Piešťany sú liaheň zaujímavých ľudí v oblasti motorizmu

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 22. marca 2017, 14:10
  • Autor:am

Dom umenia Piešťany hostí výnimočnú výstavu. V sobotu 18. marca slávnostnou vernisážou uviedli vôbec prvý obdobný projekt s názvom Autolinea Czechoslovakia 1949-1989, a teda výstavu zameranú na motoristický dizajn v bývalom režime. Tým sa návštevníkom naskytol pohľad na skice a modely áut, ktoré sa nikdy nedostali do sériovej výroby.

Autolinea Czechoslovakia 1949-1989 vznikla v spolupráci Slovenského múzea dizajnu, Slovenského centra dizajnu a architekta Petra Chudého, piešťanského dizajnéra automobilov, ktorý svoj život zasvätil dizajnovaniu v oblasti motorizmu, avšak svoje návrhy po roku 1968 pre režim nemohol uplatniť v zahraničí. „Na výstave Farebná šeď, ktorú sme mali v Slovenskom múzeu dizajnu, sme sa s Petrom Chudým rozhodli, že tú malú expozíciu automobilového dizajnu, ktorú sme ako múzeum vystavovali, uvedieme vo väčšej forme a bude to československé,“ uviedol Maroš Schmidt, vedúci Slovenského múzea dizajnu. Následne P. Chudý obehal Česko a Slovensko, získal kontakty, modely a fotografie a vznikla výnimočná výstava, kde sa nachádzajú napríklad i modely Václava Kasíka, ktoré nikdy predtým neboli prezentované.

„Väčšina vystavených automobilov, ich modely alebo kresby, boli takzvane marginálne, vznikli tak, že sa napokon nedostali do sériovej výroby. Je zaujímavé ukázať ľuďom čistý výtvarný pohľad dizajnéra, nezaťažený konštrukčnými deformáciami sériového vozidla. A to sa podarilo,“ skonštatoval M. Schmidt. Na výstave sa nachádza jediný model automobilu Tatra 603, ktorý bol aj uvedený do výroby, pri zvyšných modeloch sa skončilo návrhmi či zostrojením funkčných prototypov. Československý povojnový dizajn pritom nadväzoval na predvojnový, i keď v tom čase sa to nazývalo priemyselné tvarovanie karosérií.

Výstavu zorganizovali v kúpeľnom meste práve preto, že je výnimočné počtom nadšencov v tejto oblasti. Záujem o motorizmus a s tým súvisiace tvarovanie karosérií v meste vraj rozprúdila Veľká cena Slovenska. „Piešťany sú liaheň veľmi zaujímavých ľudí v oblasti automobilového dizajnu a motoristického športu,“ povedal M. Schmidt. Mnohí podľa neho strávili dlhé hodiny v garážach a nadaní boli konštrukčne aj výtvarne, urobili veľmi veľa funkčných automobilov a tým aj Piešťanom dobrú reklamu. Mnohé z nich sú údajne v garážach, rozobraté či zošrotované, ba dokonca model Esox vraj je zakopaný kdesi pri Piešťanoch. Riaditeľ múzea pre to všetko spomenul mená vystavujúcich Piešťancov ako Peter Chudý, František Nemec, „Enzo” Žák a Andrej Chotváč.

Architekt a dizajnér Peter Chudý sa zaslúžil o zozbieranie väčšiny materiálov.

Práve P. Chudý je jedným z tých, ktorí sa zaslúžili o opätovné predvedenie diel verejnosti a hľadanie zabudnutých návrhov označil archeodizajnom, pričom tento pojem po prvý raz zaznel v sobotu v Piešťanoch. „Tento dátum by mal byť zapísaný do dejepisu s tým, že archeodizajn je smer bádania v oblasti technickej tvorby. Dáva si za úlohu nielen konštatovať, čo sa dialo, ale aj dopĺňať detaily, ktoré chýbajú. To znamená, že ak v nálezovom stave objavíme nejaké dielo, musíme ho nechať v takom stave, v akom sme ho našli. Nemôžeme ho opraviť. Ak ho však 3D technológiou naskenujeme a vytlačíme, môžeme nechať tento výtlačok dokončiť tak, ako v čase, keď sa zrodil. Môžeme ho nalakovať, vybrúsiť a spraviť ďalšiu repliku,” skonštatoval P. Chudý.

Jedným z vozidiel, ktoré navrhol P. Chudý, bol Giom 1, na ktorom jazdil pretekár František Nemec počas majstrovstiev republiky. Obaja, vtedy ešte mladíci, auto spoločne za tri roky zostrojili v záhrade medzi jabloňami a v garáži. „Ja som ho predal kamarátovi, ktorý utiekol do Rakúska. Nevieme, čo sa s ním stalo a nemáme ani tušenia, kde by mohlo byť,“ uviedol F. Nemec, pričom spomenul, že aktuálne sa vyrába replika automobilu.

Na výstave sa nachádza aj prvé slovenské osemvalcové kupé z roku 1966, ktorého dizajnérom a autorom výtvarnej a tvarovej časti je Ján Cina, žijúci v Kanade. „Rozhodli sme sa vytvoriť toto vozidlo v mierke 1:1. Mojím snom je jeho funkčná maketa, i keď budem rád, aj keď bude nefunkčná. Tým pádom dokážeme dokončiť prácu z konca 70. rokov. Výstava je akýsi predvoj toho, čo sa ešte na Slovensku bude v oblasti archeodizajnu diať,“ dodal M. Schmidt.

Výstavu si môžete pozrieť do 25. marca.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 11, ktoré je v predaji od 21. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav