Ako na perly alebo čo by ste mali vedieť pred ich nákupom

  • Nezaradené
  • 7. septembra 2016, 12:42
  • Autor:pr

Malé dokonalé i nedokonalé guľôčky v rôznych farbách, ktoré sa trblietajú, lesknú, zmatňujú. Hebké perličky, ktoré jemne kĺžu medzi prstami. Zázraky prírody, ktoré nás fascinujú odnepamäti. Výsledky mesiacov tvrdej práce nevzhľadných mušlí. Votrelci a smietky, ktoré sa menia v niečo, po čom ženy túžia. Tiež si neviete predstaviť svoju šperkovnicu bez periel? Nedokážete opustiť byt bez-perlového náhrdelníku, ktorý ste dostala k 18. narodeninám? Podľahnime spolu kúzlu tohto magického produktu prírody a pozrite sa, načo si dávať pri nákupe periel pozor.

Ako si vybrať perly


Určite viete, že trh zaplavujú klenoty z periel alebo perlami ozdobené. Vidíte ich cenovky a hovoríte si, kde sa berú také rozdiely. Objavíte vo výklade klenotníctva perlový prívesok, od ktorého sa nedokážete odtrhnúť, a uvažujete, či naň miniete čiastku, ktorú si predajca nárokuje.

1.
Najprv zistite, či sa jedná o perly umelé alebo kultivované. Tie, ktoré ľudia priemyselne vyrábajú, by mali mať zodpovedajúco nižšiu cenu. Na farmách pestované perly už bývajú oveľa drahšie. Výhodou umelých periel je ich jednotná farebnosť a dokonalý tvar.

2.
Ak sa rozhodnete pre perly kultivované, zásah do vašej peňaženky sa bude odvíjať od toho, či zvolíte perly riečne alebo morské. Riečne alebo sladkovodné perly bývajú lacnejšie, pretože jedna perlorodka dokáže naraz vyprodukovať až 20 perličiek, pričom žiadna z nich nie je rovnaká, preto hľadanie dvoch takmer totožných guľôčok, ktoré by sa osadili napríklad do strieborných, alebo zlatých náušníc, môže trvať hodiny až týždne.


3. Morské perly bývajú vzácnejšie, pretože jedna perlorodka väčšinou dokáže stvoriť jedinú perlu. Obľúbené sú perly akoya, ktorých menšia veľkosť vynahradzuje takmer dokonalý tvar, preto sa práve oni najčastejšie používajú pri navliekaní perlových náhrdelníkov. Pri kúpe šnúry tahitských či juhomorských periel sa musí už siahnuť pomerne hlboko do vrecka, takže obľúbenejšie bývajú pri výrobe náramkov, náušníc, prsteňov alebo príveskov.

4.
Pozrite sa, ako sú perly viazané. Staršie príručky odporúčajú uzlíkovú väzbu, keď medzi jednotlivými guľôčkami je uzlík, modernejšie spôsoby však dokážu ukotviť perlu na mieste a uchrániť ju pred odieraním a poškodením susednými perlami. Dôsledná kontrola osadenia platí aj na šperky zdobené jedinou perlou.

5.
K ozdobám vylepšeným perlami si vyžiadajte certifikát. Predsa nechcete platiť vysokú sumu za niečo, čoho pôvod nepoznáte.

Pár trikov a tipov na záver



1. Pravé perly od umelých rozpoznáte ľahko: tie umelé sú dokonalé, hladké, rovnofarebné, bez akýchkoľvek chýb a hrboľov, zatiaľ čo keď sa pozriete na tie pravé, nikdy nenájdete dve rovnako totožné.

2.
Pokiaľ pravú perlu pustíte z cca 50 cm na pevný povrch, bude poskakovať ako pingpongová loptička.

3.
Pravé perly sú aj za horúcich dní chladné. Pokiaľ sa v parnom lete dotknete svojho perlového náhrdelníku alebo sa budete pohrávať s perlovým príveskom, všimnete si, že sa nezahriali a stále chladia.


Nehanbite sa do periel investovať. Myslíte si, že sa hodia iba pre usadlé dámy, vedzte, že v obchodoch objavíte celú škálu šperkov ozdobených perlami, ktoré pôsobia mladistvo a moderne a ktoré sa budú hodiť práve mladým dievčatám alebo ženám vyznávajúcim rôzne módne štýly. Dajte si chvíľku na pátranie po tom pravom perlovom klenote, ktorý budete môcť bez hanby odkázať aj ďalšej generácii žien vo svojej rodine.

Tento článok pre Vás pripravilo klenotníctvo Eppi. Nahliadnite na naše stránky, kde nájdete bohatú ponuku perlových šperkov, v kombinácii so zlatom alebo v striebre. Viac o perlách sa dozviete v našej nápovede.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav