Nie je fešák, ale variť vie!

  • Kultúra a spoločnosť
  • 9. marca 2017, 12:49
  • Autor:Richard Sulík

V spolupráci s majstrom kuchárom Pavlom Pospíšilom vydal Richard Sulík netradičnú kuchársku knihu s názvom, ktorý parafrázujeme v titulku – Fešák nie som, ale variť viem! V úvode sa „vyhráža“, že keď jedného dňa skončí v politike, stane sa kuchárskym experimentátorom a ponúka čitateľom dvanásť menu, každé pozostáva z predjedla, prvého chodu, hlavného jedla a dezertu. S dovolením autora niektoré z receptov postupne predstavíme aj čitateľom Piešťanského týždňa.

Jahňacie kotlety na tumbete



Tumbet (občas aj tombet) je vegetariánske jedlo z Malorky. Čo sa k nemu môže hodiť lepšie ako jahňacie kotlety?

Zoberiete teda dva jahňacie chrbty, odblaňte ich, potrite olejom (ak dáte olej do panvice, zbytočne všetko oprskáte), rozpáľte panvicu a kotletky zvrchu prudko opečte, asi dve minúty. Potom ich otočte a prihoďte nejaký ten cesnak, rozmarín, môžete aj papriku. Po ďalších dvoch minútach zložte panvicu z ohňa, všetko v nej nechajte, aby to rozvoniavalo po kuchyni (skutočný dôvod je, že to má trochu vychladnúť, ale vydráždiť touto famóznou vôňou susedov tiež nie je na zahodenie) a zatiaľ spravte zmes na bylinkovú krustu.

V rukách rozmrvte dva, tri plátky bieleho toastového chleba, pridajte rozmarín, tymian, petržlenovú vňať, cesnak, mätu a všetko spolu riadne v stroji asi minútu sekajte. Pozor, aby z toho nevznikol chuchvalec. Postupne (ešte počas miešania) prilievajte roztopené maslo a olivový olej v pomere dva ku jednej (ak by ste dali iba maslo, tak zmes strašne stvrdne, vraví majster Pospíšil), až vznikne natierateľná hmota. Nebojte sa, je to brnkačka.

Jahňacinku zvrchu potrite budúcou krustou, na pekáč dajte bižutériu z panvice (teda cesnak, papriku, rozmarín) a na ňu položte obe jahňacie kotletky. Dajte do rúry vyhriatej na 180 °C na 15 až 20 minút.

Kým sa jahňacinka pečie, spravte tumbet. Nakrájajte na mesiačiky baklažán a cukety a dajte ich na panvicu s rozohriatym olejom. Pridajte cibuľu a papriku a pár minút s tým v panvici postrašte. Nakoniec pridajte pretlačené paradajky, povarte, osoľte, okoreňte a tumbet je na svete.

Ide sa servírovať. Keď je mäso hotové (čo je pri 55 až 60 °C vnútornej teploty), vyberte ho z rúry a nechajte stáť zakryté alobalom, kým na predhriate taniere naberiete ešte bublajúci tumbet. Zoberte najväčší nôž, ktorý sa v domácnosti nachádza, a s precíznym pohľadom profíka kotletky nakrájajte.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 9, ktoré je v predaji od 7. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav