V Krakovanoch pomáhal aj starosta

  • Nezaradené
  • 3. mája 2016, 08:48
  • Autor:am

Krakovianska veselica sa začala už v piatok 29. apríla a zapadajúce slnko vystriedali na námestí pred obecným úradom miestni obyvatelia všetkých generácií. „Podujatie slúži na udržiavanie tradícií našich otcov. Dedina sa vždy zdobila májom. Obyvateľov môže zblížiť, nájdu si čas vyjsť do ulíc, porozprávať sa,“ pripomenula Daniela Piscová, predsedníčka kultúrnej komisie obce.

Po dlhých rokoch sa do Krakovian vrátilo tradičné stavanie mája bez žeriava. „Doposiaľ sa každý rok staval máj pomocou mechanizmu. Tento rok sme prizvali mládencov z Matejovca, aby ručné stavanie ukázali našim chlapom, naučili ich to a my sme ho o rok mohli postaviť svojpomocne,“ povedala D. Piscová. 

Vetvy poctivo ozdobili stužkami deti z folklórneho súboru Krakovanček, do tanca hrala skupina Borovienka. Po nich už prišli na rad chlapi. Tým matejovským napokon prišli na pomoc aj domáci, devätnásť metrov vysoký strom vytlačili k nebesiam v priebehu niekoľkých minút. „Staviame máj tradičnou ručnou metódou pomocou drevených drúkov. U nás sa táto tradícia udržuje od nepamäti,“ povedal Jaroslav Obuch z Matejovca. „Či je náročné postaviť, máj záleží na tom, aký je vysoký. Do Krakovian sme na skúšku priniesli trošku menší, náš máva okolo 25 až 27 metrov. Potrebné sú dlhé palice, ktoré u nás voláme žajgrúty, natočia sa na máj pomocou lán. Žajgrúty tlačia chlapi a funguje to ako vzpera. Najťažšia je prvotná fáza, kým máj zdvihneme do približne 30 stupňov,“ porozprával Jaroslav Obuch. Chlapov podporila aj hlava obce. Starosta Krakovian František Klinovský neváhal a stavanie symbolického stromu si vyskúšal na vlastnej koži. „Nikdy predtým som máj nestaval, tradičný spôsob bol aj pre mňa premiérou. Je to nezvyčajné, ale dá sa to zvládnuť,“ priznal starosta.

Miestni sa pred odchodom z námestia občerstvili živánskou a prehodili kus reči pri tekutinách. „Akcia vyšla aj vďaka počasiu veľmi dobre, zišlo sa veľa ľudí,“ skonštatoval na záver starosta.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 18, ktoré je v predaji od 3. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav