Reško odsúdený za vraždu sa opäť postaví pred súd

  • Spravodajstvo
  • 3. marca 2017, 08:10
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Róbert Reško, zatiaľ neprávoplatne odsúdený z vraždy vo Vrbovom, sa v máji opäť postaví pred súd. Tentoraz za trestný čin lúpeže, ktorú mal spáchať niekoľko mesiacov predtým, ako v septembri v roku 2015 spolu so svojím maloletým synom na smrť dobil Mareka Kalužu pri miestnom gymnáziu. To však jasne poukazuje na skutočnosť, že ak by polícia vo Vrbovom robila to, čo podľa nálezu prokurátorky robiť mala, už v úvode toho istého roka, keď Reško vraždil, by za trestný čin lúpeže zrejme v tej dobe sedel vo väzení. S Marekom by sa v osudnú noc, keď prišiel o život, s najväčšou pravdepodobnosťou ani nestretol.

Okresný súd v Trnave v decembri minulého roka poslal R. Reška za vraždu M. Kalužu na devätnásť rokov do väzenia. Ten sa však voči rozsudku odvolal, a tak verdikt okresného súdu bude musieť ešte potvrdiť krajský senát. V máji sa však Reško postaví aj pred sudcu Okresného súdu v Piešťanoch a bude čeliť obžalobe za trestný čin lúpeže.

Reško mal podľa obžaloby 23. januára 2015 v podvečerných hodinách napadnúť v pivničných priestoroch svojho suseda. Pri útoku v bytovom dome na Ulici 6. apríla vo Vrbovom použil množstvo úderov päsťou do hlavy, ale aj do celého tela napadnutého suseda. Následne ho hodil o stenu a z ruky mu vytrhol fotoaparát. Keďže napadnutý muž mal fotoaparát upevnený šnúrkou na zápästí, Reško mu vykĺbil prst a strhol kožu zo zápästia pravej ruky. Okrem škody na ukradnutom fotoaparáte Reško brutálnym útokom svojmu susedovi spôsobil práceneschopnosť takmer celý mesiac.

Policajti obvodného oddelenia vo Vrbovom sa však uvedený Reškov čin rozhodli posudzovať len ako priestupok proti občianskemu spolunažívaniu a vec na riešenie posunuli Okresnému úradu v Piešťanoch. Ten dokonca celú záležitosť odložil ako skutok, ktorý sa nepodarilo preukázať. A tak z toho známy bitkár a násilník Reško vyviazol bez akejkoľvek sankcie.

Na základe sťažnosti zbitého suseda, ktorú adresoval Okresnej prokuratúre v Piešťanoch, však našťastie došlo k preskúmaniu postupu vrbovských policajtov i rozhodnutia obvodného úradu okresnou prokurátorkou. Tá voči rozhodnutiu o zastavení konania podala protest a vrbovských policajtov upozornila na ich pochybenia. Podľa okresnej prokurátorky mali policajti Reškov čin od začiatku posudzovať ako trestný čin, a nie priestupok. Reška však na základe zásahu prokurátorky spravodlivosť predsa len dobehla, a ten sa po viac ako dvoch rokoch od svojho útoku na suseda postaví pred senát Okresného súdu v Piešťanoch. Čeliť bude obžalobe z trestného činu lúpeže, za ktorý by mu za iných okolností hrozil trest odňatia slobody v dĺžke 3 až 8 rokov.

No svoj doposiaľ najbrutálnejší zločin však Reško spáchal až deväť mesiacov po tomto lúpežnom prepadnutí, ktoré vďaka laxnému prístupu policajtov takmer upadlo do zabudnutia.

Dňa 11. septembra 2015 vo večerných hodinách Reško spolu so svojím maloletým synom napadol mladíka, ktorého sa náhodne okoloidúci M. Kaluža zastal. To sa však Marekovi stalo osudným, a kým pôvodne napadnutému mladíkovi sa podarilo z miesta utiecť, dvojica agresorov sústredila svoju pozornosť na Mareka a začali ho mlátiť všade, kam sa im podarilo trafiť. Neprestávali ani vtedy, keď už ležal bezvládne na zemi. Obojnožne mu skákali po hrudníku, ale aj hlave. Bezmocný mladík pri ich brutálnom útoku utrpel také závažné zranenia, že ako na súdnom pojednávaní potvrdil znalec z odboru lekárstva, život by mu nedokázala zachrániť ani okamžitá lekárska pomoc.

Po pätnástich mesiacoch od svojho hrozného činu si Reško vypočul verdikt senátu Okresného súdu v Trnave. Ten ho poslal za vraždu Mareka Kalužu na devätnásť rokov do väzenia. Jeho syn sa trestnému stíhaniu vyhol, nakoľko bol v čase skutku maloletý.

Devätnásť rokov za mrežami však vďaka obžalobe z ďalšieho trestného činu nemusí byť ani zďaleka definitívny verdikt o výške Reškovho trestu. V prípade, ak ho piešťanský senát uzná vinným z trestného činu lúpeže, zákon umožňuje jeho pôvodný trest až o jednu tretinu uloženého trestu navýšiť. Avšak len do výšky maximálne dvadsaťpäť rokov.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 8, ktoré je v predaji od 28. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 19. marca. Tento deň je Sviatkom sv. Jozefa. Meniny má Jozef.
  • 19.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dobrovoľní hasiči z Pobedima si vynovili kuchyňu. Nové spotrebiče aj linku už naplno užívajú, rekonštrukcia i zariadenie priestoru, kde si…
  • 16.03.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je pondelok 18. marca. Tento deň je Medzinárodným dňom planetárií. Meniny má Eduard.
  • 18.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 16. marca. V tento deň sa v Hronských Kosihoch v roku 1943 narodil a 21.11.2008 v Piešťanoch…
  • 16.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 19. marca 2024
Meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav