Nie je fešák, ale variť vie!

  • Kultúra a spoločnosť
  • 19. mája 2016, 08:41
  • Autor:Prebraté z publikácie Fešák nie som, ale variť viem!

V spolupráci s majstrom kuchárom Pavlom Pospíšilom vydal Richard Sulík netradičnú kuchársku knihu s názvom, ktorý parafrázujeme v titulku – Fešák nie som, ale variť viem! V úvode sa „vyhráža“, že keď jedného dňa skončí v politike, stane sa kuchárskym experimentátorom a ponúka čitateľom dvanásť menu, každé pozostáva z predjedla, prvého chodu, hlavného jedla a dezertu. S dovolením autora niektoré z receptov postupne predstavíme aj čitateľom Piešťanského týždňa.

Stostupňová sviečková s kroketami


Sviečková je zrejme najjemnejšie mäso (či už hovädzia sviečkovica, alebo bravčová panenka) a je ideálna na pomalé pečenie, napríklad pri 100 °C. Budete príjemne prekvapení, mäso bude ako vata. Musíte však mať teplomer na vnútornú teplotu mäsa.

Sviečkovú (hovädziu alebo teľaciu) zbavte všetkého nepekného (odrezky v žiadnom prípade nevyhoďte), prudko opečte na rozpálenej panvici (aby ste nemali celú kuchyňu ofŕkanú olejom, nechajte panvicu suchú a olejom potrite len mäso) zo všetkých strán a dajte na rošt. Majster Pospíšil mäso odporúča zviazať, aby lepšie držalo pokope.

K mäsu pridajte olivy, strúčiky cesnaku, cherry paradajky, rozmarín… bude to celé lepšie vyzerať a zároveň máte automaticky hotovú oblohu. Rošt s mäsom dajte do rúry a pri 100 °C pečte, kým vnútorná teplota mäsa nedosiahne 59 °C (asi 2 hodiny). Zatiaľ vyrobte krokety.
Uvarte v šupke zemiaky, ešte teplé ich pretlačte alebo rozpučte, pridajte nastrúhaný parmezán (10 percent z hmotnosti zemiakov), maslo (5 percent z hmotnosti zemiakov), soľ (1 percento z hmotnosti zemiakov) a čerstvo nastrúhaný muškátový orech (0,1 percenta z hmotnosti zemiakov; ak ste uvarili 1 kg zemiakov, pridáte 1 gram muškátového orecha). Z cesta vyformujte krokety, obaľte ich v trojobale (múka, vajce, strúhanka) a do fritézy s nimi, kým nebudú zlatisté (170 °C, asi 3 minúty).
K mäsku to, samozrejme, chce nejakú impozantnú omáčku. Odrezky z mäsa spolu s nadrobno nakrájanou cibuľou opražte na oleji, pridajte paradajkový pretlak a zalejte naberačkou červeného vína. Keď sa víno odparí, prilejte ďalšiu naberačku, potom tretiu, štvrtú, a ak vás to neprestane baviť, aj piatu. Omáčku sceďte, trochu zahustite studeným maslom a naložte na tanier ako prvú, aby bolo dobre vidieť krásnu ružovú farbu mäsa.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 20, ktoré je v predaji od 17. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav