P. Babka fotil herečky, žiačky, školníka aj Schöne Náciho

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 29. marca 2017, 08:48
  • Autor:vd

Autor aktuálnej výstavy fotografií v Galérii Fontána, Peter Babka, sa síce narodil v Bratislave, no s Piešťanmi ho spája viacero momentov. Tu povedal svojej manželke v evanjelickom kostole roku 1979 „áno“. V reštaurácii na Lodenici sa zabávali i jedli svadobnú polievku, sem chodieval za členmi fotoklubu a po rozdelení republiky pôsobil v našom meste ako lektor Pražskej fotografickej školy. Mala pobočku na Rázusovej ulici. Od utorka 21. marca P. Babka vystavuje vo Fontáne svoje fotografické skvosty – čiernobiele portréty aj farebné krajinky. Medzi top snímky radí prvomájovú fotku z Bratislavy s legendárnym, vtedy ešte živým Schöne Nácim. V rukách drží mávadlá.

„Bolo to ešte počas mojich školských rokov, keď sme chodievali povinne do prvomájových sprievodov. Fotil som na Flexaret, ktorý mal vložku s kinofilmom. Práve okolo nás prechádzal Schöne Náci, pri soche ktorého sa teraz fotia všetci Japonci, čo sem prídu. Je to tá bronzová na korze s klobúkom v ruke,“ povedal o svojom fotografickom úlovku umelec. Vedľa nej bola dobová fotka z už neexistujúcej uličky v bratislavskom podhradí. Pripomínala pražskú Zlatú uličku. „Domčeky patrili služobníctvu a remeselníkom z hradu. Dnes je na tom mieste Slovenská národná rada,“ uviedol fotograf. A pripomenul, aká škoda je, že Bratislavčania nezachovali tieto miesta, ale zlikvidovali celé podhradie. Likvidáciu ukončili postavením mosta SNP.

Okrem spomínaných snímok autor prezentuje na výstave množstvo rozličných portrétov. Fotil nielen svoje žiačky zo Základnej umeleckej školy v Trnave, kde bol riaditeľom, ale aj školníka. Dievčatá vyzerajú ako profesionálne modelky a školník ako Einstein. „Fotím aj predstavenia Divadla Jána Palárika v Trnave, takže tu nájdete snímky z predstavení,“ povedal P. Babka.

Na Prvého mája na bratislavskom

Výstavu, ktorej umeleckú úroveň podčiarkol svojím spevom žiak Základnej umeleckej školy v Piešťanoch, Lukáš Behan, žiak manželov Mariany a Petra Hochelovcov, je možné obdivovať do 9. apríla. Autorove diela nesú pečať jeho života, ktorého mottom je: „Moja tvorba je oknom do malej časti môjho života.“ Sú to fotky človeka, ktorý prvý na Slovensku inicioval a presadil v ľudovej umeleckej škole vyučovanie fotografie, je zakladateľom i predsedom fotoklubu v Trnave. „V mojej tvorbe dominuje portrét, krajina, akt a zátišie. V grafike tvorím v technikách leptu a akvatinty, v maľbe preferujem akvarel, temperu, akryl, olej a pastel, v plastike materiály drevo a kov. Experimentujem v kombinovaných technikách fotografie, americkej retuše a počítačovej grafiky. Tvorím novoročnice, pohľadnice, exlibrisy, katalógy, CD-obaly a multimediálne prezentácie. Pracujem v porotách súťaží, prehliadok záujmovej umeleckej činnosti a ako lektor workshopov. Od roku 1997 sa venujem počítačovej grafike a digitálnej fotografii. V roku 1989 vyšiel môj tvorivý profil v knihe Ľudovíta Hlaváča – Dejiny slovenskej fotografie. Za fotografickú tvorbu mi udelili v roku 1991 titul Autor a Majster Zväzu slovenských fotografov,“ skonštatoval umelec.

V roku 1995 získal zlatý odznak uvedeného zväzu a okrem toho množstvo ďalších ocenení. Medzi tie z Piešťan možno uviesť bronzovú medailu Jozefa Maximiliána Pecvala zo súťaže, ktorú organizovávali v kúpeľoch. Svoje snímky vystavoval nielen na Slovensku a v Čechách, ale aj v Poľsku, Maďarsku, Rakúsku či vo Fínsku.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 12, ktoré je v predaji od 28. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila