 28 skladieb. Z nich päť bolo na prvej pozícii, okrem Apache aj Kon-Tiki, Wonderful Land, Dance On a Foot Tapper. To sa pred nimi a ani po nich nepodarilo žiadnej inej orchestrálnej kapele. Ich tvorbu dokumentuje dnes viac ako 40 vydaných albumov a kompilácií. Ďalšiu dvadsiatku má na svojom konte Hank ako sólové projekty.


1945 – narodil sa Wayne Fontana (Manchester, UK), spevák skupiny Wayne Fontana & The Mindbenders. Túto popovú formáciu založil Wayne v roku 1962. Populárni boli v prvej polovici 60. rokov, v hitparáde mali sedem piesní, najúspešnejšou bola Game Of Love z februára 1965, ktorá bola druhá na Britských ostrovoch a prvá v Spojených štátoch.
1948 – narodila sa Telma Hopkins (Louisville, Kentucky, USA), speváčka a televízna herečka. Začínala ako štúdiová vokalistka pre nahrávaciu spoločnosť Motown. Bola členkou úspešnej vokálnej skupiny Dawn, ktorú založil v roku 1970 Tony Orlando.
1957 – narodil sa Stephen Morris (Macclesfield, Cheshire, UK), hráč na bicích nástrojoch skupiny New Order. Táto formácia postpunkovej éry vznikla v júni 1980 v Manchestri. V novembri 1981 vydali prvý album s názvom Movement. S dvomi prestávkami sú na scéne dodnes.
1963 – narodil sa Eros Ramazzotti (Rím), taliansky spevák a skladateľ. V roku 1985 vydal debutový album Cuori agitati. Už tým prvým sa dostal do povedomia. Ďalšie dva Nuovi eroi (1986) a In certi momenti (1987) sa dostali na prvé miesto. Dva albumy naspieval aj po španielsky. V máji 2015 vydal najnovší, v poradí dvanásty album s názvom Perfetto. V talianskom rebríčku mal zatiaľ dvadsať piesní, osem z nich sa dostalo na prvé miesto. Populárny je v Európe, v anglickej hitparáde sa nepresadil.


1979 – narodil sa Aki Markus Hakala (Espoo, Fínsko), hráč na bicích nástrojoch fínskej alternatívnej rockovej skupiny Rasmus. Do kapely prišiel v roku 1999, za bicími nahradil Janne Heiskanena.

Domáce správy:


V Česku dnes majú štátny sviatok, o schválenie ktorého sa už roky snažia aj slovenské pravicové demokratické strany. Vznik Československej republiky (ČSR) 28. októbra 1918 je podľa historika Romana Michelka zásadným míľnikom v našich dejinách. Ako povedal pre agentúru SITA, znamenal začiatok našej novodobej štátnosti a v konečnom dôsledku aj záchranu pred postupnou, ale veľmi intenzívnou a systematickou asimiláciou. „Treba však zdôrazniť, že zo slovenského hľadiska je významnejší 30. október 1918, keď bola prijatá Martinská deklarácia, respektíve Deklarácia slovenského národa, v ktorej sa reprezentanti slovenského národa dobrovoľne, a ako sa neskôr ukázalo bez vedomia toho, čo sa udialo 28. októbra 1918 v Prahe, prihlásili k spoločnému česko-slovenskému štátu,“ zdôraznil historik. Kým vznik Československej republiky bol podľa historika pre Čechov len dovŕšením ich politickej emancipácie a nijako akútne nehrozil zánik českého národa, Slovákom išlo doslova o ich národnú záchranu. ČSR bola podľa historika Tomáša Kluberta bez akýchkoľvek pochybností jedna z prelomových udalostí v slovenských dejinách. „Po vyše 1000 rokoch v uhorskom štáte a takmer 400 rokoch v habsburskej monarchii sa Slováci ocitli v úplne odlišnom zriadení a Slovensko malo po prvýkrát v dejinách vytýčené hranice. Skončila sa maďarizácia a demokratické pomery v ČSR umožnili nebývalý rozmach slovenskej kultúry a vzdelanosti,“ povedal pre agentúru SITA.
Na otázky o krajských voľbách, ktoré nás čakajú o týždeň v sobotu 4. novembra, odpovedia na volebnej infolinke. Informačnú telefonickú linku spustí Ministerstvo vnútra (MV) SR v pondelok 30. októbra na bratislavských telefónnych číslach 02/48592312 a 02/48592313. Ako  informovala hovorkyňa MV SR Andrea Dobiášová, volajúcim odpovedia do piatka 3. novembra od 7:00 do 15:30 a v sobotu 4. novembra od 7:00 do 22:00 na otázky týkajúce sa volieb, voličov, ich práv, povinností, organizačného zabezpečenia volieb a podobne. Infolinka je určená výlučne voličom a zamestnanci ministerstva vnútra na nej neposkytujú informácie právnickým osobám, médiám, politickým stranám a obciam.

Zahraničné správy:


Mlčať je zlato. Toto príslovie by si mal zapamätať nadosmrti každý, kto má rád vtipy o ženách. Aktuálne na to dopláca bývalý americký prezident 93-ročný George Bush starší, ktorého na staré kolená začali obviňovať viaceré celebrity zo sexuálneho obťažovania. Spisovateľka Christina Bakerová-Klinová uviedla, že jej Bush v roku 2014 v Houstone povedal ten istý oplzlý vtip, ktorý spomínali aj iné ženy, a následne ju chytil za zadok. Amanda Staplesová, bývalá kandidátka do Senátu v štáte Maine, zas vyhlasuje, že ju Bush obchytkával v roku 2006 v meste Kennebunkport. Podobné obvinenia voči exprezidentovi vzniesli aj dve herečky.
Hlavu v smútku však majú aj katalánski politici. Španielsky premiér Mariano Rajoy včera rozhodol o zbavení funkcií členov katalánskej vlády budú zbavení funkcií a aj o tom, že centrálne orgány prevezmú právomoci nad katalánskou administratívou. Zároveň rozpustil katalánsky parlament a nové voľby doň vyhlásil na 21. decembra. Z funkcie tiež prepustil šéfa katalánskej polície, uzatvoril katalánske ministerstvo zahraničných vecí a odvolal katalánskych delegátov v Bruseli a v Madride. Takto sa začal uplatňovať spomínaný ústavný článok č. 155, na základe ktorého bude centrálna vláda riadiť odbojný región túžiaci po nezávislosti. Drvivá väčšina Kataláncov s týmto rozhodnutím nesúhlasí, takže Španielsko očakáva horúcu jeseň i zimu.

Lekárenská pohotovosť:


Lekáreň Dr. Max, Námestie slobody 6, 92101 Piešťany
Otváracie hodiny: 12.00 – 22.00 h

Lekárska služba prvej pomoci pre dospelých


Služba 7.30 – 19.30 h: MUDr. Mária Augustínová
Náhradný: MUDr. Stanislav Štetina
Služba 19.30 – 7.30 h: MUDr. Nadežda Nosáľová
Náhradný: MUDr. Zora Fidlerová
Dostupné v čase od 7:30-19:30  ||  19:30-7:30 h na prízemí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Lekárska služba prvej pomoci pre deti a dorast


Služba: MUDr. Jana Ondrusová
Náhradný: MUDr. Katarína Rohoňová
Dostupné v čase od 8.00 do 22.00 h na 3. poschodí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Podujatia, akcie:


ELEKTRÁRŇA
o 19.30 h
DIEGO, ELECTIONS IN THE DEAFTOWN
Koncert
Bratislavská skupina Diego má na svojom konte niekoľko skvelých albumov, ocenenie Radio_Head Award 2009 v hlavnej poslucháčskej kategórii Album roka. V Elektrárni predstavia svoj nový album, plný nezameniteľne skvelej a originálnej hudby. Okrem Diega sa môžete tešiť aj na predkapelu Elections in the Deaftown.
Vstupné: 6 €/4 € (študenti, seniori, ZŤP)
KINO FONTÁNA
o 17.30 a 20.00 h
Jigsaw
Hororová hra, ktorá nikdy nekončí. V meste za záhadných okolností sa začnú objavovať mŕtve telá, ktoré nesú neklamné známky krutého násilia. Pátranie privedie políciu k šokujúcemu odhaleniu. Všetky dôkazy totiž ukazujú na jediného muža – Johna Kramera, neslávne známeho pod prezývkou Jigsaw. Ale ten už je viac ako desať rokov mŕtvy. Slovenská premiéra.
USA-2017, MP 15, české titulky, 91 min. Vstupné: 4 €

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav