Krakovienka s titulom majstra Európy

  • Šport / Ostatné športy
  • 21. júla 2017, 13:10
  • Autor:Alexandra Mathiasová

Z osemtisíc evidovaných umeleckých telies si organizátori deviateho ročníka European Championship of Folklore „Euro Folk 2017“ v Bulharsku vybrali medzi súťažiacich práve Folklórny súbor Krakovienka. Ten slovenské farby hájil ako jediný reprezentant. A že sa folkloristom darilo! Domov si priviezli niekoľko ocenení, medzi inými aj titul majstrov Európy v kategórii autentický folklór a odporúčanie na majstrovstvá sveta.

Od 29. júna do 9. júla sa folkloristi z Krakovienky snažili v slnečnom Bulharsku zapôsobiť na odbornú porotu, ktorá kriticky dbala na prevedenie tanečných choreografií v kategórii autentický folklór. Po 23hodinovej ceste autobusom sa tanečníci ubytovali v hoteli v známom meste Nesebar. „Nemali sme žiadne očakávania. Chceli sme sa len zúčastniť a predviesť. Jednoducho si zatancovať a ísť domov,“ skonštatoval vedúci súboru Bohumil Tonkovič.

Hneď v prvý večer absolvovali prvé vystúpenie a dostali diplom za účasť. Druhý večer sa presunuli do Pomoria, kde s Dupkanou, Hrozenou a Vareškovým získali laureáta súťaže. Tretí večer sa už v tom istom meste podarilo Krakovienke v konkurencii 69 súborov získať titul európskeho šampióna a zlatú medailu. „Emócie boli ohromné a plakal asi každý. Bol to neskutočný pocit. Malý súbor z malej dedinky v Piešťanskom okrese získal na európskom šampionáte zlatú medailu,“ zaspomínal B. Tonkovič. Pocit zadosťučinenia neohrozili ani závistlivé pohľady domácich súborov, ktoré sa už vopred chystali na úspech. Naopak, najväčšiu podporu dostali Krakovanci od členov lotyšského súboru.

Po úspechu nasledovali štyri dni voľna, ktoré folkloristi využili nielen na oslavu, ale aj na výlety, regeneráciu a ničnerobenie. Potom už nasledoval ďalší súťažný večer, tentoraz v mestečku Sveti Vlas. „Rozhodli sme sa tam zmeniť tanečné čísla, ktoré ukážeme. Chceli sme porote predviesť, že vieme aj iné choreografie ako tie, čo sme už tancovali,“ povedal folklorista. Voľba to bola dobrá, Krakovienka si domov priniesla odporúčanie na svetové majstrovstvá a ocenenie Grand Prix Zlatý Orpheus, čo je postup do posledného súťažného večera, teda úplného finále, kde o celkové prvenstvo bojovalo len osem najlepších súborov. „Kým sa domáci neprizreli, nechceli uveriť, že vystupujeme v autentických krojoch a všetko je to stará ručná práca,“ skonštatoval B. Tonkovič.

Majstri Európy urobili dobré meno nielen Krakovanom, ale aj celej krajine.

Posledný večer teda išlo o všetko. Krakovanci napokon skončili na štvrtom mieste, domov si priniesli špeciálne ocenenie Európskej asociácie folklórnych festivalov EAFF. „Zaujímavé bolo, že sme mali divákov aj z Piešťan. Boli tam na dovolenke, išli okolo, zbadali slovenskú vlajku a poriadne nás podporili skandovaním,“ povedal B. Tonkovič.

Slováci podporili našincov aj počas záverečného slávnostného defilé v starom Nesebare. „Je to úžasný pocit, keď v cudzej krajine na námestí tancujete dvojminútovú prezentačnú zostavu a zrazu ktosi začne kričať: Slovensko, do toho!“ usmial sa člen súboru. Kým sa však rodáci zomkli a folkloristi v balkánskej krajine robili skvelé meno nielen Krakovanom, ale celej rodnej hrudi, nik zo slovenskej ambasády v Bulharsku napriek pozvaniu a prísľubu nedorazil.

Ak aj súbor organizátori pozvú na majstrovstvá sveta, z finančných dôvodov sa ich nebude môcť zúčastniť. Celá Krakovienka však ďakuje všetkým doterajším sponzorom, podporovateľom a tým, ktorí im fandili.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 28, ktoré je v predaji od 18. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav