Caravan club Piešťany oslavuje štyridsiatiny

  • História
  • 5. októbra 2017, 06:47
  • Autor:Výbor CC Piešťany

V tomto roku kemping a karavaning na Slovensku oslavuje 60 rokov, svetová organizácia FICC, ktorej je dedične aj Slovensko zakladajúcim členom, pripravuje na budúci rok oslavu 85 rokov od založenia. Piešťanský Caravan club má za sebou zrelú štyridsiatku.

Rozlúčku s tohtoročnou sezónou, ale aj stretnutie pamätníkov plánujú v polovici októbra v Autocampingu Lodenica.
Maďarskí karavanisti sa snažia presvedčiť celý karavanistický svet, že už svätý Pavol mal vzťah ku kempingu. No teraz vážne, štyridsať rokov od vzniku Caravan clubu Piešťany sa zdá popritom ako mladícky vek.
Treba si však uvedomiť, že tí nadšenci, ktorí v rámci Zväzarmu v Piešťanoch zakladali klub, sú už v prevažnej miere niekde v nebeskom kempingu. A teraz im tam spieva U nebeských bran aj naša bývalá členka Evka Jurišová.

Okolo roku 1985: Úprava mostíka na Výtokoch, vpravo Ščepko, vedľa Adamec.

Neznamená to, že kemping a karavaning je v Piešťanoch iba 40 rokov, veď sa kempovalo už v roku 1960 na brehu novovzniknutej Sĺňavy. To nemohlo nechať chladných zväzarmovcov, ktorí sa dlhé roky motali okolo Ceny Slovenska, a tak tam pričuchli k novinkám v oblasti karavaningu.
Tiež väzba Jána Moravca na aktívnych karavanistov v Pardubiciach nezostala bez následkov. Skupina nadšencov sa stretla 9. januára 1977 a zvolili si zo svojich radov prípravný výbor, pričom 20. januára už bol Caravan club Piešťany potvrdený. Prvá členská schôdza bola 24. februára.
Zakladajúcimi členmi boli: Milan Adamec, Tibor Petrikovič, Alexander Fabián, Eduard Brňo, Jozef Hanus, Ján Pavle, Ctibor Kopány, Jozef Urban, Vojtech Mitošinka, Ján Moravec, Vladimír Horažďovský, Maximilián Horanský, Karol Moravec a Vendelín Lučanský. Toľko sa dočítame v kronike klubu, ktorá, bohužiaľ, bola vedená krátku dobu a so 14-ročným omeškaním.
Na Výtokoch u Adamcovcov.

Prvým predsedom klubu bol Rudolf Bednárik. Okrem československých kempingov bolo miestom stretnutí aj niekoľko táborísk. Piešťancov prichýlili Výtoky. So súhlasom miestneho výboru Hubina sa tam stretávali na stretnutiach a brigádach až do roku 1990. Na tomto mieste sa uskutočnil v roku 1982 aj 13. slovenský Národný zraz karavanistov s účasťou skoro dvesto posádok.
Členovia Caravan clubu sa podieľali aktívne na organizovaní Ceny Slovenska, posledné roky mali na starosti vnútornú bezpečnosť okolo trate. Na zaistenie financovania činnosti klubu sa organizovali motoristické burzy – dve na trhovisku a posledná v Autocampingu (ATC) Lodenica. Pre sťažnosti policajtov sa s burzami prestalo. Konali sa v sobotu a celé mesto bolo zablokované autami návštevníkov.
Rozhodnutím Federálneho ministerstva vnútra z roku 1975 bola legalizovaná individuálna stavba obytných prívesov a automobilov. Po vzoroch z českých klubov sa začalo so stavbou aj v Piešťanoch. Pomohla tomu i svojpomocná dielňa Zväzarmu na Bratislavskej ceste.
U Fabiánovcov na Výtokoch.

Bolo bežné, že sa v klube stavalo ročne aj päť-šesť nových karavanov. Tie boli do roku 1985 stavané mnohokrát na nápravách, ktorých konštruktérom bol Ing. Moravec. Po roku 1985 sa musel pri stavbe použiť schválený podvozok.
Výrobky našich členov boli na profesionálnej úrovni. Zahraniční karavanisti pri ojedinelých výjazdoch s našimi výtvormi za hranice nechceli veriť, že ide o vlastnoručnú výrobu. V mnohých prípadoch by si aj dnešní výrobcovia z ich kvality spracovania mohli zobrať príklad.
Niektoré stále slúžia aj po viac ako 30 rokoch. A ešte niečo treba povedať, že sme mali niečo svetové. Boli to predstany z dielne Jána Moravca. Dokázal ich navrhnúť a vyrobiť na nerozoznanie od svetových výrobcov.
Na Výtokoch sa organizovávali súťaže detí.

Pri výjazdoch do zahraničia bolo pre Piešťancov prevažne domovským kempom juhoslovanské mesto Rovinj s vtedy typickým vrchom Koper, ktorý otestoval kvalitu našich motorov a nervy vodičov za karavanom. Vítanou príležitosťou na cestu do zahraničia bez devízového prísľubu bola účasť na akciách typu DCR, ktorú sme v Piešťanoch aj pomáhali organizovať.
Po roku 1990 sa členovia klubu aktívne zúčastňujú na medzinárodných akciách od Rally FICC, Europa Rally, Adria Rally až po Dahlie Rallye. Všetky okrem Adrie sa konali aj na Slovensku, dokonca niektoré sme poriadali v Piešťanoch.
Po roku 1992 a založení Caravan Clubu SR so sídlom v Piešťanoch a prevádzkovaní ATC Lodenica CC SR sa domovským kempingom nielen pre Piešťancov stal práve tento autokemping. Na jeho úprave sme odpracovali tisícky hodín.
1997: Rovinj v Juhoslávii bolo možno považovať za domovský kemp Piešťancov.

Zažili sme tam aj množstvo nezabudnuteľných zážitkov a spoznali veľa ozajstných kamarátov. Usporiadali sme tu niekoľko národných a tiež medzinárodných stretnutí. Teraz je to však už minulosť. Prevádzkovateľom ATC Lodenica je ministerstvo vnútra, ktoré sa stalo jeho vlastníkom v roku 2015.
Za dobu jestvovania klubu sa v ňom vystriedalo veľa členov. Mnohí z nich už skončili. Mnohí sú v nebeskom kempingu, ale nejaká stopa po nich zostala. O mnohých sa doteraz rozprávajú legendy. Mnohých ale ešte stretáme na uliciach mesta.
Caravan club Piešťany organizuje rozlúčku so sezónou 13. až 15. októbra v ATC Lodenica. Dovoľte mi všetkých bývalých členov, ich deti a vnukov pozvať v sobotu 14. októbra od 17. hodiny do kempingu zaspomínať si. Vy, čo ste to dočítali až sem a poznáte niekoho z rodiny piešťanských karavanistov, povedzte mu to.
Tešíme sa na stretnutie karavanistov z Piešťan, pretože karavaning je jedným z mála hnutí, ktoré spája celé rodiny. Karavanistom sa človek nestane kúpou karavanu, to jednoducho musí byť v ňom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav