Hendikepovaní odhalili svoj svet

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 14. novembra 2017, 07:15
  • Autor:Viera Dusíková

Skúšali ste niekedy naučiť nevidiace dieťa chodiť, hluché tancovať, neposedné ustrážiť na stoličke a ťarbavé urobiť kotrmelec? Je to veru poriadna fuška! Zapotíte sa vy aj dieťatko.

A možno sa pritom i povadíte, potrucujete, poplačete si. Ale výsledok stojí zato! Podobne ako podujatie, ktoré sa udialo minulú stredu v piešťanskej mestskej knižnici, keď hendikepované deti so svojimi učiteľkami pripravili program deťom zdravým.
Viac ako hodinu sa menší aj väčší chlapci i dievčatá zabávali, tancovali, spievali, hrali divadielka i recitovali. „Vitajte v našom svete,“ hovorili bez slov – iba gestami, úsmevmi, výkrikmi a potleskom. Profesionáli z národného sa mohli schovať.

Páčila sa aj choreografia aktuálna do sychravého počasia.

Ako v prípade drvivej väčšiny kultúrnych aj spoločenských podujatí i tentoraz išlo o projekt. Jeho piaty ročník mal za cieľ spojiť svet zdravých a hendikepovaných detí. „Projekt nespočíval iba v tomto programe. Zahŕňal sériu tvorivých dielní, prednášok, besied či čítačiek. Stredajšie dopoludnie bolo jeho vyvrcholením. A som veľmi rada, že sa stretol s úspechom, pretože akcia Vitajte v našom svete je mojou srdcovou záležitosťou,“ uviedla autorka a zároveň moderátorka podujatia Katarína Bajzíková z mestskej knižnice.
V úvode sa na javisku blysla skupina detí zo Spojenej školy na Čajkovského ulici v Trnave.

V úvode sa na javisku blysla skupina detí zo Spojenej školy na Čajkovského ulici v Trnave. Ich učiteľka, prezlečená za rádovú sestru, dirigovala svojich zverencov v čiernych habitoch celkom ako v americkom filme Sestra v akcii. Ich temperament pripomínal energickú „sestru“ Deloris, ktorú stvárnila newyorská komička Whoopi Goldberg.
Po dávke západniarskej kultúry došli na rad slovenské záležitosti. Na pódium vyskočili malí divadelníci zo Spojenej školy v Piešťanoch preoblečení za lesné zvieratká. Postupne sa predstavili, hľadali úkryt. V daždi a nečase ich prichýlil veľký hríbik s ešte väčším klobúkom.
Divadielko pod hríbikom v podaní detí zo Spojenej školy v Piešťanoch.

Žiaci tejto školy zatancovali aj tanček – policajt v akcii. Na dosky, ktoré znamenajú svet, nastúpila policajná čata v divadelných uniformách, ktorá upútala nielen zovňajškom, ale aj odkazom, skrytom v dramatizácii piesne.
Na invalidnom vozíku si do rúk vzala mikrofón a jedným šupom, ale s básnickými odmlkami, recitovala báseň Márie Ďuríčkovej žiačka Spojenej školy v Piešťanoch Slávka Gonová: „Už jeseň prichodí pomaličky, drobné lístie padá do vodičky…“
Vĺčik a zajac – dve postavičky z rozprávky o zajačom domčeku, ktorú zahrali deti z Detského domova v Piešťanoch.

V publiku sedeli i deti z piešťanského detského domova, ktoré navštevujú Základnú školu na Holubyho ulici. Tie si spolu s vychovávateľkou pripravili dramatizáciu rozprávky o zajačom domčeku, kde falošnica líška najskôr dlho prehovára zajaca, aby ju v zime pustil do chalúpky, a potom sa tak udomácni, že zajaca vyhodí z vlastného domčeka.
Jednotlivé predstavenia vedelo oceniť skvelé publikum.

A pretože aj v živote sa často stáva, že za dobré sa dočkáte zlej odplaty a už menej často býva zlo spravodlivo potrestané, v tomto príbehu sa zlo líške naozaj nevyplatilo. Zachránila si len holý život. 
Vĺčik a zajac – priateľstvo nepozná hranice.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav