Aj pre útulkáčov bola zima veľmi náročným obdobím

  • Spravodajstvo
  • 5. apríla 2013, 12:00
  • Autor:ip

Za prvý štvrťrok tohto roku pribudlo v piešťanskom útulku spolu 90 psíkov. Dobrovoľníkom sa podarilo adoptovať až 75. Znovu sa objavili aj čistokrvné rasy, čo už vôbec nie je prekvapením v žiadnom útulku.

Podľa predsedníčky organizácie Útulok Piešťany Ľubomíry Balekovej sa do kotercov sporadicky dostanú napríklad plemená labrador, maltézsky psík, hrubosrstý jazvečík, pudlík, sharpei, beagle či cavalier. Tiež zaznamenali vyšší nárast vlčiakov a ich krížencov.
„Šteniatka od množiteľov sme zatiaľ nemali, ale vyrodené fenky áno. Zvieratká zimu prežili bez ujmy, majú zateplené búdy, na kotercoch lexany proti vetru, v búdach koberce a deky, i keď niektoré ich neznášajú a systematicky ničia. V prednom areáli máme pustené kúrenie v každej bunke, kde sú väčšinou menšie a krátkosrsté psíky a šteniatka. Rozšírila sa nám aj sieť dočasnej opatery, ľudia si vezmú domov zvieratko na určitý čas, týka sa to hlavne šteniatok, aby boli po prvej vakcíne v sterilnom prostredí, kým nezískajú protilátky. Krmivo a veterinárnu starostlivosť zabezpečí útulok,“ uviedla Ľ. Baleková.
Práve šteniatka sú veľmi chúlostivé na útulkové prostredie, ktoré je pre ne nevhodné. V marci neprešiel skoro ani jeden deň, aby nemali nový prírastok. „Máme pocit, že ľudia sa už predčasne zbavujú zvieratiek pred povinnou čipizáciou od septembra. Potom bude možné ľahko identifikovať majiteľa zvieraťa, ak si však ich majiteľ túto povinnosť splní. Veľké prevádzkové problémy nám robia takzvaní utekáči. Majitelia ich nemajú dostatočne zabezpečených a označených, alebo ich púšťajú von ako ‘samovenčerov‘.
Aj o tejto téme sa dozviete v aktuálnom vydaní PT.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila