Vystavujú 134 bábik Slovenska

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 8. júna 2016, 14:34
  • Autor:vd

Číslo 134 sprevádza tento rok výstavu krojovaných bábik vo foyeri Kultúrno-spoločenského centra Fontána. Práve takýto počet bábik, odetých do bohato zdobených a vyšívaných sukničiek s paličkovanými goliermi aj rukávcami, vystavujú od piatka 3. júna v Piešťanoch bábikárky z rôznych regiónov Slovenska.

Bábiky sú odeté do dievčenských, detských, chlapčenských i mužských krojov. Dokonca i vo svadobných rúchach a partách a tiež v smútočných a pracovných odevoch. V bohato vyšívanej perinke spí bábätko.

„Najmenej je zastúpený východ, hoci tam je tradícia silnejšia ako v našich končinách. Výnimku tvorí Myjava či Skalica,“ uviedla organizátorka Veronika Cetliová z Piešťan. Snom tejto ženy, ktorá kedysi vyučovala na bratislavskej „šupke“ umelecké kováčstvo a na dôchodku sa preorientovala na vyšívanie bábik, je usporiadať putovnú výstavu krojovaniek. „Ale sama, bez podpory to nezvládnem,“ skonštatovala organizátorka. Na výstave, ktorá je sprístupnená do 12. júna, sa V. Cetliová prezentuje kolekciou bábik odetých v typickom žlto–modrom piešťanskom kroji. Najväčšia a najštíhlejšia je vyparádená za Myjavčanku.

Náš región okrem iných tvorkýň zastupuje i pobedimská čipkárka Mária Mizeráková. Vystavuje dievča a mládenca v dobovom odeve z Pobedima. „Najskôr som upaličkovala ‘kriezel‘, čiže ozdobný golier, potom rukávce a čipky na sukni. Dierovanú výšivku som si dala vyšiť. Odev mládenca je jednoduchší, lebo muži nechodili takí vyparádení. Pozostáva z modrého kabátika a nohavíc, na kabátci je dierovaná výšivka v tvare osmičiek,“ uviedla M. Mizeráková. Výstavu sprevádzali spevmi z piešťanského regiónu vo sviatočných odevoch vyparádené členky speváckej skupiny Povoja z Piešťan.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 23, ktoré je v predaji od 7.júna.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav