Bašovce oslávili 900 rokov a objavili listinu zakladateľa Svätej trojice

  • Spravodajstvo
  • 9. júla 2013, 09:48
  • Autor:vd

Obec Bašovce oslávila svoju deväťstoročnicu prvej písomnej zmienky svätou omšou, ale aj vysvätením kaplnky. Odtiaľ šiel slávnostný sprievod do nádherne vyzdobeného kultúrneho domu, kde po oficiálnych príhovoroch a vítaní hostí nasledoval kultúrny program.

Svätú omšu v Kostole Panny Márie Ružencovej celebroval miestny farár Dušan Nemec. Do bývalého pôsobiska pozvali i dôstojného pána Mariána Vivodíka. Pretože exteriérová sakrálna pamiatka – Svätá trojica, ktorú postavili v roku 1927  bola už značne poškodená, Bašovčania posunuli stavbu o pár metrov ďalej od stromu, ktorého koreňový systém nakláňal trojičku. Nielenže ju posunuli, ale aj kompletne zrekonštruovali. Obnovili aj miestnu kaplnku.„Objavili sme pritom vzácny nález. V základoch Svätej trojice bola uložená fľaša so zakladacou listinou. Napísal ju 14.mája 1927 dekan Michal Tarek. Uvádza v nej, že stavbu založil Urban Michal Ištvanech, obyvatel Bašoviec,“ prezradil súčasný starosta obce Ľubomír Dekan. Ten spolu s učitelkou Ľubou Galovou zložil  Bašovskú hymnu, ktorá mala premiéru práve počas  osláv. Hudobno-dramatickým pásmom z dielne Janky Macovej a Edity Belicovej vítali hostí deti z materskej školy a keď sa spoločnosť pousádzala, na harmonike ich zabávali Pobedimčania Milan Kyselica a Jozef Sýkora.  To už do tanca i spevu hrala skupina Smoliari. Na stoloch rozvoniaval guláš majstra Jána Svetlíka i kapustnica Eriky Petrášovej. „Myslím, že sme mali najkrašie vyzdobený kultúrny dom. Floristka Eva Gvuščová si na to vyčerpala aj dva dni dovolenky. Stoly aj miestnosť ozdobila do žlta – vo farbách leta a slnečníc,“ ocenil výzdobu starosta Bašoviec. Nálada v kultúrnom dome bola vynikajúca. Ľudia sa rozprávali, tancovali, bavili.
Viac sa dočítate v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav