Piešťanské rendezvous v duchu česko-slovenskej vzájomnosti

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 14. októbra 2015, 10:15
  • Autor:ben


Dom umenia akoby tento rok z jubileí nevychádzal. Ledva skončil 60. Piešťanský festival, vo vynovenej divadelnej sále otvárali 35. divadelnú sezónu. V úvode ponúka naozajstný, i keď nejubilejný skvost, 17. ročník Piešťanského rendezvous, rozdelený do troch tradičných sekcií – činohernej, hudobnej i výtvarnej.

Rendezvous vzniklo ako pripomienka na kedysi spoločný štát a potvrdenie, že kultúrne väzby medzi dvoma národmi sa nepretrhli ani rozdelením Československa. „Česko-slovenský duch, kultúrna i mentálna výbava či jazyky majú spoločný základ, a preto má zmysel robiť tento festival. Má aj edukatívnu stránku. Snažíme sa zachovať líniu prezentácie umenia pre všetky vekové kategórie divákov,“ povedala po úvodných predstaveniach riaditeľka Domu umenia Edita Bjeloševičová. Najviac ju teší, že 27. októbra opäť príde doyen festivalu Bolek Polívka so svojím divadlom: „Asi nie je náhoda, že Piešťany neobchádza a naozaj už sedemnásť rokov tu prezentuje svoje umenie.“
Každé slovenské predstavenie má český protipól. Už odprezentovanú komédiu hercov SND Len si pospi, miláčik okrem už spomínaného B. Polívku vyváži v novembri aj excelentná umelkyňa, cítiaca sa na javisku ako ryba vode – Simona Stašová. Za hlavnú rolu v tragikomickom príbehu Drobečky z perníku získala v roku 2007 Cenu Thálie. Po Ivanovi Táslerovi vystúpi 21. októbra za českú stranu talentovaný a charizmatický Ondřej Brzobohatý. V novembri mimoriadne schopného umelca Jarka Nohavicu vystrieda jeho protipól Richard Müller. So svojím bandom a Andrejom Šebanom predstaví emotívny projekt 15 rokov bez Filipa.
E. Bjeloševičová upriamuje pozornosť verejnosti aj na projekty pre deti alebo naštudované žiakmi umeleckých škôl: „Pripravili sme možno nie tak mediálne populárne, ale s veľkým srdcom pripravované stretnutie detí z pražskej a piešťanskej ZUŠ. Ich predstavenie Stretnutie za účasti všetkých odborov škôl zaplní 15. októbra nielen scénu, ale aj foyer Domu umenia.“ V malej sále sa v novembri odprezentujú bábkari z českej Jaroměře naozaj v priamom kontakte s detským divákom. Klasickú rozprávku Červená čiapočka uvedú v českom jazyku, aby sa pre najmenších nestal jazykom nezrozumiteľným. Slovenský titul prinesie Staré divadlo Karola Spišáka z Nitry s chronicky známou rozprávkou Ľudmily Podjavorinskej Čin-Čin.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 42, ktoré je v predaji od 13. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav