Fotografie oslobodenia zachytávajú trpkú časť histórie

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 14. septembra 2016, 10:31
  • Autor:am

Koniec mesiaca august patril na mnohých miestach spomienkam na oslobodzovacie boje konca druhej svetovej vojny. Toto obdobie si pripomenuli i v piešťanskej Galérii Fontána, kde v utorok 6. septembra slávnostnou vernisážou otvorili výstavu fotografií s názvom Oslobodenie Slovenska od fašizmu.

„Výstava prezentuje takmer 30 fotografií z archívu Slovenskej republiky, Ruskej federácie a agentúr, ktoré zachytávajú oslobodenie európskych miest, najmä Bratislavy,“ uviedol galerista Martin Valo. Otvoriť ju prišiel prvý tajomník veľvyslanectva Ruskej federácie na Slovensku. „Táto výstava prispieva k lepšiemu pochopeniu histórie mladou generáciou, ukazuje cenu, za ktorú ľudia obetovali životy. Prispieva i k tomu, aby sme nikdy nezabudli na činy Červenej armády, Prvého československého zboru a slovenských partizánov. Tá strašná vojna je našou spoločnou tragédiou, spoločnou bolesťou,“ povedal Vladimír Kulikov. Pripomenul tiež, že pamiatka na každého z vyše 60-tisíc ruských vojakov, ktorí padli na našom území počas oslobodzovania a sú tu tiež pochovaní, je pre nich posvätná a je rád, že Slovensko si uvedomilo neľudskosť a zločinnosť fašizmu.

Najmladším účastníkom výstavy sa stal 20-ročný Ján Rohár, člen Zväzu protifašistických bojovníkov. „Zaujímal som sa o históriu, Slovenské národné povstanie, osobne som poznal pamätníkov. Moja rodina pochádza z partizánskeho mesta,“ ozrejmil J. Rohár dôvody, prečo sa ako čerstvý dvadsiatnik zaujíma o spomínanú časť minulosti. Zamyslel sa i nad informovanosťou mladých ľudí o zverstvách, ktoré sa počas druhej svetovej vojny udiali: „Veľká väčšina mladých ľudí, bohužiaľ, informovaná nie je. Verím, že sa to zlepší. Prispievajú k tomu aj takéto výstavy či prednášky na školách, stretnutia so žijúcimi pamätníkmi.“

Výstava bude sprístupnená do 18. septembra, pozrú si ju aj žiaci piešťanských škôl. „Hrozba nebezpečenstva pre všetky generácie je mementom každej vojny. Máme preto záujem pozvať deti zo základných a stredných škôl,“ dodal M. Valo.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 37, ktoré je v predaji od 13. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav