Dobré ráno, Piešťany!

  • Spravodajstvo
  • 15. októbra 2017, 07:23
  • Autor:red, jm

Dnes je nedeľa 15. októbra. Tento deň je Dňom bielej palice, Svetovým dňom vidieckych žien a Svetovým dňom umývania rúk. Meniny má Terézia, Tereza.

Krstné meno Terézia je gréckeho pôvodu s nie celkom jasným významom. V preklade znamená „pochádzajúca z ostrova Thery“, alebo „záštita“. Vytvára okolo seba dobrú atmosféru, vie vyčariť na každej tvári úsmev. Je vyhľadávaná a uznávaná, málokto o nej vie povedať niečo zlé.
Pôsobí ako sprostredkovateľka. Pozýva k sebe zaujímavých ľudí a zoznamuje ich s inými ľuďmi, snaží sa dávať dokopy nové známosti. Nejde len o spoločenské stretnutia, ale aj o obchodné.
Vždy sa snaží získať pre seba nejaký ten malý, nenáročný obchod, ktorý by jej niečo vyniesol bez veľkej námahy. Rada sa necháva svojím okolím rozmaznávať a snaží sa vždy zvaliť zodpovednosť na iných.
Každú úlohu, ktorú dostane, sa snaží vybaviť čím skôr, len aby mala čím viac času na svoje hobby, či na lásku. City sú pre ňu dôležité a vždy má snahu vytvoriť harmonický vzťah.
Ovplyvňujú ju planéty Saturn a Urán. Jej ochranné kamene sú ametyst, achát a perla.
Medzinárodné variácie: Tereza, Teressa, Teretha, Terezia, Terezie, Terezilya, Terezinha, Terezsa, Terisa, Terisha, Teriza, Terrasa, Terresa.
Známe osobnosti s menom Terézia: Terézia Vansová – slovenská spisovateľka, autorka románu Sirota Podhradských, Novej slovenskej kuchárky a ďalších klasických diel slovenskej literatúry, Matka Tereza – rádová sestra, nositeľka Nobelovej ceny za mier, Mária Terézia – rakúska cisárovná, uhorská a česká kráľovná.
V psom kalendári oslavuje meniny Flo, Isar.

Sväté Terézie svet menia


Ľudové príslovie znie: Na Teréziu oberaj všetko, čo ti rôčik dal. Na Slovensku je Terézia často sa vyskytujúce ženské meno, ktoré má rôzne podoby v osloveniach, napríklad Terka, Terezka.
Predsa sa ale niektoré Terézie viac zapísali do dejín ľudstva a sú o niečo známejšie v kresťanskom svete, a teda i u nás na Slovensku a tiež pre mnohých Piešťancov. Sú to tieto tri – Matka Tereza z Kalkaty, Terézia z Lisieux, Terézia z Avily.

Sväté Terézie – hore Matka Tereza, vľavo Terézia z Lisieux, vpravo Terézia z Avily.

Tieto tri Terézie mali a majú výrazný vplyv na myslenie ľudí. Z ich myšlienok svet čerpá dodnes a hlavne kresťania sa ich učia používať v praxi. Všetky tri spája rovnaké meno Terézia. Druhým zhodným faktom je, že vyznávali učenie katolíckej cirkvi, presnejšie učenie Ježiša Krista. Posledným spoločným menovateľom, ktorým sa im dostalo po smrti, bolo, že ich vyhlásila cirkev za sväté, sú kanonizované.
Terézia z Avily bola karmelitánskou mníškou v Španielsku v 16. storočí a veľmi je známe jej dielo Vnútorný hrad, ktorý opisuje stupne vývoja vnútorného života človeka. Stala sa učiteľkou cirkvi. „ Život znamená žiť takým spôsobom, aby sa človek nebál ani smrti, ani ničoho iného. “
Terézia z Lisieux žila v 19. storočí, ako pätnásťročná vstúpila do karmelitánskeho kláštora, jej život bol krátky, zomrela vo veku 24 rokov. Nepreslávila sa žiadnym významným teologickým dielom, jej myšlienky sa zachovali zo životopisu nazvaného Dejiny duše. „ Často stačí jediné slovo, jediný milý úsmev, aby sme potešili znechuteného človeka.“
Matka Tereza z Kalkaty je svätou ženou 20. storočia, žila prevažne v Kalkate v Indií, kde založila aj kongregáciu Misionárok lásky. Dostala Nobelovu cenu za mier.  Jej hlavnou činnosťou bola pomoc chudobným a biednym. „ Mlčanie nám umožňuje vidieť všetko v inom svetle. Len ten, kto sa naučil mlčať, bude schopný dotknúť sa srdca blížneho. “

Hudobný kalendár


1942 – narodil sa Chris Andrews (Londýn, UK), spevák a skladateľ. Začínal ako skladateľ, jeho piesne spievali iní interpreti. V anglickej TOP 40 hitparáde mal štyri skladby, najúspešnejšou z nich bola v novembri 1965 Yesterday Man, ktorá sa dostala na 3. miesto.


1946 – Richard Carpenter (New Haven, Connecticut, USA), starší zo súrodeneckej dvojice Karen a Richard Carpenters.
1948 – narodil sa Chris DeBurgh (Venado Tuerto, Santa Fe Province, Argentína), pop-rockový spevák a skladateľ. V anglickej TOP 40 hitparáde mal sedem skladieb, najúspešnejšou z nich bola Lady in Red.


1953 – narodil sa Tito Jackson (Gary, Indiana, USA), starší brat úspešného Michaela Jacksona, gitarista a vokalista skupiny Jackson Five.
1966 – narodil sa Douglas Vipond (Elderslie, Strathclyde, Škótsko), hráč na bicích nástrojoch a perkusista skupiny Deacon Blue.
1966 – narodil sa Dave Stead (Huddersfield, UK), hráč na bicích nástrojoch skupiny Beautiful South.

Domáce správy:


Opäť sa chceme vymykať normám únie. Odborári pred ministerstvom práce a sociálnych vecí v sobotu žiadali skorší odchod do penzie. Kým ekonomicky vyspelejšie štáty už dávnejšie zistili, že sa vek odchodu do dôchodku musí zvyšovať, u nás chce vláda s odborármi viesť konštruktívny dialóg o strope pre penzijný vek. Ten by mal byť podľa odborárov na úrovni 64 rokov a v niektorých náročnejších profesiách už v 59 rokoch bez krátenia dôchodku. Milí odborári, len aby napokon aj na tie dôchodky bolo.
Ešte neboli ani dušičky a už sú „na stole“ Vianoce, presnejšie Vianočné trhy na Bratislavskom hrade. Tie budú podľa Kancelárie NR SR aj tento rok a začnú sa 1. decembra. Otvorené budú každý deň až do 17. decembra. Rozhodol o tom záujem občanov, ktorí mohli o udalosti hlasovať na sociálnom profile národnej rady. Advent na hrade bude opäť pod záštitou Národnej rady Slovenskej republiky. Bratislavčania, ale aj návštevníci hlavného mesta tak budú môcť zažiť čaro Vianoc v exteriéri dominanty hlavného mesta.

Zahraničné správy:


Hurikány nie sú záležitosťou len strednej a severnej Ameriky. Občas zasiahnu aj odľahlejšie teritóriá Európy. Írsko sa v týchto dňoch pripravuje na nápor hurikánu Ophelia a úrady vyhlásili v grófstvach Cork, Kerry, Clare, Galway a Mayo, kde v pondelok očakávajú silný vietor s nápormi s rýchlosťou 130 kilometrov za hodinu, najvyšší stupeň ohrozenia. Obávajú sa tiež zaplavenia pobrežia. Írsko i Britániu už tento rok zasiahli pozostatky hurikánov Maria a José. Na Írsko v roku 1961 udrel aj hurikán Debbie a vyžiadal si 16 obetí.
Pre slabý záujem novicov zatvárajú po 900 rokoch existencie himmerodský cisterciánsky kláštor na západe Nemecka. V roku 1134 založil francúzsky opát Bernard de Clairvaux a dnes v ňom žilo už len šesť mníchov.
Od soboty už môžete letieť za Napoleonom aj na odľahlý ostrov Svätá Helena, kde prežil posledné roky svojho života. Do núteného exilu a pod kontrolou Britov sa dostal po prehratej bitke pri Waterloo. Doteraz sa na ostrov dalo dostať len loďou a trvalo to takmer týždeň, lietať naň by sa malo z juhoafrického Johannesburgu. Let trval šesť hodín a miestne úrady dúfajú, že aj napriek tomu príde na ostrov viac turistov.

Lekárenská pohotovosť:


Lekáreň Dr. Max, Adama Trajana  77, 92101  Piešťany
Otváracie hodiny: 8.00 – 22.00 h

Lekárska služba prvej pomoci pre dospelých


Služba 7.30 – 19.30 h: MUDr. Jarmila Muržicová
Náhradný: MUDr. Mário Bertoli
Služba 19.30 – 7.30 h: MUDr. Valéria Masárová
Náhradný: MUDr. Ľudmila Varcholová
Dostupné v čase od 7:30-19:30  ||  19:30-7:30 h na prízemí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Lekárska služba prvej pomoci pre deti a dorast


Služba: MUDr. Alena Štefková
Náhradný: MUdr. Marta Hermanová
Dostupné v čase od 8.00 do 22.00 h na 3. poschodí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Podujatia, akcie:


KINO FONTÁNA
o 15.00 h
Spievankovo a kráľovná Harmónia 
Hudobná rodinná komédia, kde v rozprávkovej krajine Spievankovo vládne dobrosrdečná kráľovná Harmónia. Tá sa stará, aby sa z krajiny nikdy nestratila hudba, spev a dobrá nálada. V poslednej dobe sa však hudba akosi odcudzila, hudobné nástroje zapadli prachom, spev utíchol a dobrá nálada zmizla. Kráľovná preto pozve Spievanku a Zahrajka. Slovenská premiéra.
SR-2017, MP, slovenská verzia, 70 min., Vstupné: 4 €
o 17.30 a 20.00 h
Snehuliak
Thriller nakrútený podľa bestselleru Joa Nesboa v hlavnej úlohe s Michaelom Fassbenderom ako elitnom detektívovi so slabosťou pre alkohol, ktorý sa vydáva pátrať po sériovom vrahovi. Tento vraždí vždy v čase, keď napadne prvý sneh. Dokáže prekabátiť génia zla, než znova nasneží? Slovenská premiéra.
USA-2017, MP 15, slovenské titulky, 125 min., Vstupné: 4 €

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav