Nie je fešák, ale variť vie!

  • Kultúra a spoločnosť
  • 20. októbra 2016, 10:48
  • Autor:Richard Sulík

V spolupráci s majstrom kuchárom Pavlom Pospíšilom vydal Richard Sulík netradičnú kuchársku knihu s názvom, ktorý parafrázujeme v titulku – Fešák nie som, ale variť viem! V úvode sa „vyhráža“, že keď jedného dňa skončí v politike, stane sa kuchárskym experimentátorom a ponúka čitateľom dvanásť menu, každé pozostáva z predjedla, prvého chodu, hlavného jedla a dezertu. S dovolením autora niektoré z receptov postupne predstavíme aj čitateľom Piešťanského týždňa.

Vzdušné pusinky



Uznávam, názov je streštený, ak máte lepší, sem s ním. Odporúčam dodržať presne množstvá, dosiahnete najlepší výsledok. Zapnite rúru na 180 °C.

V dvoch deci vody rozpustite 80 gramov masla. Keď je maslo rozpustené a voda vrie, dajte hrniec dole z ohňa, naraz pridajte 80 gramov hladkej múky a homogenizujte (miešajte, až vymiešate pekne hladké cesto). Cesto dajte späť na oheň a ešte asi minútu miešajte, aby trochu zhustlo. Opäť dole z ohňa a minútku počkajte, aby trochu klesla teplota v hrnci. Zatiaľ si napríklad dajte glg vína a kuchtíkovi veľavýznamne povedzte: „Je to na dobrej ceste.“ Teraz primiešajte tri vajcia, soľ a korenie; vznikne masa s konzistenciou hustej majonézy.

Na plech dajte papier na pečenie, cukrárskym vreckom (ide to aj malou lyžičkou) vytvorte množstvo malých kopčekov a dajte piecť na 25 minút. Medzitým spravte plnku.

V pomere dva ku jednej dajte do misky jemný tvaroh a mascarpone, pridajte najemno nasekanú šalotku, trochu limetkovej šťavy, pretlačený strúčik cesnaku (toto je jeden z mala receptov, kde má zmysel cesnak pretlačiť – keďže sa už nijak nebude upravovať; pretlačený ho najlepšie dokážete rozmiešať), posekanú bazalku, petržlenovú vňať, pažítku, citrónový tymian, soľ a korenie a celé to poriadne rozmiešajte. Rukou alebo v stroji na najnižšej rýchlosti.
Upečené pusinky cez stred vodorovne rozkrojte, do spodnej časti vstreknite plnku a prikryte hornou časťou. Toto predjedlo môžete pripraviť aj trochu v predstihu (nie príliš, lebo pusinky navlhnú), a keď prídu hostia, rovno to na nich vybaliť.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila