Kardiológ J. Beňačka: Desatoro o tichom zabijakovi – hypertenzii (2.)

  • Kultúra a spoločnosť
  • 1. septembra 2016, 19:23
  • Autor:vd/jb

O vysokom tlaku krvi, čiže hypertenzii, sa hovorí a píše veľa. Mohlo by sa zdať, že je zbytočné sa tejto téme venovať. Prax však ukazuje, že dôležitých informácií pre zdravých ľudí, ale aj pre ľudí liečených na vysoký krvný tlak, je ešte stále málo, lebo v životospráve pri predchádzaní a liečbe vysokého tlaku sa stále deje mnoho chýb. Pritom stačí poznať odpovede na desať základných otázok.

Položili sme ich odborníkovi, ktorý sa zaoberá nielen liečbou vysokého tlaku, ale aj ďalšími civilizačnými ochoreniami. O skúsenosti sa podelil piešťanský kardiológ MUDr. Jozef Beňačka. Jeho rady vám pomôžu zorganizovať a užívať život s vysokým tlakom krvi tak, aby ste sa vyhli komplikáciám. Lebo neliečený alebo nedostatočne liečený vysoký krvný tlak ohrozuje nielen zdravie, ale aj život. Hovorí sa mu tichý zabijak. Ako proti nemu nasadiť účinné zbrane? Nemusia to byť nutne iba lieky, stačí byť disciplinovaný. Ale o tom už hovoríme s lekárom.

► Aký pohyb je pre mňa najlepší?
Pravidelný pohyb je účinný spôsob k úprave hmotnosti aj tlaku krvi zároveň, trénuje srdce a robí ho odolnejšie na záťaž, napríklad inou chorobou. Telesná aktivita má byť pravidelná, najmenej trikrát týždenne, a dostatočne dlhá, asi 40 minút. Nemusíte sa úplne zničiť v posilňovni, stačí rýchla prechádzka, bicykel, práca v záhrade, prípadne akýkoľvek rekreačný šport. Pri športových aktivitách nezadržiavajte dych. Namiesto výťahu používajte schody, nechoďte autom tam, kam môžete ísť pešo.

Pravidelný pohyb prispeje k redukcii hmotnosti, ak zároveň znížite príjem kalórií. Hodina rýchlej chôdze spáli 400 kalórií, domáce práce 250, ale aj ničnerobenie a spánok spáli 100 kalórií za hodinu. Pri chudnutí musí byť denný príjem kalórií menší ako je ich denná spotreba – takzvaný bazálny metabolizmus, ktorý je podľa hmotnosti, veku a pohlavia 1600-2000 kalórií. Len pre inšpiráciu: dva oškvarkové pagáče majú 500 kalórií.

► Žijem v strese – ako to mám zmeniť?
Na kolísanie tlaku majú vplyv rozličné emócie, hádky, pocity viny a úzkostné stavy, teda všetky stresové situácie, ktoré nás v našom živote obťažujú. Stres zvyšuje pulz, vedie k rýchlejšiemu dychu a k zvýšeniu krvného tlaku. Ak trvá len krátko, všetko sa po upokojení vráti k norme. Ak sa situácia opakuje a trvá dlho, zvýšený tlak i pulz zostáva natrvalo. Je nemožné stres zo života vylúčiť celkom, ale stresujúcim situáciám sa treba aktívne vyhýbať: povzniesť sa nad problémom, ktorý nemôžeme ovplyvniť, a aktívne a bezodkladne riešiť problémy, na ktoré máme dosah. Napätie pomáha znižovať aktívny pohyb – a zároveň si zvýšime výdaj energie. Aj meditačné techniky potláčajú stres, môžu pomôcť znížiť krvný tlak. Ide však len o doplnkovú metódu, nenahrádza liečbu liekmi. U starších osôb môže byť stresujúca i osamelosť, preto treba aktívne udržiavať kontakty s rodinou a priateľmi a vyhýbať sa samote.

U obéznych osôb sa môže vyskytovať spánkové apnoe – opakované prestávky v dýchaní počas spánku, trvajúce aspoň desať sekúnd, spôsobené zapadnutím mäkkého podnebia. Pokles hladiny kyslíka vedie k vzostupu tlaku.

► Čo ešte môžem urobiť pre pokles môjho vysokého tlaku?
Treba poznať lieky, ktoré užívate na liečbu vysokého tlaku krvi, ich dávky a dobu užívania. Takisto treba poznať lieky, ktoré treba použiť pri veľmi vysokých hodnotách tlaku krvi. Oznámiť lekárovi ostatné lieky, ktoré užívam, nakoľko niektoré môžu ovplyvňovať tlak. Neupravovať si dávku liekov svojvoľne, nevymieňať lieky svojvoľne. Nenahrádzať medikamentóznu liečbu ordinovanú lekárom neoverenými liečebnými postupmi.

Mnohé organizácie aj jednotlivci dnes pod zámienkou ochrany organizmu pred škodlivým účinkom liekov ponúkajú rôzne alternatívne spôsoby liečby vysokého tlaku krvi. Aby budili dojem serióznosti, ponúkajú ich za vysoké ceny, často sa odvolávajú na hodnotenia lekárov, dokonca nežijúcich. Všetky trochu pomôžu, lebo znížia psychické napätie osobe, ktorá danej metóde verí. To všetko sa dá dosiahnuť aj inak – zadarmo. Aktívnou relaxáciou, pozitívnym myslením, vyriešením životných problémov. Ak máte zbytočné peniaze a neviete čo s nimi, od homeopatie, laserov do nosa, magnetických matracov alebo náramkov, prípadne iných drahých podvodov vás neodhovorím.

Niečo iné je fytoterapia, ktorá sa často mieša s vyššie spomínanými alternatívnymi spôsobmi liečby. Mnohé účinné lieky boli objavené vďaka účinku rastlín. Používanie čajov z bylín účinných na vysoký krvný tlak má svoj význam, rovnako ako konzumácia cesnaku, prinášajúca pachové následky. Sú to pomocné metódy, ktoré nemôžu nahradiť zmenu životosprávy a liečbu účinnými modernými liekmi bez vedľajších následkov.

Osôb s vysokým krvným tlakom je stále viac. Moderné lieky bez vedľajších následkov sú dostupné. Účinne sa lieči 15 percent pacientov, viac ako štyri pätiny sa lieči tak, že sa z vlastnej vôle nechajú vystavovať komplikáciám ohrozujúcim život. Poďme spolu urobiť všetko, aby nedostatočne liečených pacientov bolo čo najmenej.

Dokončenie z Piešťanského týždňa č. 34/16

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav