Počas Dňa narcisov rozdali 16-tisíc kvietkov a vyzbierali 21 681 eur

  • Kultúra a spoločnosť
  • 18. apríla 2016, 21:21
  • Autor:red

V zelených tričkách s odznakmi dobrovoľníkov jubilejného dvadsiateho ročníka Dňa narcisov vyrazili státisíce dobrovoľníkov po celom Slovensku do ulíc. Mnohí sa zastavili, obzreli a svet začali vnímať inak. Tisícky vyliečených pacientov a desaťtisíce sympatizantov, študentov i skautov, učiteliek materských i základných škôl či vychovávateliek zasvätili piatok dobročinnosti.

Aj Piešťanci, Vrbovčania či obyvatelia okolitých obcí si pripínali v piatok 15. apríla na odev žltý kvietok – symbol nádeje a spolupatričnosti s ľuďmi, ktorých rakovina nečakane zbrzdila v púti. „Cestujeme z Modrovky, pretože sme nemali istotu, že u nás budú dobrovoľníci. Tento deň bez narcisu na tričku si nevieme predstaviť,“ povedala v hlavnom stánku na Námestí slobody v Piešťanoch Anna Tarabová. Netušila, že medzi dobrovoľníkmi nájde príbuznú, Jarmilu Fanovú, predsedníčku miestnej pobočky Slovenského Červeného kríža. Obe Modrovčanky za nemalý obnos, vložený do pokladničky s logom akcie, odchádzali s goliermi plnými narcisov, aby ich porozdávali v ich obci chorým i zdravým ľuďom. „Dala som päťdesiatku,“ skonštatovala žena, ktorej jediná sestra zomrela v priebehu štyroch mesiacov na vážnu onkologickú diagnózu. „Do ulíc si idem uctiť pamiatku úžasnej ženy – mojej babky Boženy Bačíkovej. Vďačím jej za krásne chvíle prežité hlavne na piešťanskej Eve,“ povedala Michaela Vanglová.

Aj Piešťanský týždeň má dobrovoľníčku

Aj Piešťanský týždeň vyslal dobrovoľníčku do ulíc s pokladničkou na krku. „Mám úspešne za sebou ťažkú formu rakoviny pankreasu. Vďaka chirurgovi z Národného onkologického ústavu na Klenovej v Bratislave i anesteziológovi. Dali mi podpísať projekt, že so mnou môžu robiť pokusy a operácia dopadla dobre. Dnes v uliciach chcem prispieť na prístroje pre onkologických pacientov tu, v piešťanskej nemocnici,“ skonštatovala Viera Dusíková.

„My sme si deň vyhradili tak ako každý rok na dobročinnosť. Ľudia sú k nám milí, dávajú síce skôr drobné mince, ale vďaka aj za ne,“ povedala hliadka, tvorená nielen členkami ligy, ale aj skautmi. „Dnes nám dali v škole voľno, tak ho zmysluplne využívame,“ smiali sa stredoškoláci v skautských uniformách z Piešťan, ale i iní, navštevujúci školy v Trenčíne. „Odbehla som za vami, brigádujem a vidím hliadku. Prosím si jeden narcis,“ zoširoka sa usmiala čiernovlasá študentka v rovnošate Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch. „Dievčence, zájdite aj do nemocnice a všetkých tam pekne pozdravujte,“ kričala za dobrovoľníčkami Mária Šišková, predsedníčka miestnej Ligy proti rakovine. Mala toľko starostí, že nevedela, kde sa skôr obzrieť.


Michaela Vanglová pripla narcis študentke hotelovej akadémie.

Kasičky sa rýchlo plnili

Dvojica si to namierila do nemocnice. „Zaklopte na internú ambulanciu, vaši kolegovia predtým nechceli vyrušovať. Sestrička ma poprosila, aby som vám jej odkaz tlmočila,“ privravela sa hliadke staršia pacientka a hneď otvárala peňaženku. Nielen v tejto ambulancii, ale aj na röntgene či sonografii, hematológii a ďalších oddeleniach sa kasičky plnili rýchlosťou blesku.

„Liečim sa v Pro Patrii, bojujem s ťažkou diagnózou a chcem prispieť. Podržíte mi francúzske palice, kým vytiahnem peniaze?“ prihovorila sa dobrovoľníčkam invalidná žena. Nemala ani tridsať rokov.

Viac dávajú tí, čo nemajú nazvyš

Ďalšia dvojica dobrovoľníčok pobehovala po Winterovej i Rázusovej ulici, zašli aj do obchodíkov, cukrární, kaviarní či snacku. O dôležitosti zbierky presvedčili aj arabské ženy a mužov, aj tí vyťahovali peňaženky.

„Príďte potom na kávičku,“ dostala partia pozvanie v jednej z kaviarní na Winterovej ulici. V ďalšej ich zavolali na symbolickú čašu vína, pretože práve otvárali obchodík s pánskym oblečením. Mali ubolené nohy, no zažili množstvo stretnutí – pozitívnych aj smutnejších.

Dubovancom rozdávali kvety školáci s vychovávateľkou Annou Zsolnayovou.

„Zistili sme, že viac peňazí dávajú tí, čo sami nemajú nazvyš. A preto si nesmierne vážime všetky mamičky na materských dovolenkách, dôchodcov, študentov, dokonca aj nezamestnaných ľudí. Prevrátili peňaženku a centíky nasypali do malého otvoru pokladničky. V závere oťažela ako naše nohy, no je plná dobroty ako srdcia, ktoré ju plnili,“ dodala V. Dusíková.

Pripnutím žltého kvetu v Deň narcisov vysielali dobrovoľníci v uliciach miest a obcí onkologickým pacientom odkaz, že nie sú s chorobou sami. Ich boj sa týka všetkých, pretože hádam nejestvuje rodina, pracovný kolektív či iná záujmová skupina, kde aspoň jeden človek aktuálne nebojuje s rakovinou. V Piešťanskom okrese sa vyzbieralo 21 681 eur. Stoosemdesiat dobrovoľníkov rozdalo až 16-tisíc žltých narcisov.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 16, ktoré je v predaji od 19. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav