Maľby Slovákov zo srbskej Kovačice vystavujú v Dome umenia

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 20. júla 2016, 12:34
  • Autor:am

Svetovo uznávané diela Slovákov žijúcich na Dolnej zemi, v srbskej Kovačici, zavítali do Domu umenia Piešťany. V stredu 6. júla sa v galérii stretli významní hostia, aby slávnostnou vernisážou otvorili putovnú výstavu diel s názvom Čaro imaginácie.

Kovačická insita má svoje korene už v roku 1939, keď si dvaja remeselníci vzájomne prezradili svoju lásku k výtvarnému umeniu a začali maľovať. „Za kľúčový môžeme považovať rok 1952, keď Kovačica oslavovala 150 rokov založenia a príchod Slovákov do tejto zeme. Na tejto výstave sa prvýkrát zoskupila a spoločne vystavovala priekopnícka generácia maliarov a potom sa to už rozbehlo. O tri roky založili prvú dedinskú galériu,“ Vladimír Valentík, spolukurátor výstavy a riaditeľ Slovenského vydavateľského centra v Báčskom Petrovci.

Kovačická insita má svoje proporcie, dušu. Ak niekto prechádza cez Vojvodinu, časť Srbska, vidí, že diela sú zhmotnením života Slovákov na Dolnej zemi. Názov Čaro imaginácie výstava dostala podľa dnes už neskutočných motívov, ako napríklad ženy s volmi či trepania konope, čo sú pre nás už neznáme záležitosti. „Keďže sme predsedajúcou krajinou Rady Európskej únie a budeme sa prezentovať ako čarovná krajina, prečo by sa nemohli prezentovať aj naši Slováci, ktorí sú integrálnou súčasťou dejín Slovenska?“ ozrejmila dôvod vzniku projektu Jarmila Gerbocová, kurátorka krajanských zbierok Slovenského národného múzea.

Medzi obrazmi sa nachádzajú aj diela velikánov kovačickej insity, Zuzany Chalupovej alebo Martina Jonáša. „Slovenská republika pred časom podporila rekonštrukciu domu Martina Jonáša. Dom je galériou aj múzeom zároveň. Keby ste ho navštívili, mali by ste možnosť vidieť, ako pán Jonáš prijíma francúzskeho prezidenta Mitteranda, Alaina Delona. Fenomén tejto kultúry sa stal taký známy, že do Kovačice pritiahol aj tieto osobnosti,“ povedal Peter Procházka, podpredseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

Olejové maľby z Kovačice poukazujú na život typický tamojší život.

Projekt prezentácie kovačického umenia sa v Piešťanoch len začína, v Dome umenia potrvá do konca augusta. Na ďalšie dva mesiace poputuje do Banskej Bystrice, odtiaľ prejde do Slovenského národného múzea do Bratislavy. Diela si budú môcť pozrieť aj v Slovenskom dome v Prahe, neskôr vo Viedni a na záver výstava poputuje až do Švajčiarska.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 29, ktoré je v predaji od 19. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav