Súťaž Jazz Start Up 2014 má svojho víťaza

  • Kultúra a spoločnosť
  • 3. októbra 2014, 08:41
  • Autor:ts IJP

Andrej Urminský, ktorý začal svoju jazzovú kariéru v Art Jazz Gallery v Piešťanoch, bol jedným z účastníkov kurzu, ktorý sme podporovali a ktorý viedli Michal Bugala a Tomáš Gajlík, pravidelne hráva na piešťanských jam session, skvele účinkoval tento rok v hlavnom festivalom programe Festivalu Dodá Šošoku sa vďaka svojmu talentu a vytrvalosti stal tohtoročným víťazom súťaže Jazz START UP.

Súťaž Jazz START UP prebiehala od apríla v spolupráci portálu jazz.sk s rádiom Devín. Počas pol roka organizátori na stránke jazz.sk i v éteri rozhlasu pravidelne predstavovali talentovaných slovenských hudobníkov. Súťaž prebiehala každý mesiac prezentáciou dvoch súťažiacich, ich skladieb a profilov. Verejnosť svojimi hlasmi vždy vybrala jedného zo súťažiacej dvojice, ktorý získal možnosť odohrať koncert v priestoroch bratislavského V-klubu. Celkovo teda podujatie Jazz START UP prinieslo počas pol roka dvanásť hudobných ansámblov, šesť súťažných kôl a šesť koncertných večerov. Tohoročná edícia súťaže končí vyhlásením celkového víťaza a záverečným koncertom. O víťazovi rozhodla odborná porota v zložení Juraj Griglák, Gabriel Jonáš, Boris Čellár, Róbert Ragan, Lucia Lužinská a Peter Solárik.
Spomedzi všetkých účastníkov porotu najsilnejšie oslovil gitarista Andrej Urminský a jeho trio s bubeníkom Jurajom Rašim a kontrabasistom Róbertom Raganom ml. Kapela sa v Jazz START UP predstavila s autorskou skladbou ‚Dialogues‘.

Andrej Urminský

„Som veľmi rád, že som sa mohol zúčastniť súťaže Jazz START UP a tým prezentovať moju vlastnú tvorbu v rámci jazzu. Poďakovať by som sa chcel v prvom rade mojim spoluhráčom, bubeníkovi Jurajovi Rašimu a kontrabasistovi Róbertovi Raganovi Jr., ktorí so mnou nahrali moju súťažnú skladbu Dialogues. Veľká vdaka patrí samozrejme aj porote, ktorá vybrala moju formáciu spomedzi finálovej dvanástky, organizátorom z portálu Jazz.sk a Rádiu Devín a takisto hlasujúcim, vďaka ktorým som vyhral duelové kolo. Toto prvé miesto je pre mňa veľkým zadosťučinením za čas, energiu a námahu, ktorú venujem hudbe", odkázal na margo víťazstva talentovaný gitarista.
Andrej Urminský je absolventom prestížnej školy Universität fúr Musik und darstellende Kunst Graz v Rakúsku. Od januára tohto roku sa predstavuje ako bandleader v obsadení jazzového tria, kvarteta či kvinteta. Letný návrat na Slovensko Andrej vyplnil nie len účinkovaním v Jazz START UP ale i vystúpeniami na festivaloch Trnavskýjazzykči Festival Dodá Šošoku.
Andrej Urminsky trio získalo za víťazstvo v súťaži hodnotný START UP balíček – dva dni v trnavskom Štúdiu J Milana Tokolyho, nahrávanie hudobného DVD v klube Blue Note, otvorenie Open Jazz Festu, či účasť na RadioJHead Awards.
"Zo súťaže Jazz START UP si v podstate odnáša úžitok každý, nielen víťaz. Všetci účastníci totiž majú k dispozícii profesionálnu súťažnú nahrávku, ktorú môžu použiť k vlastnej prezentácii. Víťazi kôl majú nenahraditeľnú skúsenosť z live vysielaného vystúpenia. Každá z kapiel k tomu dostala počas súťaže slušný priestor vo vysielaní Rádia Devín v relácii Jazz START UP. Je už na samotných interpretoch, ako budú vedieť využiť ponúknuté", popisuje význam účasti v súťaži jej organizátor, hudobník Boris Cellár.
Jazz START UP 2014 definitívne uzavrie záverečný koncert víťaza, ktorý sa uskutoční 22. októbra vo V-klube v Bratislave.
Informácie/lnformations: www.kursalon.sk, www.jazzpiestany.sk, e-mail: jazzpiestany@gmail.com
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav