Boj s hlukom ako s veternými mlynmi

  • Spravodajstvo
  • 3. decembra 2014, 18:09
  • Autor:Ján Karásek

Hlučná hudba sa derie dovnútra rodinných domov a narúša nielen nedeľné rána. Občas ju prehluší hlasité povzbudzovania trénera: „Hop! Hop! Hop!“ Toto je všedná zvuková kulisa Spinning centra na Cintorínskej ulici v Piešťanoch. Majiteľka susedného domu Andrea Staníková je s nervami v koncoch. Cíti sa ako na vrieskajúcom kolotoči, ktorý nikdy nepotiahne na ďalšie stanovisko. Ani nemôže.

Problém so športovým zariadením sa dostal už na stoly štátnych i mestských policajtov, hlavného kontrolóra mesta Piešťany, Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Trnave a pretriasal sa tiež na mestskom zastupiteľstve… A nie raz.
Zúfalá žena starajúca sa o ťažko chorú šesťdesiatšesťročnú matku, ktorá takisto býva v dome, sa obrátila už hádam na všetky možné i nemožné inštitúcie. Bez výsledku. Hop, hop, hop pokračuje. Jazdci na stacionárnych bicykloch naďalej potia svoje športové tričká za zvukov rezkej muziky.
Od úradu k úradu
Celý kolotoč sa spustil ešte v roku 2008. V októbri sa otvorila prevádzka Spinning centra. Pre Piešťancov je nehnuteľnosť neprehliadnuteľná, pretože sa nachádza v tesnej blízkosti jednej z najfrekventovanejších svetelných križovatiek Bratislavská-Krajinská. Neuplynul dlhý čas a na mestský úrad, konkrétne na komisiu na ochranu verejného poriadku, putovala sťažnosť. Vtedy sa pod ňu podpísalo osemnásť obyvateľov Cintorínskej ulice. Tí v nej poukazovali na to, že prevádzka centra je každodenná, „takže aj v nedeľu, keď naozaj každý pracujúci človek chce využiť voľný čas na oddych a relax s rodinou, nemá šancu, nakoľko z otvorených okien sa po celej ulici šíri veľmi hlasitá reprodukovaná hudba dopĺňaná hlasnými pokynmi trénera.“ Ľudia sa sťažovali aj osobne, no ako odpovede sa im vraj dostalo, že klimatizácia je síce nainštalovaná, ale zrejme nestačí.
Dnes už má A. Staníková obdobných sťažností, žiadostí, podnetov, vyjadrení od rôznych inštitúcií plnú zásuvku. Svoj boj, aj pre pokoj mamy, nevzdáva. Legendárny rytier Don Quijote de la Mancha mal aspoň svojho verného sluhu, no ona zostala sama. Prečo? „Ostatných to už znechutilo a zatvárajú oči. Boja sa. Ale ja už nemám čo stratiť.“
Dom Staníkovcov od budovy Spinning centra oddeľuje len úzka ulica. Bližšie stojí už len jedna nehnuteľnosť. Nikto v nej však nebýva. Na predaj je už dva roky.

Sťažovateľka A. Staníková: „Ostatných to znechutilo, ale ja už nemám čo stratiť.“

Merania potvrdili nadmerný hluk
V apríli roku 2010 RÚVZ vykonal merania hluku vo vonkajšom prostredí Spinning centra. Pritom dokázateľne zistil, že v pracovné dni v utorok a vo štvrtok hluk prekračuje najvyššie prípustné hodnoty stanovené vyhláškou. Hygiena podnet sťažovateľky vyhodnotila ako opodstatnený a dala jej na vedomie, že prevádzkovateľa upozorní na prekročenie najvyššej prípustnej hodnoty.
Hlavný kontrolór mesta Piešťany sťažnosť A. Staníkovej posúdil ako čiastočne opodstatnenú a majiteľovi prevádzky uložil utlmiť hlasitosť reprodukovanej huby. No zároveň ju upozornil, že opatrenia na zníženie hlasitosti „nie je možné preveriť bežnými prostriedkami z úrovne hlavného kontrolóra“.
„Hygiena povie, že to má riešiť mesto, mesto, že to má riešiť hygiena. Dokonca mi jedna úradníčka povedala, že nech si presťahujeme izby na opačnú stranu domu. Ale ja som nekupovala nehnuteľnosť a nebrala si hypotekárny úver na dvadsať rokov preto, aby som sa v ňom premiestňovala! Zvuky áut nám nevadia, ale ten jednostajne sa opakujúci rachot z centra lezie poriadne na nervy. Je to na zbláznenie!“ rozhorčuje sa bezradná žena.
Nekladie si však len jednu otázku, ale vychrlí ich na nás hneď viacero: „Ako je možné otvoriť v obytnej zóne prevádzku Spinning centra bez povolenia? Ako mohla dať trnavská hygiena povolenie? Ako je možné, že centrum nemusí dodržiavať otváracie hodiny? Ako je možné, že nemuseli žiadať o zmenu účelu stavby? Prečo si nikto ´nevšimol´, že ide o čiernu prevádzku?“A tých otázok je podstatne viac.

Prevádzkovateľ Spinning centra Milan Kabát: „Ja nemám čo skrývať. Zákon mi neprikazuje, aby som cvičil pri otvorených oknách.“

Majiteľ: Nerobím nič protizákonné
Posledná korešpondencia s piešťanskou radnicou je z novembra tohto roku. Vedúca referátu územnej správy v liste uvádza, že na problémovej nehnuteľnosti neprebehla zmena účelu užívania z bývania na prevádzku Spinning centra a dodáva, že bol porušený zákon – „stavebný úrad bude vo veci ďalej konať v súlade s ustanoveniami stavebného zákona“.
Aj RÚVZ v Trnave sa ohlásil v tom istom mesiaci. Skonštatoval už uvedené zistenia z roku 2010. Určitou novinkou je, že sťažovateľku informuje, že prevádzkovateľ zariadenia vykoná „nové meranie hluku vo vonkajšom prostredí vo vzťahu k vášmu rodinnému domu“. Po predložení výsledkov jej zašlú odpoveď na podnet.
Majiteľom Spinning centra je Milan Kabát, ktorý si na toto športové využitie budovu prenajal. Stretnutiu s nami sa nebránil: „Ja nemám čo skrývať,“ uvítal nás v centre. „Nerobím nič protizákonné. Poskytujem športovú činnosť. Chodí mi sem všehochuť – prostí ľudia, právnici, sudcovia i policajti. Nefajčíme tu, nedrogujeme. Keď odcvičíme, ideme si každý po svojom.“
Šéf centra je presvedčený o tom, že maximálny povolený limit 50 decibelov neprekračuje ani omylom. Priznáva, že hoci má dve klimatizačné zariadenia, okná otvára a to pre vyvetranie, pretože pri cvičení dochádza k veľkej spotrebe kyslíka. „Zákon mi neprikazuje, aby som cvičil pri otvorených oknách.“
Po dohovore s RÚVZ si dá zmerať hladinu hluku a to v najbližšom možnom termíne. O čase meraní ho upovedomia. Na našu námietku, že v takom prípade výsledky nemusia byť objektívne, reagoval: „Keď chce výsledky tá pani, nech si merania zaplatí ona. Nie je to lacná záležitosť.“
M. Kabát vie o tom, že neprebehla zmena účelu stavby. Na svoju obranu uvádza, že na nájomnej zmluve stojí čierne na bielom, že budovu prenajíma na športové účely. „Keďže nie som vlastník, toto nemôžem riešiť ja. Je to problém majiteľa, ale už sa na tom pracuje.“
Prevádzkovateľ Spinning centra potýčky so susedou považuje za „šaškáreň“, ktorá ho oberá o čas, klientov i peniaze. Tvrdí, že nič jej nerobí naprotiveň. Spolu sa nebavia už dlhšiu dobu.
Sťažovateľka si nepraje nič viac, než aby na ulici zavládol pokoj a rodina by si mohla hoci len sadnúť na terasu. Zatiaľ jej zostáva papierová vojna, v ktorej víťaz nie je istý.
Alebo áno?

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 49, ktoré je v predaji od 2. decembra.


((myvideo:1))   

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav