Obdivujú fotky svojich predchodcov

  • Mladí dnes / Školy
  • 26. apríla 2018, 07:39
  • Autor:Viera Dusíková

Zazvonilo a počas veľkej prestávky sa na prvom poschodí Gymnázia Pierra de Coubertina v Piešťanoch zišiel hlúčik študentov, pedagógov i riaditeľka školy Miroslava Hanková, aby zažili uvedenie ojedinelej výstavy.

Jej realizátor Roman Ondrejka je síce správcom IT siete na škole, ale baví ho aj bádanie a objavovanie histórie školy. A tak dal dokopy niekoľko unikátnych historických snímok žiakov z rokov 1920-1940, ktorí sa zvyčajne na konci školského roka odfotili spolu so svojím vyučujúcim.
Sú tam celé kolektívy dávnych študentov, medzi nimi aj dedo Romana Ondrejku. Táto snímka je ústrednou fotkou výstavky. „Dedo bol rodený Piešťanec, veľký športovec, pôsobil v športovom futbalovom klube ŠK Piešťany. Dlhé roky bol zamestnaný v kúpeľoch, bohužiaľ, žiadne jeho spomienky na obdobie štúdia sa nedochovali,“ poznamenal autor výstavy.
Na facebookovej stránke Piešťany – History našiel R. Ondrejka množstvo unikátnych fotografií, medzi nimi aj fotky žiakov, čo sa vzdelávali v budove v prvých desaťročiach 20. storočia.
„Takisto som vedel, že meštiansku školu v priestoroch dnešného gymnázia istý čas navštevoval aj môj dedo. Po krátkom pátraní v rodinnom albume sa mi podarilo nájsť originál jeho triednej fotografie. S dedovou identifikáciou to nebolo ihneď jasné, ale pomocou členov rodiny sa to nakoniec podarilo,“ spresnil.

Táto snímka je ústrednou fotkou výstavky. Medzi študentmi je aj dedo R. Ondrejku.

Táto fotografia nakoniec po naskenovaní a vytlačení tvorí jednu z titulných fotiek výstavy. „Materiál bol teda pripravený a po dohode so správcom stránky Ladislavom Mušinským som sa rozhodol uskutočniť malú vernisáž v priestoroch nášho  gymnázia,“ dodal R. Ondrejka.
Na paneloch sa nachádza dvanásť historických fotografií, pričom ďalšie štyri Ondrejka vytvoril ako koláž súčasnosti a historickej fotografie. „Tieto štyri fotky zobrazujú miesto, kde bola fotografia pred desiatkami rokov zhotovená, čo, mimochodom, tiež nebola ľahká práca, nakoľko mnohé časti budovy dnešného gymnázia už dnes vyzerajú podstatne inak,“ zdôraznil autor výstavy.
A čo považuje za najzaujímavejšie? „Zaujímavé je každopádne to, že sa vôbec takéto fotky zachovali. Najstaršia z nich má takmer sto rokov. Takisto si pozorné oko môže všimnúť fakt, že niektoré deti vôbec neboli obuté a aj na triednych fotografiách sú bosé. Dnes je to asi ťažko predstaviteľné,“ zamyslel sa.
Hoci v súkromnej zbierke R. Ondrejku sa nachádzajú aj ďalšie historické fotky, dokonca i také, ktoré mu poskytli súčasní pedagógovia – bývalí študenti gymnázia, autor výstavy uviedol, že na ďalšiu výstavu to zatiaľ nevidí: „Zopár ich je vystavených v kancelárii a u mňa v priestoroch internetového centra.“
Zaujímalo nás, dokedy budú výstavné panely k dispozícii v priestoroch chodby gymnázia. „S vedením školy som sa dohodol na dvojtýždňovej expozícii, ale v prípade pozitívnych ohlasov sa nebránim aj dlhšej výstave alebo trvalému umiestneniu niektorých fotiek v priestoroch školy,“ skonštatoval ítečkár.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila