Krakovienka v Macedónsku

  • Spravodajstvo / Región
  • 17. septembra 2015, 09:55
  • Autor:mk

Členovia folklórneho súboru Krakovienka z Krakovian plánujú každoročne okrem domácich festivalov vystúpiť aj v zahraničí. V auguste sa zúčastnili prehliadky tradičných kultúr Macedónske slnko a Macedónske vlny v Ochride.

Balkánske mesto dýcha starobylosťou, v jeho okolí sa nachádza množstvo cyrilometodských pamiatok či byzantských kostolov. V jednom z nich je údajne pochovaný svätý Kliment, Konštantínov žiak.
„Organizátori nám pripravili perfektný sprievodný program. Videli sme historickú časť mesta, vrátane starej pevnosti z 11. storočia. Plavili sme sa aj loďou po Ochridskom jazere,“ zaspomínal si člen súboru Bohumil Tonkovič.
Festival trval dva dni, okrem domácich a Slovákov tancovali aj Poliaci, Chorváti, Srbi, Bosniaci, Čiernohorci, objavili sa aj Estónci a Turci. Počas prvého večera prešiel hudobný sprievod od Ochridského jazera až do historického centra mesta. Každý súbor prezentoval svoju krajinu zástavou a hudbou. Druhý večer sa niesol v znamení tanca na pódiu.
Naši reprezentanti si na pamiatku priniesli účastnícku plaketu a diplom. Ešte stále im doznieva v ušiach pochvala od riaditeľa festivalu: „Slovačka, malá grupa, veľký úspech.“

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 38, ktoré je v predaji od 16. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav