60. Piešťanský festival: Slovenský komorný orchester v Dome umenia

  • Kultúra a spoločnosť
  • 8. júna 2015, 16:50
  • Autor:ts DU

Skladbami od Eugena Suchoňa a Wolfganga Amadeusa Mozarta sa predstaví 10. júna o 19.00 hod. Slovenský komorný orchester v Dome umenia.

V roku 1960 vznikol na pôde Slovenskej filharmónie Slovenský komorný orchester, pri zrode ktorého stál vynikajúci huslista sliezskeho pôvodu Bohdan Warchal (1930-2000). Od svojho založenia bol jedným z najpopulárnejších súborov v oblasti klasickej hudby na Slovensku. Zúčastnil sa na významných hudobných festivaloch a uskutočnil koncerty na prestížnych svetových pódiách v Európe, severnej a južnej Amerike, Austrálii a Ázii. Spolupracovali s ním významní interpreti. Umelecký vedúci Bohdan Warchal viedol orchester celých 40 rokov. Jeho nasledovníkom sa stal sliezsky rodák Ewald Danel, ktorý je umeleckým vedúcim súboru od januára 2001. Repertoárové ťažisko omladeného telesa sa jemne posunulo v prospech romantizmu a hudby 20. storočia. Výrazný prínos svojho zakladateľa pre slovenskú hudbu si orchester každoročne pripomína mimoriadnym koncertom Hommage a` Bohdan Warchal. Orchester objavil pre slovenské publikum mnohé doteraz na Slovensku neuvedené diela svetových autorov. Významnou mierou sa podieľa na uvádzaní slovenskej hudobnej tvorby, od roku 2001 premiéroval takmer päťdesiat skladieb.
V sezóne 2012/2013 účinkoval SKO na festivaloch v ruskom Petrohrade, v Taliansku, Českej republike, uskutočnil koncertné turné po Japonsku a Južnej Kórei, v sezóne 2013/2014 sa predstavil na festivaloch v Azerbajdžane (Baku) a v Českej republike. Na domácej pôde v rámci abonentných koncertov v cykle Hudba v chrámoch  vytvára novú tradíciu každoročného uvádzania oratória Mesiáš G. F. Händla, udržiava starú bratislavskú tradíciu uvádzania diela J. Haydna Sedem posledných slov nášho Spasiteľa na kríži v Dóme sv. Martina na Kvetnú nedeľu a pokračuje v uvádzaní koncertov pre ľudí so zdravotným postihnutím.

Umelecký vedúci, husle:   Ewald Danel
Sólisti:                             Katarína Turnerová – harfa
                                        Miloš Jurkovič -flauta

Program:


Eugen Suchoň: Serenáda pre sláčikový orchester, op.5
                         Marcia
                         Berceuse
                         Scherzo
                          Nocturno
                          Finale

Wolfgang Amadeus Mozart : Koncert pre flautu, harfu a orchester C Dur, K. V. 299
                                             Allegro
                                             Andantino
                                             Rondo. Allegro


Wolfgang Amadeus Mozart : Symfónia č. 29, A Dur, K.V. 201 (186a)
                                             Allegro moderato
                                             Andante
                                             Menuetto. Allegretto
                                             Allegro con spirito

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav