Kniha týždňa: Miroslav Cipár – Maľba

  • Kultúra a spoločnosť
  • 2. decembra 2013, 08:25
  • Autor:red

Dávame do pozornosti nádhernú knižnú novinku Miroslav Cipár – Maľba (Janča Jiří). Vydalo vydavateľstvo Spoločnosť 7 Plus.

Miroslav Cipár vo svojich obrazoch nerieši veľké spoločenské témy, sú to však veľké, hoci pre niekoho aj ťažko postrehnuteľné témy individuality. Nie sú to obrazy žijúce len zo svojej farby a tvaru. Bráni sa proti tomu, že umenie nutne musí byť výrazom doby, tak ako ani výrazná individualita nemusí byť podriadená dobe.
Táto skutočnosť je pri pohľade na maliarsku tvorbu Miroslava Cipára jednou z najzásadnejších. Bez obáv prechádza spektrom výtvarného umenia druhej polovice dvadsiateho a prvého desaťročia dvadsiateho prvého storočia. Ak má pocit, že niekde a niekedy ostalo niečo nedopovedané a poskytuje možnosti ďalšieho skúmania, vytvára nové obrazy bez ohľadu na to, či sa to zdá byť momentálne aktuálne alebo nie. 

V Cipárových obrazoch je vždy niečo pod niečím a niečo za niečím. A vnímavejší cítia, že ešte aj niečo medzitým. Pre Miroslava Cipára je dôležitá aj vizuálnosť, silný výraz obrazu, ktorý si divák hneď zapamätá, či autorovými slovami „farebná senzácia.“ 

V súčasnej dobre prebieha aj výstava tohto jedinečného maliara.

Miroslava Cipár v Palffyho paláci (Bratislava), 22. 11. 2013 – 2. 3. 2014

Uvedený knižný titul si môžete zakúpiť v kníhkupectve
Centrum knihy,Winterova31(bývalý Mliečny bar),
921 01 Piešťany.
Tel: 033/7730541, 
www.centrumknihy.sk

Taktiež si môžete uplatniť zľavu  s 10%  kupónom, ktorý nájdete v regionálnom týždenníku Piešťanský týždeň pod článkom „Kniha týždňa“.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav