V Piešťanoch otvorili Legovňu

  • Nezaradené
  • 21. marca 2016, 21:29
  • Autor:am


Zážitkové vzdelávanie je aktuálnym svetovým trendom a pomaly sa dostáva už aj na Slovensko. Jazyková škola C&M Languages sa rozhodla hravou formou učiť deti nielen cudzím jazykom, ale i fyzike či technológiám v úplne nových priestoroch. Projekt Brick by Brick alebo jednoducho Legovňu slávnostne uviedli do života v piatok 18. marca na Winterovej ulici v Piešťanoch.

Farebná miestnosť s hojdačkami, lampami vytvorenými z robotníckych čiapok a šmykľavkou je len druhá na Slovensku. V Legovni sa však deti nebudú len hrať, ale aj vzdelávať. 

„Toto je zážitkové vzdelávanie. Dieťa si model postaví, vidí, ako funguje, a javy sa vysvetľujú oveľa lepšie,“ povedal Marek Kalinčík z C&M Languages. V rámci ukážkovej hodiny si deti vyskúšali postaviť robota. „Je to jeden z ľahších modelov. Jednou z tém je ale napríklad aj vrtuľník. Síce nelieta, ale točí sa mu vrtuľa a strojček funguje. Na ňom sa deti naučia chápať pomerne zložitý aerodynamický vztlak. Ľahšie prijmú tému, ak ju vidia na modeli zhotovenom vlastnými rukami. Na našich školách nič také neexistuje, preto ich určitým spôsobom suplujeme,“ poukázal na nedostatky slovenského školstva M. Kalinčík.

Za dizajnom Legovne stojí Piešťanec Michal Staško: „Prišiel som do pre malé deti nezáživného priestoru, rozdeleného deliacimi priečkami. Intenzívnymi diskusiami s majiteľmi sme sa dopracovali k tomuto konceptu. Robiť takýto interiér je beh na dlhú trať, nie každý vydrží.“ 

K vzdelávaniu je vypracovaná metodika, zahŕňajúca priebeh hodiny, jej fázy, zámer a postup. Licenciu získali od bratislavskej jazykovej školy, ktorá projekt na Slovensko priniesla z Ameriky. Pracovníci počas školenia všetky modely sami skladali. „Namiesto zábavy prišla fuška. Skladanie nám trvalo asi toľko čo deťom,“ povedal s úsmevom M. Kalinčík. Prvé vzdelávanie sa začne už budúci týždeň.

 

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 12, ktoré je v predaji od 22. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav