Čistia pieskoviská v meste, navážajú nový piesok

  • Spravodajstvo
  • 6. apríla 2017, 14:17
  • Autor:vd

Služby mesta Piešťany sa pustili aj do čistenia pieskovísk. Svojou rozlohou jedno z najväčších v Piešťanoch sa nachádza v blízkosti materskej školy na Staničnej ulici. Toto pieskovisko prečisťovali koncom marca pracovníci údržby. V novom piesku sa môžu deti dosýta vyhrať.

„Som rada, že sa je tu zase čistý piesok, už nemusím mať obavy z toho, že sa môj synček môže nakaziť nejakými parazitmi,“ uviedla mladá Piešťanka, ktorá z okna činžiaka sledovala ťažké mechanizmy. Aj keď v týchto miestach veľa voľne pohybujúcich psov či mačiek nenájdete, prevažne sú na vôdzkach svojich majiteľov, predsa sa stane, že pes si uľaví do piesku. Majitelia sa často vyhovárajú, že v stojanoch chýbajú vrecúška na psie exkrementy. To nemožno poprieť, už zďaleka vidno, že vrecká chýbajú.

Nekryté pieskoviská sú teda vhodným priestorom pre ukrytie exkrementov. Výkaly psov a najmä mačiek môžu deti, ktoré sa v pieskoviskách hrajú, nakaziť napríklad toxoplazmózou, salmonelózou, hepatitídou. Môžu mať škrkavky, ale aj ďalšie skryté choroby, ktoré spôsobujú vážne tráviace problémy, horúčku, nevoľnosť, bolesti brucha, hnačky či zvracanie až dehydratáciu.

Preto je povinnosťou prevádzkovateľa pieskoviská pravidelne čistiť, prehrabávať, prekopávať a polievať pitnou alebo nezávadnou vodou. Počas sezóny, ktorá sa na pieskoviskách začína spravidla v marci, ale hlavne v horúcich dňoch leta, by sa mal piesok polievať každé dva týždne.

Výmenu piesku zákon neurčuje, keďže sa predpokladá, že prevádzkovateľ ho pravidelne čistí a udržuje v hygienickom stave. Či piesok vymení, alebo jeho výmenu zabezpečí, je na jeho rozhodnutí. V dobe, keď mladé rodiny majú zväčša jedno, nanajvýš dve deti, zodpovední rodičia sú úzkostlivejší a svoje ratolesti do nepekného zašednutého piesku, ktorý sa už dávno nevymieňal, nepúšťajú. Takže moment výmeny obsahu pieskoviska je z hľadiska zdravia populácie dôležitým a chvályhodným počinom.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 13, ktoré je v predaji od 4. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav