Podoby džezu perom Jána Babiča

  • Kultúra a spoločnosť
  • 19. mája 2018, 11:51
  • Autor:jb

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, matka… s týmto slovom sa spájajú hádam najpodstatnejšie emócie v živote človeka, a to bez ohľadu na jeho vek… Matka príroda, Matka Božia aj taká obyčajná, ľudská matka… to je zdroj, žriedlo, od ktorého sa odvíja všetko. Dobrá a prívetivá matka je perspektívou vývoja zdravého a zrelého nového človeka, zlyhávajúca matka produkuje človeka slabého, nerozhodného, náchylného k nezrelým a možno nie dobrým rozhodnutiam.

Matka je to, čo formuje našu spoločnosť, čo jej dáva možnosť k rastu. To, čo získame v prvých mesiacoch a rokoch nášho života, je určujúce. Formuje náš intelekt, náš záujem o svet, našu kultivovanosť, naše záujmy, a čo je najdôležitejšie – našu schopnosť vytvárať si kvalitné, citlivé a funkčné vzťahy s ostatnými. Jej funkcia je nezastupiteľná. Dúfame v to, že matky budú základom slušnej spoločnosti… 
V ostatnej relácii Podoby džezu na Rádiu Piešťany sme vzdali hold slávnym matkám a ich potomkom. V každom odvetví kumštu sa generačne posúvajú genetické danosti. Džez je najmladší hudobný žáner a tento posun je ešte výraznejší. Preto je treba s vďakou, úctou a obdivom dať na známosť, ak sa takáto zhoda v tej ktorej rodine podarí. Vlasta Prúchová, Dee Dee Bridgewater, Alice Coltrane a Eliane Elias sú toho dôkazom.
V budúcej relácii si pripomenieme dve výnimočné džezové osobnosti, ktoré cestujú po desiatich slovenských a českých mestách, aby v koncertoch predstavili svoj skvelý album. Hanka Gregušová a Ondrej Krajňák nahrali album Twin Flame – Dvojitý plameň. Rozhovory o súčasných aktivitách dvoch špičkových džezových umelcov súčasnosti vám prinesieme na Rádiu Piešťany v nedeľu o 20. hodine.
Na stretnutie pri relácii Podoby džezu sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav