Hudobný tip: CHAUCERIAN MYTH – CANTERBURY TALES

  • Kultúra a spoločnosť
  • 22. februára 2018, 08:43
  • Autor:Michael Papcun

V rubrike predstavujeme albumy, ktoré stoja za vypočutie. Či už ide o známe, neznáme, či neprávom prehliadané tituly, vždy sa snažíme nachádzať svojské, unikátne odklony od bežnej produkcie.

Dungeon Synth je okrajový prítok elektronickej hudby, historicky zviazaný najmä s black metalovou scénou 90. rokov. Jej inšpiračné zdroje prepracoval čisto pomocou syntetizátorov, prepájajúcich vláčny ambient a minimalizmus s postupmi alebo odkazmi na postupy stredovekej hudby.
Medzi albumami skupín Old Sorcery, Balrog, Spectral Kingdom alebo Old Tower, držiacich sa základných podôb žánru, najviac vyčnieva zoskupenie Chaucerian Myth s takmer štvorhodinovou nahrávkou The Canterbury Tales z roku 2016. Dielo odkazujúce svojím názvom na Canterburské poviedky G. Chaucera je možno tým najtvorivejším, čo v žánri Dungeon
Synthu vzniklo. Klasické, folkové a medievalistické pasáže nachádzajú svoju obdobu v syntetizátorových plochách parafrázujúcich soundtracky raných videohier alebo filmovú hudbu 80. rokov.
Pohybujeme sa doslova v magickej krajine, ktorej architektúra spája históriu s nedávnym retrom a víta nás unikátne vláčnou dynamikou. Z prechádzky po komnatách opusteného hradu v mrkvových rifliach vchádzame do epickej výpravnej scény, z nej zasa do alchymistickej tančiarne a naspäť.
Počúvať The Canterbury Tales je ako ocitnúť sa v hernom poli obrovskej dobrodružnej hry, kde nie je hanba zablúdiť. Každý posluch nás privedie na odlišné miesto syntetizátorovej kartografie nerešpektujúcej zaužívané časopriestorové normy.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav