V Centre pomoci človeku sa nenudia

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 5. apríla 2018, 10:16
  • Autor:Viera Dusíková

Mnohí ľudia ani netušia, že v Piešťanoch existuje centrum, ktoré pomáha ľuďom nielen v núdzi materiálnej, ale aj duchovnej či duševnej. Do priestorov bývalej čistiarne pri autobusovej stanici prichádzajú deti i celé rodiny, ľudia bez domova aj takí, čo si nevedia nájsť prácu, bývanie i miesto na tomto svete.

Priestory Centra pomoci človeku s obľubou navštevujú aj ženy a muži, ktorí sa venujú drobnej umeleckej činnosti. Mnohí sem jednoducho prídu len na pár slov, šálku kávy, biliard či stolný tenis. Tí, čo sú v núdzi, tu dostanú aj ošatenie a potraviny.
Predminulý štvrtok tu žienky vyrábali s piešťanskou keramikárkou Janou Bayer misky, košíčky, veľkonočné kraslice z modelárskej hliny. „Táto pani je taká šikovná, že by som ju okamžite vzala do svojej dielne,“ povedala keramikárka pri pohľade na dielko zdobené lístkami z hliny.
„Patríme pod Trnavskú arcidiecéznu charitu a sme jedným z Centier pomoci človeku. Poskytujeme nízkoprahovú sociálnu službe pre deti a rodinu. Sídlime v Piešťanoch na adrese Andreja Hlinku 41. Orientujeme sa na prácu s ľuďmi v núdzi, ľuďmi bez domova, na prácu s rodinami, ale aj na voľnočasové aktivity s deťmi,“ uviedla garantka Mária Kloknerová.
Tri pracovníčky centra spolupracujú s úradmi a na požiadanie pomôžu napríklad bezdomovcovi s vybavením dokladov alebo jeho umiestnením do azylového domu. Zvlášť sú hrdé na jeden pár, ktorý sa aj vďaka centru, ktoré dvojica navštevovala, zaradil do normálneho života. Majú svoje bývanie i prácu.
„Okrem sociálneho poradenstva a materiálnej pomoci sa snažíme našim detským i dospelým klientom spestriť ich voľný čas záujmovými aktivitami a predchádzať tak vzniku či rozvoju sociálno-patologických javov. Aj tvorením keramiky a iných predmetov, napríklad vtáčích kŕmidiel, podporujeme našich klientov v tvorení ich krajšieho sveta,“ dodala M. Kloknerová.
Pri vstupe do centra nájdete obraz piešťanského výtvarníka Alojza Majerníka. No pracovníčka centra nám ukázala aj iné dielo. Skicu, ktorú v centre nakreslil jeden z trojice piešťanských bohémov – Karol Kuník. Aj on si tu nájde svoje miesto a rád príde na kus reči. Chlapi, ktorí majú radi majstrovanie, môžu využiť priestory dielne a vytvoriť niečo zmysluplné. Teraz sa chystajú na výrobu špeciálnych lámp z vydlabaných a vysušených tekvíc. Ručné práce tu frčia spravidla vždy vo štvrtok.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav