T. Klenovský: Organizovať festival nie je biznis

  • Kultúra a spoločnosť
  • 2. septembra 2015, 09:40
  • Autor:Tibor Hlobeň

Medzinárodný filmový festival Cinematik v Piešťanoch patrí medzi najväčšie podujatia svojho druhu na Slovensku. Od roku 2006 každý september prináša vyše 70 celovečerných a množstvo krátkometrážnych filmov s dôrazom na európsku a slovenskú kinematografiu. Krátko pred 10. septembrom, kedy odštartuje jubilejný desiaty ročník, sme sa porozprávali s Tomášom Klenovským, výkonným riaditeľom Cinematiku.

► Kultúra na Slovensku nemá ľahký život. Peňazí je málo a získanie spoľahlivých partnerov sa zdá každý rok ťažšie. Aký je teda recept na úspešné fungovanie filmového festivalu?
Máte pravdu. Venovať sa kultúre na Slovensku nie je vôbec jednoduché. Mnohé festivaly prežívajú vďaka podpore štátu a získať partnerov je pomerne komplikované. Ak sa vzdáte myšlienky, že organizovať festival je biznis, a pokiaľ každý rok dodržíte rozpočet, tak sa to dá. Potom je dôležité vybrať správne filmy a pripraviť rôzne ďalšie podujatia, aby dávalo zmysel na festival prísť úplne bežným divákom, ale aj filmovým profesionálom.

► Prečo je Cinematik práve v Piešťanoch? Nebolo by organizačne jednoduchšie ostať v hlavnom meste?

O niečo jednoduchšie by to bolo. Ale myslíme si, že k festivalu patrí atmosféra, a piešťanskú v Bratislave nedosiahnete. Chceme, aby diváci zažili pravú „filmovú dovolenku”, aby kiná neboli ďaleko od seba, aby sa človek skrátka zrelaxoval. Neviem, do akej miery tento „benefit” vnímajú Piešťanci, no „cezpoľní“ sa na Cinematiku cítia veľmi dobre. A pragmaticky – Piešťany sú pre filmový festival veľmi dobre vybavené – tento rok plánujeme premietať v štyroch kinosálach, z toho dve (Fontána a Dom umenia) sú vybavené DCP technológiou, čo v menších mestách nie je bežné. Zároveň je tu veľa hotelov, pekný park a príjemní ľudia.

► Onedlho sa začne jubilejný desiaty ročník Cinematiku. Aké nové, originálne nápady ponúkne jubilant gratulantom?
Festival sa kontinuálne vyvíja, obmieňa sekcie a pridáva sprievodné podujatia. Dve súťažné sú však už niekoľko rokov stabilné. Meeting Point Europe je súťaž o najlepší európsky film minulého roku. Filmy vyberá 15-členná porota, zložená z európskych filmových kritikov. Tento rok premietneme v hlavnej súťaži 11 filmov rôznych žánrov. Festival otvoríme výnimočným filmom Wima Wendersa a Juliana Salgada Soľ zeme, premietneme aj politicky nekorektnú komédiu Malý Quinquin Bruna Dumonta alebo očakávaný anglický debut Giorgosa Lanthimosa Homár. V súťaži slovenských dokumentov ponúkame všetky dôležité filmy tohto žánru, natočené za posledný rok na Slovensku. Premietneme aj niekoľko premiérových filmov, medzi nimi napríklad Farby piesku Laca Kaboša či Očami fotografky Mateja Mináča. Ten uvedieme počas záverečného odovzdávania cien.

Na otvorení minuloročného Cinematiku nechýbala čestná riaditeľka B. Turzonovová.

► S ostatnými slovenskými festivalmi sa v podstate delíte o to isté publikum. Dokážete vždy zabezpečiť, aby projekcia mala exkluzivitu?
Mnohí diváci chodievajú na viac slovenských filmových festivalov, a tak je pre nás výzva filmy premiérovať, priniesť na Slovensko novinky, bežne nedostupné v distribúcii. Cinematik má však aj divákov, nechodiacich na iné festivaly a za týždeň chcú vidieť všetky podstatné filmy, nakrútené za posledný rok. Nebránime sa uviesť ani film už na Slovensku premietaný, pokiaľ máme pocit, že ho diváci Cinematiku chcú vidieť. Samozrejme platí, čím prestížnejší festival, tým menšia komplikácia získať premiérové tituly. V tomto smere sa Cinematik nachádza v úplne inej situácii ako prvý či piaty rok.

► Neoddeliteľnou súčasťou festivalu sú aj hostia. Ich prítomnosť a to, že si svoje filmy osobne uvedú, je jednou z hlavných pridaných hodnôt festivalu. Kto zavíta tento rok do Piešťan?
Na festival pozývame slovenských aj zahraničných tvorcov či filmových kritikov. Odpremietame retrospektívu filmov režiséra Jaimeho Rosalesa za jeho účasti, navštívi nás aj Peter Strickland so súťažnou snímkou či Fernando Pomares s filmom v sekcii Španielsko pod lupou: Katalánsko. Na festival príde aj spoluzostavovovateľ spomínanej sekcie Javier Garcia Puerto, porotcovia hlavnej a dokumentárnej súťaže a, samozrejme, hostia k slovenským filmom.

► Koľko filmov v koľkých sekciách uvidia diváci?
V 13 sekciách uvedie festival celkom 77 celovečerných a 70 krátkych filmov.

Vyhrajte lístky na Cinematik


Ak sa chcete zúčastniť 10. medzinárodného filmového festivalu Cinematik, ktorý sa uskutoční v Piešťanoch v dňoch 10.-15. septembra, pošlite SMS s odpoveďou na súťažnú otázku v tvare: win(medzera)odpoveď(medzera)telefónne číslo. SMS posielajte na skrátené číslo 6660 do nedele 6. septembra do 20.00 h. Cena spätnej SMS je 1,20 € s DPH. Dvoch výhercov, ktorí získajú po dve akreditácie na festival, budeme telefonicky kontaktovať. Jedna šťastná dvojica sa navyše môže zúčastniť recepcie po slávnostnom otvorení festivalu. Službu SMS poskytuje A SMS, s.r.o.

SÚŤAŽNÁ OTÁZKA: V ktorom roku sa konal prvý ročník Cinematiku?


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav