Vo Vile dr. Lisku ožila letecká história

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 1. októbra 2015, 14:32
  • Autor:mk

Milovníci miestnych dejín a priaznivci vojenskej histórie si vo Vile dr. Lisku, výstavných priestoroch Balneologického múzea v Piešťanoch, do 18. októbra môžu pozrieť výstavu historických fotografií a exponátov Leteckého pluku 3 gen. letca M. R. Štefánika pod názvom Vo vzduchu i na zemi.

Piešťany majú bohatú leteckú históriu. Dôkazom je nielen rozsiahla zbierka vystavovaných exponátov, ale tiež účasť veteránov a pamätníkov na slávnostnom otvorení. Na piešťanskom letisku počas druhej svetovej vojny sídlil jediný letecký pluk na Slovensku. Krátko po vzniku Slovenského štátu, v máji 1939, zažil pluk M. R. Štefánika prvé bojové nasadenie v takzvanej malej vojne. V septembri toho istého roku sa zúčastnil útoku na Poľsko a v rokoch 1941-43 bojoval na východnom fronte proti Rusom. Počas ústupu nemeckej armády pluk bránil vzdušný priestor Slovenska pred spojencami a Rusmi, ale neskôr sa jeho členovia zúčastnili Slovenského národného povstania. Po skončení vojny a uchopení moci komunistami pluk rozpustili a takmer všetkých pilotov suspendovali, oficiálne pre nadbytočnosť, v skutočnosti pre účasť v bojoch proti Červenej armáde.

Letecký fotoaparát priťahoval pozornosť návštevníkov.

„Ide o prvú výstavu na Slovensku, týkajúcu sa histórie pluku. Prevažná časť z viac než 200 dobových fotografií, pochádzajúcich zo súkromných kolekcií, má výstavnú premiéru. Z historických exponátov najzaujímavejším je pravdepodobne veľký letecký fotoaparát, určený na špionážne lety a presné mapovanie krajiny,“ zasvätil nás kurátor výstavy Andrej Bolerázsky.
„Balneologické múzeum pravidelne vydáva tlačené dokumenty z rôznych výstav. V súčasnosti vystavené fotografie majú veľkú historickú hodnotu, plánujeme ich v budúcnosti vydať vo forme zborníka,“ dodal kurátor.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 40, ktoré je v predaji od 29. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav