Špičkové jazzové kvarteto už tento piatok V Kursalone

  • Kultúra a spoločnosť
  • 20. apríla 2016, 08:12
  • Autor:ts

Avizovaný koncert špičkovej zostavy Tariška-Gonzalez-Varady-Varady sa blíži. Už tento piatok 22. apríla o 20:00 hod. v Art Jazz Gallery v Kursalone zaznie typický vysoký tón alt saxofónu známeho slovenského jazzmana Radovana Tarišku.

Tariškova spolupráca s excelentným newyorským pianistom, pôvodom z Venezuely, Benitom Gonzalesom sa začala pred pár rokmi práve v Piešťanoch. Po prvýkrát sa slovenskému publiku predstavil práve v tomto meste – na Festivale Doda Šošoku 2011 ako súčasť kvarteta Kennyho Garretta. Slovenská jazzová scéna mu učarovala a odvtedy u nás pravidelne koncertuje. Túto dvojicu bude dopĺňať rodinný klan Varadyovcov, žiaľ bez Andreasa. Na bicie si zahrá jeho mladší brat Adrian Varady a na basgitaru otec Bandi Varady.

Benito Gonzalez je uznávaný pianista a skladateľ, jeho debutový album si odniesol prvú cenu v Great American Jazz Piano Competition a jeho druhý album pod názvom “Circles” (Ron Blake, Myron Walden, Azar Lawrence, Christian McBride, Jeff “Tain” Watts) získal  u kritikov veľmi dobrú odozvu.

Po takmer siedmich rokoch koncertovania s Kennym Garrettom si  Benito pridal na svoje konto rad festivalov a koncertov v medzinárodných džezových kluboch po celom svete.  Zdieľal pódium s virtuózmi ako Curtis Fuller, Pharaoh Sanders, Bobby Hutcherson, Christian McBride, Ignacio Berroa, Roy Hargrove, Rene McLean, Steve Turre, Delfeayo Marsalis, Hamiet Bluiett, Antonio Sanchez, TK Blue, Nicholas Payton, Azar Lawrence, a jackie McLean a ďalšími.

Radovan Tariška

Radovan Tariška pochádza z hudobníckej rodiny. K hudbe ho priviedol ako 5-ročného jeho starý otec, ktorý bol klarinetista a saxofonista. Študoval na Konzervatóriu v Žiline odbor klasický saxofón. Po ukončení štúdia sa rýchlo etabloval medzi hudobnícku elitu. Spolupracoval a hral so špičkovými hudobníkmi z celého sveta: James Morrison, Oliver Kent, Harry Sokal, Brian Charette, Jarek Smietana, Piotr Baron, Janus Muniak, Roy Hargrove, Esstiet Essiet, E.J. Strickland, Marcus Strickland, Donald Edwards, Keyon Harold, Joan Faulkner, Kornel Fekete Kovacs, Gabor Winand, Jeff Ballard, George Mraz, New York Voices a ďalší.

Na BJD 2009 mal premiéru nový projekt v spolupráci s Jurajom Bartošom; Bartoš & Tariška Super Band, zložený z najpoprednejších česko-slovenských hudobníkov. Od roku 2001 je stálym členom Gustav Brom Big Band, taktiež Matúš Jakabčic SK/CZ big band, Peter Lipa band. Radovan je od roku 2007 kapelníkom medzinárodného zoskupenia Radovan Tariška Sextet (USA/CZ/SK).

Vstup voľný


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav