Xindl X: Najobľúbenejší song je väčšinou najnovší

  • Kultúra a spoločnosť
  • 10. novembra 2016, 15:17
  • Autor:am

Kúpeľné mesto hostilo turné ďalšej českej speváckej hviezdy. V piatok 28. októbra sa v do posledného miesta vypredanom Piešťanskom pivovare predstavil Xindl X a predviedol najznámejšie hity aj tvorbu z úplne nového CD s názvom Kvadratura záchranného kruhu. Spevák, vlastným meno Ondřej Ládek, poskytol Piešťanskému týždňu exkluzívny rozhovor, v ktorom okrem iného prezradil aj to, ako vznikajú jeho skladby.

► Ako hodnotíte koncert v Piešťanoch?
Je to zatiaľ môj tretí klubový koncert v Piešťanoch a mám radosť, že koncert od koncertu chodí viac ľudí a atmosféra je lepšia a lepšia. A najväčšiu radosť mám z toho, že ľudí chodí už toľko, že si môžeme dovoliť jazdiť na Slovensko i s celou kapelou. Považujem to za veľké šťastie, predsa len – veľa českých kapiel také fanúšikovské zázemie na Slovensku nemá.

► Mnohí si váš koncert užili aj počas letného festivalu CityFest Piešťany. Je rozdiel hrať na open air akcii a koncerte, aký bol v pivovare?
Je to úplne iná disciplína. Inak sa stavia playlist na hodinu a inak na dve hodiny. Inak sa komunikuje s ľuďmi na blízko v klube a inak na diaľku na veľkom festivale. Obe akcie majú svoje za a proti. V klube je to intímnejší zážitok, na oper air to zas môžete viac rozbaliť.

► Vystúpenie bolo súčasťou turné k novému albumu. Aké je vaše CD? Čím sa najviac zaoberá?
Ako už napovedá názov albumu Kvadratura záchranného kruhu, piesne hovoria predovšetkým príbehy topiacich sa ľudí. Niektorí sa topia vo vode, niektorí vo svojich problémoch. Ale i napriek tejto línii, čo piesňami prechádza, doska je náladami i témami pestrá. Sú tam piesne reflektujúce našu politickú a spoločenskú situáciu ako Žáby v hrnci, Na palubě Titanicu, tiež portréty ľudí v neľahkých situáciách ako Vítr v kešeni alebo Popelka, skladby satirické ako Mušle, ale i piesne celkom veselé, napríklad Mýval.

► Ako vznikajú vaše pesničky?
Na rozdiel od textov, ktoré píšem pre iné kapely, u vlastných piesní si nedávam žiadne termíny, podmienky ani deadliny. Jednoducho, keď mi napadne nejaký zaujímavý verš, prirovnanie alebo téma, čo by som chcel spracovať, napíšem si to do telefónu s tým, že sa k tomu niekedy vrátim. A obvykle sa k tomu nikdy nevrátim. Ale niekedy mi už pri tom zapisovaní napadne ďalšia veta a tá splodí ďalšiu… a naraz je text na svete. Potom už k tomu textu stačí napísať tri až sedem rôznych variantov melódií a vybrať si tú najlepšiu.

► Máte vo svojom repertoári obľúbenú skladbu. Ktorú a prečo?
Väčšinou mám najradšej tú, ktorá je práve najnovšia. Aspoň dokým sa neohrá alebo kým zasa nenapíšem niečo nové. Keď človek napíše novú pieseň a nehovorí si, že je to to najlepšie, čo zatiaľ napísal, asi by to ani nemal hrať.

Český spevák vystúpil aj na CityFeste.

► Skúste, prosím, popísať svoju tvorbu aj pre ľudí, ktorí ju zatiaľ dobre nepoznajú.
Písať o hudbe je ako tancovať o architektúre. Kto ma nepozná, nájde asi dvadsať mojich videoklipov na YouTube a podľa nich si môže urobiť obraz sám.

► Prečo používate pseudonym Xindl X?
Pretože v piesňach často provokujem, zámerne som si dal hanlivý pseudonym, aby som vzal vietor z plachiet všetkým, čo by ma chceli urážať. A funguje to. Z ľudí, ktorým som svojimi textami šliapol na kurie oko, sa málokto zmôže na to, aby mi napísal niečo iné ako to, že som xindl. A môj pseudonym ma predsa nemôže uraziť, no nie?

► Čo by ste odkázali fanúšikom v Piešťanoch?
Príďte o rok zas, bude to stáť zato!

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 45, ktoré je v predaji od 8. novembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav