Krása nepozná bariéry, tie tvoria predsudky

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 2. decembra 2017, 02:09
  • Autor:Gabo Kopúnek

Krása je relatívny pojem. Každému sa páči niečo iné, je to vecou vkusu. Krása človeka však nespočíva len v jeho zovňajšku, ale hlavne v jeho duši. V tom, ako sa dokáže nadchnúť pre dobrú vec, pustiť sa do jej realizácie a urobiť radosť druhým alebo aj niekomu pomôcť.

Nehovoríme len tak v inotajoch, tieto slová majú aj spoločného menovateľa – marketingovú pracovníčku ADELI Medical Centra Luciu Pawerovú. V rámci spolupráce so Slovenskými liečebnými kúpeľmi Piešťany obe spoločnosti zrealizovali projekt, v rámci ktorého sa na predvádzacom móle popri profesionálnych modelkách predviedli aj ženy či dievčatá, ktorým by možno nikdy ani na um neprišlo, že by ich niekto ako modelky mohol osloviť.

Autorka projektu Lucia Pawerová (vľavo) a moderátorka podujatia Stanislava Horváthová.

To sa pred rokmi stalo aj Lucii v Írsku, kde predtým žila. „Oslovili ma len tak na ulici, či by som sa nezúčastnila ako modelka na jednej prehliadke. Zaujímavé na tom bolo, že vtedy som mala asi o dvadsať kíl navyše a vzhľadom na moju výšku to bolo vidno. Veľmi ma to prekvapilo, no ako som neskôr na prehliadke zistila, žiadna z prítomných žien nebola modelka. Mali rôzne miery, rôzne výšky, boli to obyčajné ženy, ktoré dostali príležitosť dobročinne sa zahrať na modelky. Výťažok z tej prehliadky šiel na podporu boja proti rakovine. Účesy, líčenie, krásne šaty… to všetko ma vtedy nadchlo natoľko, že tri roky po sebe som sa tejto akcie zúčastnila,“ vysvetlila pôvod myšlienky podujatia Krása bez bariér, ktoré sa uskutočnilo v hoteli Danubius Health Spa Resort Esplanade v sobotu 25. novembra.


K realizácii tejto myšlienky sa Lucia dostala až po piatich rokoch pôsobenia v spoločnosti Adeli. „Dostala som za úlohu vytvoriť nejakú benefičnú akciu na získanie peňazí pre našu pacientku. Nebolo jednoduché vytvoriť scenár a hlavne naplniť jeho jednotlivé body. Zažila som chvíle sklamania, keď mi umelci postupne začali odmietať vystúpenia pre pracovné vyťaženie. O to väčšia bola radosť, keď sa mi podarilo pre projekt získať speváčku Janais. Úplná eufória nastala, keď si prvý človek kúpil lístok na prehliadku, keď sa začala kampaň. Potom prišiel smútok, keď dlho nikto netelefonoval a nekupoval vstupenky. Takže som to emočne prežívala ako na hojdačke,“ konštatovala L. Pawerová v úvode podujatia, ktorého nosnou časťou bola módna prehliadka návrhára z Oravy Ferlita.

Piesne Janais chytali za srdce.

V rámci nej sa po boku profesionálok predstavili aj bojovníčky so svojím osudom a za svoje zdravie, ako moderátorka podujatia Stanislava Horváthová označila sedemročnú Elišku Octovú, 25 ročnú Simonu Matičkovú a 42 ročnú Drahomíru Vavákovú. Tie na móle v krásnych šatách sprevádzali statní manekýni.
Poslaním večera bolo tiež búranie bariér medzi ľuďmi. Ako sa to dá vyriešiť, ukázala svojimi šatami s príznačným nápisom, ktoré si na túto príležitosť dala ušiť, moderátorka S. Horváthová. „Stojím tu v teniskách nie preto, že by som si nevážila hostí. Ale mám tiež istý hendikep, jednu nohu kratšiu ako druhú, a v lodičkách by som dlho stáť nevydržala,“ ospravedlnila sa. To však nikomu z prítomných neprekážalo, pretože v ten večer sa mal každý cítiť komfortne, či už sedel v hľadisku, alebo sa, hoci aj s ťažkosťami, no s odhodlaním, prechádzal po móle.
Škoda len, že tých divákov nebolo viac. Na dobročinnú vec by sa vyzbierala vyššia suma. Lenže, ako to už pri akciách, kde treba niečím prispieť, napríklad dvadsiatimi eurami za vstupenku, sa štedrosť a solidarita Piešťancov akosi vytráca. Nakúkali síce, čože sa tam deje, no pri spomienke o vstupnom sa otočili na opätku a zmizli. Nevadí, možno nabudúce už prídu pripravení aj s plnou peňaženkou. Po prehliadke si totiž mohli záujemcovia kúpiť niektoré predvádzané modely naozaj za babku.
Netradičným modelkám pri odovzdávaní poukazov na liečbu asistovali ozajstní manekýni.

Neprekáža to aj preto, že sa peniaze na podporu liečby netradičným modelkám vyzbierali a každá si v závere od organizátorov prevzala šek na 800 eur. Dalo by sa povedať, že boli jedinými platenými aktérmi večera, pretože módny návrhár Ferlito i jeho ekipa spolupracovníkov a modeliek či speváčka Janais s kapelou vyplnili večer bez nároku na honorár. Ale to by sme charitatívny rozmer akcie degradovali. A to nie je účelom tejto reportáže. Skôr chceme jej čitateľov aj prostredníctvom videa z podujatia na našej webstránke inšpirovať, aby sa o rok prišli presvedčiť sami a v hojnom počte.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav