Netradičné veľkonočné chute

  • Kultúra a spoločnosť
  • 24. marca 2016, 20:28
  • Autor:r

Hrášková polievka

Na olivovom oleji dozlatista opečte cibuľu a zalejete ju polovicou zeleninového vývaru. Pridajte dve tretiny hrášku a varte ho tri minúty. Viac určite nie, lebo stratí farbu. Ostáva otázka, koľko vývaru a koľko hrášku. Najlepšia je empíria, ak ale začnete s dvomi litrami vývaru a kilom (vylúpaného alebo mrazeného) hrášku, nič nepokazíte.

Vývar s hráškom poriadne rozmixujete (poriadne znamená v klasickom mixéri naplno aspoň dve minúty) a prepasírujete (ak nemáte pasírovací geret, zoberte sitko a pretláčajte malou naberačkou). Ak máte radi mätu, prihoďte pár lístkov tesne pred mixovaním, jej chuť hrášku pristane.

Zvyšnú tretinu hrášku minútu povarte v druhej polovici vývaru a potom zmiešajte s rozmixovanou a prepasírovanou hráškovou zmesou. Polievku ďalej nevarte, už je uvarená, zbytočne by stratila farbu. Pridajte orestované šampiňóny (dajte ich restovať hneď na začiatku, lebo to potrvá asi 10 minút), a ak chcete, tak vyšľahanú šľahačku s trochou citrónovej kôry. Trochou, koniec koncov, varíte hráškovú polievku. Ako dekoráciu použite lístky mäty.

Gnocchi s pestom

Začneme pestom, aby gnocchi nemuseli čakať. Podstatou pesta je zmes bazalky a orechov (na váhu približne jedna k jednej). V originálnom recepte sa používajú píniové oriešky, ale keďže sú veľmi drahé, pokojne použite aj vlašské. Najprv ich jemne opražte. Pridajte parmezán (toľko čo orieškov), trochu olivového oleja, cesnak, soľ, korenie a trošku citrónovej šťavy. Všetko rozmixujte a máte pesto.

Na gnocchi zmiešajte pol kila v šupke uvarených a pretlačených zemiakov (nezabudnite ich ošúpať), 25 gramov zemiakového škrobu, 125 gramov polohrubej múky, jedno vajce a trochu soli a z týchto surovín vypracovaného cesta vyformujte guľôčky s priemerom asi 2 cm. Najprv vyvaľkajte štangľu dlhú asi pol metra a hrubú približne 2 cm, potom ju rozkrájajte na kúsky hrubé 2 cm a z nich rukami vyformujte guľôčky. Tie pritlačte vidličkou, čo na gnocchoch zanechá efektný vzor vidličky a šup s nimi do osolenej vriacej vody. Po nejakom čase vyplávajú, ešte ich tri minúty povarte a preložte na niekoľko minút do studenej až ľadovej vody (do studenej vody dajte zopár kociek ľadu). To preto, aby gnocchi stuhli a udržali si formu. Následne ich šupnite na panvicu, pripečte dozlatista a primiešajte primerané množstvo pesta. Posypte parmezánom a je to.

Recepty sme čerpali z kníh Ako chutí jabĺčko vydanej obcou Jablonka, Fešák nie som, ale variť viem autorov Richarda Sulíka a Pavla Pospíšila a z knihy Nič lepšie nepoznám herečky Anky Šiškovej.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav