Gymnazisti sa rozlúčili zábavou

  • Mladí dnes / Školy
  • 11. januára 2018, 08:33
  • Autor:Michael Papcun

V priestoroch telocvične piešťanského Gymnázia Pierra de Coubertina by ste v piatok 22. decembra 2017 len ťažko začuli odrazy basketbalových lôpt od podlahy alebo športové pokriky. Nahradili ich tanečné a vianočné rytmy a smiech učiteľov aj študentov, ktorý neodmysliteľne patrí k tradičnej vianočnej akadémii, vypĺňajúcej posledný školský deň kalendárneho roka.

Najmladší študenti gymnázia otvorili akadémiu zborovým spevom kolied pod vedením učiteľky Zuzany Jendrichovskej. Navodenie vianočnej nálady posilnili tradičnými tancami, dotvárajúcimi výbornú choreografiu ich vystúpenia. Odľahčenú nôtu vianočných kolied vystriedalo Andersenovo Dievčatko so zápalkami v podaní Niny Papcunovej s podmanivou Vivaldiho hudbou.
Najrozsiahlejšia časť programu bola ako (pred)vianočný darček prinesená z maturitných večierkov. Výber toho najlepšieho predstavoval vyše hodinový, no dynamický a energický sled tanečných choreografií a humorných scénok. Vystúpeniam nedominovali len rytmy súčasnej popmusic. Bohaté zastúpenie tu našli najmä retro hity a dokonca i ruské folklórne piesne. Študentom sa podarilo nielen zabávať a rozhýbať telá a bránice, ale aj s humorom udrieť na nostalgickú nôtu. Dokázali tiež svižne reflektovať súčasné trendy hýbajúce internetovým svetom a sociálnymi sieťami.
Divotvorné tanečné vystúpenia prepojili Abbu s Brunom Marsom, imitácie s poctami a paródiami. Na chvíľu ich vystriedalo standupové vystúpenie Tomáša Blahutu. S prirodzenou dávkou satiry odprezentoval život na gymnáziu optikou radového študenta.

Najmladší študenti koledníci s učiteľkou Zuzanou Jendrichovskou.

Maturanti priniesli aj streštenú karikatúru aerobiku 80. rokov, vystúpenie akvabel „nasuchu” alebo už spomenuté sovietske okienko, pri ktorom najmä transparent z 10. medzinárodného stretnutia gymnázií P. de Coubertina, visiaci na stene, pôsobil nápadne a zároveň priliehavo.
Do vianočnej atmosféry všetkých vrátila skladba Hallelujah v interpretácii žiakov gymnázia a súčasne Základnej umeleckej školy v Piešťanoch. Pomyselnú vianočnú hviezdu na špic akadémie nasadil príhovor riaditeľky školy Miroslavy Hankovej.
Z pôvodne tradičnej vianočnej atmosféry sa stala divoká exkurzia naprieč vkusom a životom súčasného gymnazistu. Len ťažko sa dalo vyviaznuť bez úsmevu na tvári. Aj letmý pohľad do publika potvrdil, že najsilnejšia stránka vianočnej akadémie bola viac než jasná: študenti nepobavili iba študentov (ako hlása názov), ale aj učiteľov. K sviatočným stolom a vianočným stromčekom sa tak vydali všetci rezkým, takmer tanečným krokom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav