Mladí umelci ukončili festival veľkolepo

  • Kultúra a spoločnosť
  • 19. júla 2017, 10:50
  • Autor:A. Mathiasová

Dohrané. V poradí už 62. music festival Piešťany je definitívne za nami. V piatok 14. júla v Kongresovom centre na Kúpeľnom ostrove zazneli posledné tóny hudobných nástrojov, tentoraz v podaní študentov Symfonického orchestra Konzervatória v Bratislave.

Počas koncertu zazneli známe motívy Bizetovej Habanery či ária z Verdiho opery Rigoletto. „Predstavili sa sólisti, ktorí sa v skladbách mohli skutočne blysnúť. Bolo to v husľovom či klavírnom koncerte alebo v známych áriách,“ skonštatoval dirigent Juraj Jartim. Podľa neho i poslucháči, ktorí na koncerty nechodia často, si mohli nájsť to svoje, čo poznajú, no ešte to nepočuli naživo.

Predviedli im to mladí hudobníci, ktorí sa podľa slov dirigenta ešte len učia hrať, učia sa kooperovať a reagovať. „Napriek tomu, že mali veľmi ťažký deň, pretože museli skoro ráno vstávať, pricestovať, absolvovať generálku i koncert, zvládli to. Snímam pred nimi klobúk a ďakujem za to, že to uprostred prázdnin dali,“ skonštatoval dirigent. Ďakovalo pritom aj publikum, ktoré sólistov niekoľkokrát privolalo potleskom späť na pódium, a napokon im venovalo záverečné standing ovation. „Užili sme si, že tu bolo výborné publikum v takom hojnom počte. Veľmi to dodáva energiu,“ dodal J. Jartim.

Celá dramaturgia už skončeného 62. ročníka festivalu bola sústredená na veľké osobnosti umeleckého života. Kým začiatok patril hviezdam, ktoré sú na výslní už dlhé roky, záver prevzali hudobníci budúcnosti. „Skúsenosť v umeleckom svete odovzdala štafetu mladej generácii, tak ako je to aj v bežnom každodennom živote,“ uviedla Edita Bjeloševičová, riaditeľka Domu umenia Piešťany, kde bolo odohrané gro festivalu.

Ponuka tohtoročného festivalu bola skutočne pestrá, od slávnostných fanfár až po prezentáciu veľkých umeleckých telies, ako je Slovenská filharmónia. Diváci mohli počuť československý muzikál František z Assisi, swingový koncert, najznámejšiu slovenskú operetu s názvom Čardášová princezná, komorné koncerty, ale videli aj priamy prenos z berlínskej opery či vystúpenie lúčničiarov. Festival sprevádzali výstavy venované jubilujúcim umelcom.

Podujatie prinieslo aj novinku. „Prvýkrát v histórii sa festival začal v predvečer otvorenia letnej kúpeľnej sezóny a stal sa tak súčasťou tohto podujatia. Počas šiestich týždňov žila pravá aj ľavá strana rieky Váh,“ skonštatovala riaditeľka. V budúcom roku sa organizátori budú snažiť latku prekonať a priniesť ďalšie kultúrne lahôdky.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 28, ktoré je v predaji od 18. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav