Lotz Trio rozoznelo Dom umenia

  • Kultúra a spoločnosť
  • 8. júna 2016, 14:14
  • Autor:am

Netradičné zoskupenie umelcov hrajúcich na hudobných nástrojoch z klasicizmu rozoznelo Malú sálu Domu umenia Piešťany. V utorok 31. mája sa v dopoludňajších hodinách predstavilo Lotz Trio najprv pre študentov, popoludní už na stoličky zasadli aj návštevníci verejného komorného koncertu.

Lotz Trio ako jedno z približne desiatich zoskupení vo svete hrajúcich na basetových rohoch vystúpilo na pôde Domu umenia v rámci 61. music festivalu Piešťany. Vo svojom rozmanitom programe ponúklo aj koncert takejto netradičnej formácie, ktorej vznik sa datuje do roku 2004. „Skupina vznikla na základe môjho a bratovho záujmu o historické klarinety,“ priblížil hudobník Róbert Šebesta. Napokon si umelci zohnali basetové rohy a rozhodli sa s ďalším kolegom založiť trio.

Zaobstarať si historické nástroje však vôbec nie je jednoduché a lacné. „Sériovo sa nevyrábajú. Ak nástroje chcete, musíte si ich objednať, výrobcov je na svete iba päť či šesť,“ prezradil hudobník.

Basetové rohy sú špecifické tvarom, zvukom, hracími vlastnosťami. „Nástroj zvláštne reaguje na atmosférické zmeny ako zmena vlhkosti, teploty a podobne. Dokonca reaguje úplne inak, keď prídu do miestnosti ľudia,“ povedal R. Šebesta. Na pódiu Malej sály Domu umenia však nebolo poznať žiadne nedostatky, muzikanti predviedli vo svojom hodinovom programe výnimočné tóny obdobia klasicizmu, ako napríklad dobovú úpravu Mozartovej Čarovnej flauty či Figarovej svadby.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 23, ktoré je v predaji od 7. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav