Nie je fešák, ale variť vie!

  • Kultúra a spoločnosť
  • 3. novembra 2016, 22:10
  • Autor:Richard Sulík

V spolupráci s majstrom kuchárom Pavlom Pospíšilom vydal Richard Sulík netradičnú kuchársku knihu s názvom, ktorý parafrázujeme v titulku – Fešák nie som, ale variť viem! V úvode sa „vyhráža“, že keď jedného dňa skončí v politike, stane sa kuchárskym experimentátorom a ponúka čitateľom dvanásť menu, každé pozostáva z predjedla, prvého chodu, hlavného jedla a dezertu. S dovolením autora niektoré z receptov postupne predstavíme aj čitateľom Piešťanského týždňa.

Čokoládovo-lieskovcová torta



Tento recept bol delovica už aj bez tipov majstra Pospíšila. Avšak dva rozhodujúce tipy ho citeľne apgrejdli. Ak zoženiete tohtoročné lieskové orechy, ste to vymákli.

Dajte zohriať rúru na 180 °C, horné spodné pečenie. Na plochú misku (alebo plech) vysypte 220 gramov lieskových orechov a pečte 20 minút. Nechajte orechy vychladnúť, a ak mali šupky (tie sa po pečení oddeľujú od orechov), tak ich z orechov sfúknite. Jasné, že nie v kuchyni. Choďte na balkón alebo na záhradu alebo upečte orechy bez šupky. Alebo ich skúste upečené povaľkať v utierke.

Na hrniec s variacou sa vodou položte misku a do nej dajte 200 gramov masla a 200 gramov horkej čokolády. Použite 70-percentnú, a ak máte horkú čokoládu radi, použite 86-percentnú. Kvalitná horká čokoláda a pečené orechy je skvelá kombinácia vône a chuti. Nechajte maslo a čokoládu roztopiť a rozmiešajte.

Do stroja dajte šľahať tri celé vajcia, ďalšie tri žĺtky, 140 gramov kryštálového cukru a dreň z vanilkového struku. Šľahajte na maximálnej rýchlosti 6 minút (z prešľahania nemusíte mať obavy), aby ste dostali krásne vzdušnú bielu penu (je to tak, šľahaním žĺtky zblednú).

Teraz treba posekať orechy, spravte to tiež strojom. Sekajte dlho, aby z nich bola takmer múčka, ktorá v určitom zmysle nahradí múku (ako ste si všimli, tá v recepte chýba). Toto (po dlhom a silnom šľahaní žĺtkov) je druhý tip majstra Pospíšila.

Ešte vyšľahajte tri bielky, ktoré ostali, na pevný sneh (pozor, bielky je možné prešľahať) a ide sa zmiešavať. Do roztopenej čokolády vmiešajte pomleté orechy a polovicu kypriaceho prášku do pečiva (6 gramov) a celé to vlejte za neustáleho premiešavania (metličkou) do vyšľahaných žĺtkov. Potom za opatrného premiešavania pridávajte vyšľahané bielky.

Masu vylejte do formy (najlepšie s priemerom 24 cm) a dajte piecť na 180 °C, horné spodné pečenie, na 35 minút. Koláč je hotový. Ak by náhodou bol v strede trochu neupečený, vôbec to neprekáža, lebo v ňom nie je múka. Jednoducho povedzte hosťom, že presne to ste chceli dosiahnuť. Tortu môžete podávať so šľahačkou alebo samotnú, úspech je zaručený. Ak však k nemu vyčarujete túto zmrzlinu, budete za mišelina, a to rozhodne nie pre tú pneumatiku, čo nosíte okolo pupka:

Štvrť kila kryštálového cukru a 30 gramov medu rozpustite v dvoch deci vody a slabo varte asi tri minúty.

Potom zložte z ohňa a pridajte veľa lístkov mäty nakrájaných na prúžky a nechajte v sirupe lúhovať, povedzme hoďku. Ponorným mixérom rozmixujte mätu v sirupe a pridajte polovicu odšťaveného citróna. Sceďte cez najjemnejšie sitko, aké máte, zmiešajte so 400 gramami jemného tvarohu a dajte chladiť na najmenej 6 hodín. Áno, chápete správne, začať so zmrzlinou, keď je koláč v rúre, je neskoro. Zmrzlinu (studenú, ale ešte tekutú) dajte do zmrzlinostroja na pol hoďky a zázrak je na svete. Ak nemáte zmrzlinostroj, dajte tekutú zmrzlinu na 4 hodiny do mrazničky a každých 10 minút ju premiešajte.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 44, ktoré je v predaji od 31. októbra.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav