Detí nakazených chrípkou je menej ako vlani

  • Spravodajstvo
  • 9. februára 2016, 08:53
  • Autor:am

Ani premenlivé počasie aktuálnej zimy sa nepodpísalo pod zvýšený počet chorých detí v našom regióne. V okrese Piešťany ich je v tomto roku menej ako vlani, v štvrtom kalendárnom týždni chrípka zavrela brány len jedinej materskej školy.

(Autor: vd)

„Chrípka je vyhodnocovaná na základe hlásení od všeobecných lekárov pre deti a dorast a  všeobecných lekárov pre dospelých v danom okrese. V štvrtom kalendárnom týždni v okrese Piešťany zaznamenali 828 akútnych respiračných ochorení, z toho chrípke podobných 155,“ informovala Lenka Skalická, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva. V porovnaní s predchádzajúcim kalendárnym týždňom stúpol nárast chorobnosti na akútne respiračné ochorenia o 24,1 percent a chrípke podobných o 4,6 percent.

Najčastejšie ochoreli deti vo vekovej skupine 0-5 rokov, najvyšší vzostup chorobnosti v porovnaní s predchádzajúcim týždňom sa prejavil u detí do 14 rokov. Vo vlaňajšej chrípkovej sezóne štatistika chorobnosti v Piešťanskom okrese v štvrtom týždni vykazovala o 20 percent vyššie čísla ako teraz. Našťastie, choroby majú bežný postup bez vážnych následkov. „Len z pol percenta ochorení máme hlásený komplikovaný priebeh, najčastejšie sinusitídou, teda zápalom prínosových dutín,“ povedala L. Skalická. Pre lokálnu epidémiu akútnych chorôb zavreli v piešťanskom okrese len Materskú školu v Borovciach vo štvrtok 28. a v piatok 29. januára. V minulom týždni už spomedzi 20 detí ležalo doma len šesť.

Anketa:



Lucia, 37, Piešťany: „Chorobám predchádzame najmä športom, Aďko hrá hokej a konzumuje veľa ovocia.
Chorého ho do škôlky nedávam, nie je to správne. Choroby sa
tam prenášajú.“

Marianna, 27, Piešťany: „Predísť chorobe sa veľmi nedá, aj keď malá papá vitamíny. Veľa detičiek dajú rodičia do škôlky už nachladnutých a tie nakazia ostatné. Máme dobrú imunitu, malá nebýva často chorá.
Ale keď sa u nej objavia príznaky choroby, do škôlky ju nedám. Niektorí rodičia nemajú na výber, a tak deti dovedú.“

Martina, 38, Vrbové:
„Snažíme sa predchádzať ochoreniu dieťaťa. Do jedálnička pridávame viac vitamínov, zeleniny, hlavne cesnaku, cibule a namiesto sirupov od kašľu pijeme bylinkové čaje a domácu medicínu – cibuľovú šťavu.
Chorého syna nedávam do škôlky, snažíme sa ho riadne vyliečiť. Nie je správne, keď chodia choré deti do škôlky medzi zdravý kolektív. Niektoré z nich majú slabšiu imunitu a dočasný bacilonosič im neprospieva.“

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 6, ktoré je v predaji od 9. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila